Last news in Fakti

20 Август, 2010 00:00 6 344 17

Бевърли хилс никне край Кърджали

  • кърджали-
  • бевърли хилс-
  • комплекс

Първото еднофамилно вилно селище край Кърджали вече прие новите си обитатели. Собственици на кокетните къщи са баровци от родопския град и чужденци от Турция и Холандия. Те не са пожалили средства, за да избягат от шума и мръсотията на големия град.

Кварталът на богатите е край кърджалийското село Петлино само на няколко километра от областния център. Селището е от затворен тип, охранява се от СОТ, което ограничава достъпа на нежелани гости. Къщите са на билото на висок хълм, от който се открива гледка към долината на Арда и язовирите "Кърджали" и "Студен кладенец".

Пространството около сградите е оформено с цветни градини, а басейн разхлажда в жегата новодомците. "Този тип строителство няма бъдеще в град като Кърджали, тъй като платежоспособните клиенти се броят на пръсти", счита строителният консултант инж. Митко Синабов. Той заяви, че инвестицията в новото селище е по европейска програма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bubblehead

    14 3 Отговор
    Начи жалко е когато пишат хора които не са виждали Беварли хилс за него, същото се отнася и за ривиерата и Париж и Лондон и... Начи тая снимка която сте изтупанили е напълно непредстваителна за Беварли Хилс, това точно е един апендикс дълъг към 30-40 метра от Родео Drive , главната търговска улица в БХ , където се намират едни от най-скъпите бутици. Но тая уличка е пунтаж на парижка улица и не оставя добра представа за това какво е БХ, не е автентична... изобщо в Америка богаташите имат някакъв пиетет към френски неща, за това и пунтират, колкото и простолюдието да не харесва френски вина...Ако трябваше да сложите някава представителна снимка на ландмарк това е Bewarly Хилтон хотел, сниман в много филми и за това популарен или пък изглед от фасадъта на полицията известна от известно кой филм... Иначе БХ е град от предимно двуетажни къщи със големи дворове , някога със високи огради. Цените на най-евтините къщи почват от около $1100 на квадратен фут (към $12000/м2) и когато говорим за квадратури от поне 150м2 то няма и най-скромна къща под 1.5 милиона. Нагоре цените стигат далеч разбира се. За тия неща трябва се спомена за да не остава в безвъздушното пространство нашенското простолюдие когато види цена от 2000 евро в Бояна и Драгалевци и смята че скъпо... Бояна и Драгалевци за Българския Беварли Хилс , а Созопол (заради Буджака ) има шансове за Сен Тропе... но за това дайте 20 години срок
  • 2 Turbolover

    3 0 Отговор
    Bravo bate,respekt!
  • 3 platttonnn

    1 4 Отговор
    Много добри неща правят в Кърджали.
  • 4 ana

    5 0 Отговор
    Голяма новина. Тези журналисти откъде черпят информациите си - просто се чудя. На толкова много места в България вече са изградени вилни селища които наподобяват американски тип жилища - затворен комплекс с басейни и т.н.Тези които са писали статията направо са открили Америка.Имам предложение- да изпратят тези хора в Америка и тогава да сравняват сградите.
  • 5 w7

    6 4 Отговор
    За някои неща коментиралият под номер 1 е прав. Това не е снимка от която можеш да си създадеш представа за Beverly Hills в Калифорния. А иначе интересно е да се спомене също, че има поне още 6 или 7, не си спомням точно, града по други щати с точно същото име. Това за което не сматам че е прав, обаче е че цените в БХ започват от $12,000 на кв.м. Намират се и по $5000-$7000 на кв.м. за чудесни къщи от поне 150-200 кв.м. с достатъчно голям парцел/земя с адрес в Beverly Hills. Това е все пак Beverly Hills, СА, и тези цени не би трябвало да учудват никого. Там има имоти и за по $10М, $50М и за по $70М, кой колкото иска. Както и да е не смятам че цените на имотите в Beverly Hills са от някакво, макар и далечно, значение за цените на имотите в България.

