Last news in Fakti

3 Август, 2010 00:00 2 832 8

Инвеститорите възприемат Албания като стабилен пазар

  • албания-
  • офис-
  • магазини

Благоприятната икономическа среда ще привлече по-опитни чуждестранни инвеститори в Албания. “Това ще увеличи конкуренцията с местните предприемачи и ще допринесе за подобряване на качеството на предлаганите недвижими имоти”, прогнозира Стела Дами, генерален директор на Colliers International за Албания.

Албания, като един от най-новите членове на НАТО и бъдещ кандидат за присъединяване към Европейския съюз, създава стабилна основа за подобряване на инвестиционния климат. 2009 г. беше белязана от важни икономически и политически реформи. Страната стана член на НАТО и е бъдещ кандидат за присъединяване към Европейския съюз.

Въпреки световната финансова криза, Албания е единствената страна в региона с положителен ръст на икономиката през 2009-а. По-високите изисквания при отпускане на кредит обаче накараха някои предприемачи да отложат инвестициите. Тези, които все пак ще строят, предлагат висококачествени проекти, отговарящи на международните стандарти в сектора на търговията на дребно и офис пазара. Доказателство за това беше пускането в експлоатация в началото на миналата година на най-новата сграда от клас “А” в Тирана - бизнес център АВА.

През втората половина на 2009 г. се откри първият мол, изграден по всички международни стандарти - City Park, както и магазините от типа “Направи си сам” - Praktiker и Megatek. През идните години тези обекти ще окажат голямо влияние за развитието на търговията на дребно не само в Тирана, но и в цяла Албания, разширявайки настоящото предлагане на стоки на дребно”, казват от Colliers International.
Интересно е да се проследи състоянието на

икономиката

на Албания през последната година и половина. 2009-а се характеризираше с леко забавяне, но брутният вътрешен продукт (БВП) и преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) отбелязаха ръст. Той продължава и през първата половина на 2010 г. и е резултат от динамичния растеж на частния сектор, най-вече в строителството, търговията, услугите и транспорта. Колкото и парадоксално да звучи на пръв поглед, Албания не усети истински кризата, поради липса на фондова борса и неразвития пазар на финансовите услуги.
На базата на прогнозите на МВФ, Албания е единствената страна в Югоизточна Европа с положителен икономически растеж през 2009 г. Очаква се да достигне най-високото ниво на растеж в региона през следващите две години.

Какво е състоянието на двата основни показателя - БВП и ПЧИ? През последните шест години БВП се е удвоил. За 2009-а е 2%, достигайки 2857 EUR на глава от населението. Албания е единствената страна в югоизточна Европа, която през миналата година има растеж от 0.4% на БВП. Така ръстът на средния годишен БВП за страната в периода 2003-2011 г. ще бъде 10%.

Бързото нарастване на ПЧИ през 2007-2009 се дължи на приватизацията на обществените компании. Още едно доказателство за това е, че през 2009 г. Refinery Associated Texas приватизираха ARMO, а CEZ Group подписа договор за продажбата на 76% от акциите на OSSH - албанското електроразпределително дружество.
Добрите икономически данни дават основание да се прогнозира много по-бързо развитие на албанската икономика в сравнение с редица други държави от региона. Това кара много чуждестранни компании да насочат част от вложенията си към държавата, главно в сферата на промишлеността и услугите. Очакванията са инвестициите да се увеличат, когато Албания стане член на Европейския съюз.

Сред основните фактори за развитие на икономиката е и кредитирането. Според икономическия бюлетин на Банката на Албания, годишният темп на нарастване на кредитното портфолио през първото полугодие на 2009 г. е намалял с 50% в сравнение със същия период на 2008 г. Тези данни могат да доведат до забавяне на ръста на потреблението и частните инвестиции през 2010 година.

Основният сегмент, от който чуждестранните предприемачи правят изводи за състоянието на пазара на недвижими имоти, е жилищният. Албания обаче е малко по-различен случай, тъй като там на практика липсват обществени площи. Затова е интересно да бъде разгледано състоянието на офисите и търговските центрове.