    А колкото до това да се сравнава Beverly Hills с Бояна и Драгалевци, просто нямам думи.
    Кое точно е сравнимото? Перфектните пътища в Бояна и Драгалевци, че стават като писти за ски през зимата и като реки когато вали дъжд или се топи сняг? Или пък че има не малко къщи без канализация и все още със септични ями? Или пък кабелите за ток, интернет и к'во ли не още дето висят по разни стълбове тук и там? Може би перфектните тротоари или пък съседа дето ти подава солницата от другата къща на една ръка разтояние. И като споменах съседите там, дали пък те да не са причината за това нелепо сравнение? Кой мафиот, кой отявлен и крадлив комунист, кой изпечен далаверачия, и тук там по някой и друг по дребен ДС престъпник и контрабандист? Не че всички са такива, но ги има достатъчно там за да прави тази локация не толкова желана от истински богатите. Или пък перфектната локация може би, дето няма човек по света дето да не е чувал за Бояна или Драгалевци и ако ти се наложи да си продадеш 'вип' къщата там ще има опашка от Англичани, Японци, Араби, Китайци и кой ли още не, а пък и не на последно място Американци искащи да ти я купят, веднага. Не знам за какво се бориш и какво искаш да кажеш, но ми се струва че нещо се опитваш да промиваш мозъци, но да ти кажа не е с голям успех. Има нещо в тебе гнило да знаеш... от една страна живял в САЩ 12 години, а от друга страна си си купил апартамент в соц строителното недуразумение наречено блок в Бургас за САМО Е700, на промоция, и плюеш по САЩ при всеки удобен момент и се опитваш да убеждаваш хората в БГ колко са ни все още евтини имотите разбираш ли и бесрамно сравнявайки Бояна с Beverly Hills в Калифорния. Има нещо в тебе което напомня на един дето коментираше много често в Дневник преди години казваше се др Иванов. Има нещо десесарско в тебе, да знаеш!!

    И не на последно място стига си обиждал хората че са прости и тъпи за това че смятат цените в БГ за неразмуно високи спрямо техните доходи и възможности. Не че всички имоти трябва да са достъпни за всеки, но все пак като знам какво е в Бояна и Драгалевци е доста нелепо да се сравнават с такива по места като Beverly Hills, и си мисля че дори и Е1000/кв.м е доста за имот в Драгалевци или Бояна с по горните характеристики. И друг път съм го казвал, или цените на НИ в БГ ще спаднат до нивата на доходите на хората или доходите на хората ще се качат за да се срещнат с цените на НИ в БГ. Което и да се случи ще е добре за хората. Най вероятно ще е по малко и от двете. Но, ако нещата се запазят така както са в момента ще има стагнация на пазара на НИ в БГ до второ пришествие. Сега понеже по всичко личи, че работиш за интересите на строителната, имотна, брокерска, БГ банкерска и каквато се сетиш още от този род клика, тичай да им предадеш това което ти казах - така както е в момента ниски доходи и високи цени на НИ ще роди една стагнация дето ако продължи по-дълго ще изхвърли от пазара поне половината от Вас. А иначе поздравления, че си успял да разбереш какво е транслитерация и си започнал да я ползваш.
  • 6 хи-хи-хи 2

    2 4 Отговор
    Хахаха!!! Той се върна! Сега, w7... Ако беше прочел това "...но за това дайте 20 години срок", щеше да ни спестиш 30-35 реда празни приказки за Драгалевци и Бояна. Хахаха!!! И, мамка му, ти наистина си вярваш! Мислих си, че нещо си се заблудил и ще се усетиш след време, ама не! Ти наистина си мислиш, че разбираш от имоти, хахаха!!! Знаеш ли, кое най-важното в тази ситуация със статиите, новините и, т.нар. коментари - че никой не те пита! Запомни го, хахаха!!!
  • 7 ?

    7 0 Отговор
    Made in Europe се радва на най-високия престиж в САЩ. Но щатите имат прекалено много проблеми особено в нещата вързани с градската среда. чудя се, дали престъпността не е свързана донякъде и с това...?
  • 8 ?!?

    4 0 Отговор
    На всички вас искам да кажа че в Драгалевци няма и никога не е имало канализация, а в Бояна само някои части около Резиденцията. Коментирайте компетентно, ако не само четете!
  • 9 bubblehead

    4 4 Отговор
    Бягам тичам при брокерите. в7, не ми се ще да ти отговарям но нагли лъжи трабва да се контрират защото няма смисъл това писане тук. Начи изводи колко е скъпо и колко евтино в Бг могата да се правят само на сравнителна база и в София има богати хора и в Беварли хилс, но да се твърди че за софиските богати 2000 евро е скъпо е напълно откачено от действителноста, защото в Беварли хилс нещата стоят страшно - $20000/м2 средни цени срещу средни годишни доходи на семейство по $200000. И така стоят нещата не само в едно средно по големина сити ами цялата горна четвърт на американския пазар не е коригирана още и емоции ще има още ... Ей това е балон които заслужава благоговеенето на българските реднекове note нямат мозък за такива съждения... за данните за БХ тук http://www.dqnews.com/Charts/Monthly-Charts/LA-Times-Charts/ZIPLAT.aspx Се вижда добре какви са средните цени в Беварли Хилс , за 90210 повече от $2000 на квадратен фут за другия зип код $1300. Първото прави в м2 по $22000 а второто към $14000. Сам смятай миниатюрна къща в БХ ( каквито почти няма ) от 1000 фута2 колко прави? Тук говорим средни цени, начи има и по нагоре... Ще ми се да те оборя където имаш цифри защото другите ти глупости просто са разсъждения на едро без никаква основа... Всяка държава си сима Бевурли хилс и Сен Тропе, каквито държавата такива и беварли хилсовете, но пък Бевурли хилс в Кърджали това минава дори и моя сарказъм понякога... ха-ха-ха!
  • 10 bubblehead

    4 3 Отговор
    Понеже чувствам че темата за БХ не я изчерпахме ето още данни за да стане ясно къде и какъв балон има тук

    http://factfinder.census.gov/servlet/ACSSAFFFacts?_event=Search&geo_id=16000US0680000&_geoContext=01000US%7C04000US06%7C16000US0680000&_street=&_county=beverly+hills&_cityTown=beverly+hills&_state=04000US06&_zip=&_lang=en&_sse=on&ActiveGeoDiv=geoSelect&_useEV=&pctxt=fph&pgsl=160&_submenuId=factsheet_1&ds_name=ACS_2008_3YR_SAFF&_ci_nbr=null&qr_name=null®=null%3Anull&_keyword=&_industry=

    Възможно най-официални данни на US гов . Вижда се че съм надценил средния доход на живеещите в БХ , той бил $114 000 на семейство (а не към $200000 както заявих горе) . За средната цена се казва само че е над 1 милиона колко точно никoй не знае защото идва извън рамката на графиката явно... ха-ха-ха . Начи вземаме тия две данни и като ги разделим се оказва отношение Имоти/доходи около 8.8 и това ако се приеме че средната цена е само 1 милион!!! Тоест другари къде отиде това правило за нормалните държави х3!? Начи се налага извода или държавата за която говорим не е нормална ( или хората които я преценяват за такава са ненормални) или правилото не е правилно или и двете. Аз съм за и двете, а ? И тука говорим за цени след "спукването на балона", ами преди него ами ако вземем истинскатя средна цена!? Другари непознаването на света води до забележителни провали в личен икономически план, това си го запишете. Срашното е че живеещите в БГ няма да добият познаване на света от писанията на морони като в7 . Българските реднекове със зелени карти в голямото си множество са лишени от разум и затова разсъжденията им започват че "не е сериозно да се сравнява Бояна със Беварли хилс" . Ако е така каkво да сравняваме София със някое село от долна Саксония или Бояна със предградия на Рио де Жанейро, а може би Созопол със Фарго? Начи минимално познаване на света при разумните хора води до извод че България в момента е страшно подценена такава каквато е със всичките и трески за дялане, дори като се абстрахираме от положителната перспектива на държавата в средносрочен план...много ли е трудно това за да се разбере защо и аз купувам?
  • 11 w7