През 2009 г. се наблюдава

увеличение на офис площите

с 11 000 кв.м, след като беше открит бизнес център АВА. В резултат на това до края на 2009 г. свободните офиси в Тирана от клас “А” и “Б” нараснаха до 77 880 кв.м. През следващите две-три години ще бъдат изградени нови 30 100 кв.м. В момента в Тирана офис сгради от клас “А” са SkyTower, Twin Towers, Европейският Търговски Център (ЕТС) и най-новата офис кула - бизнес център ABA. Процентът на незаетите офис площи през втората половина на миналата година нарасна до 8%, което се дължи на свободните площи в бизнес център АВА. Интересното е, че като изключим ABA, нивото на празните офиси в града се увеличи само до 3% в края на 2009 г.
Търсенето е съсредоточено към сгради с по-високо качество в централната бизнес част на Тирана с големина над 200 кв.м. Наемните нива не са се променяли от второто полугодие на 2008 г. и се движат в широкия диапазон от 13 до 23 EUR/кв.м на месец. Почти всички сгради от клас “А” и “Б” предлагат и услугата “управление”, като таксите се определят в зависимост от класа на сградата.

С над 100 000 кв.м се

увеличиха търговските площи

Това се дължи най-вече на откриването на City Park, Praktiker и Megatek. Сегментът се развива по-динамично от този на офисите. Повечето магазини и търговски центрове са разположени в центъра на Тирана, но има и някои проекти, които се разработват в покрайнините на града. Въпреки че големите търговски центрове като City Park все още са сравнително нов сегмент в Албания, интересът на търговците и потребителите е голям. Наемателите са предимно от сферата на модата. Пазарът ще се разраства, поради навлизането на международни компании.

Малкото търговски центрове държат процентът на незаети площи близък до нулата. Въпреки това собствениците са предпазливи и не вдигат наемните нива. На главните улици те са между 15 и 67 EUR/кв.м, а по второстепенните достигат най-много до 35 EUR/кв.м. Средната цена за наем на магазин в предградията на Тирана е около 15 EUR/кв.м.

Независимо от международната криза, налице е увеличаване на местните търговци на дребно. Тъй като те стават все повече, търсенето на търговски площи в центъра на града и в моловете ще остане стабилно.
През 2011 г. пазарът на търговски площи ще се увеличи с над 55 000 кв.м. В резултат на това се очаква наемите леко да се понижат.

Текст и снимки:
Милена Богданова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ins

    11 5 Отговор
    Е да, още по стабилни са Непал и Буркина Фасо а Ирак са най-стабилни.
  • 2 biz_boy

    6 3 Отговор
    Просто все още не са достигнали до спукването на балона. Да речем че изостават от нас с 2-3 години в тази насока.
  • 3 qwerty

    5 2 Отговор
    Еми, че те не са надули балона, че да го пукат. "Бързото нарастване на ПЧИ през 2007-2009 се дължи на приватизацията на обществените компании." Кога беше приватизацията у нас, кога е при тях?
  • 4 ko4a

    2 2 Отговор
    Albania tigara na Evropa Shte se spukam ot smiah a vashlivite shiptari sa petrolni sheihove a ...

    Коментиран от #5, #6

  • 5 ship

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "ko4a":

    То освен да се смееш друго не ти остава :-) За тях парите за теб смях.
  • 6 leko

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ko4a":

    леко да не се спукаш!
  • 7 KRASSI

    0 0 Отговор
    Podtseniavame Albania i se nedtseniavame, a sme dalech sled tiah po mnogo pokazateli v tova chislo i po gostopriemstvo. Po-skoro sastoianieto ni e plachevno, a ne informatsiata e predizvikvashta smiah...jalko
  • 8 Веско

    1 0 Отговор
    В Албания инфрастуктурата - пътища, енергетика, водоснабдяване, особено около големите градове е по-добро от това в България. Сериозни и работливи хора, обичат страната и народа си. За съжаление у нас има малко информация все още. Но не подценявайте Албания.