    5 2 Отговор
    Нямам нито време, нито желание, нито пък виждам смисъл да спориме за цените на имотите в Малибу, Беверли Хилс, Санта Моника, Париж, Лондон, Монако или за която и да е друга топ локация, защото просто няма място за сравнение, незнам как по-просто да ти го кажа.
    Това което е шокиращо е, че незнам какъв болен мозък, или крайна наглост, човек трябва да притежава, че да сравнява София с Беверли Хилс, например, и да се учудва, че с кое друго да го сравнявал?!?!? Трудно се спори с болен или нагъл човек. За пореден път, незнам си кой път вече, най-любезно те моля да не обиждаш. Думи като простолюдие, реднеци и морони си ги запази за твоите приятели или роднини. По начина по който се отнасяш с хората в този сайт, говори не само за липсата на елементарно възпитание, но и за прекомерна самоувереност граничеща с открита аругантност и надменност, неща които са много по-присъщи на манталитета на българи пребиваващи основно в България отколкото на такива живяли 12 години в САЩ! Честно да ти кажа много ме съмняваш да си живял толкова дълго в САЩ, без това да ти се е отразило поне мъничко на манталитета ти. Ако не разбираш за какво ти говоря, то това е още едно доказателство че вероятно не си живял толкова дълго в САЩ. Определено поназняйваш тук там нещо от щатите, но това може спокойно да се намери или научи онлайн, без дори и да си стъпвал там. Да ти кажа честно винаги си ми намирисвал на платен драскач.

    Когато България започне да има компании като Intel, Microsoft, Google, Boeing, и още поне 1000 от този ранк и значимост, да не ги изреждам тук, тогава ще е времето когато цените на НИ в БГ, и в частност Бояна, ще са по Е20,000 на квадрат.

    А дотогава, и с икономика крепяща се на бетон, тухли и спекула както и тук таме някои и друг мол или хотел с целокупен БВП от порядъка на 70 милиарда лева ($45/$50млрд), колкото са продажбите само на една от компаниите по горе, и Е1000 на кв.м, ми се струва, че е доста за Бояна! А иначе ти след като толкова вярваш, че НИ в БГ са подценени, ми ходи работи повече, или изтегли заем, абе с две думи намери пари понеже очевидно не разполагаш с достатъчно такива имайки предвид какво си си купил (апарт. в Бургас на Е700 квадрата) и купувай в българският Беверли Хилс, който според теб е Бояна. Може до 5/10 години там да оправят инфраструктурата, да намалее престъпността като цяло, да се подобри бизнес средата, да намалее корупцията и неграмотността и хората да достигнат доходите на тези по местата за които спориме тук т.н и т.н. и тогава цените може и да се вдигнат и ти да спечелиш, кой знае.
  • 12 bubblehead

    1 1 Отговор
    Да де ама все нещо трябва да сравняваме с нещо друго. Дали селата от долна Саксония са по-сравнение за София или Бевурли хилс с спорно, всякао нещо в тоя свят е относително и изменчиво днес несравнимо утрне неставнимо нул туй? Ти как смяташ БХ или долна Саксония? Дай нишан да се посмееме? И амам от уроци по етика и морал хора които нямат мозък са морони , българското простилуде в САЩ което още докато приостигне се истеризира на тема американски турбопариотизъм пък е сравнимо единствено със местния реднек, а ако не ти отърва и нямаш богато речник то просто не идвай тук да се червиш. Морон!
  • 13 swet

    0 0 Отговор
    Страхотна новина. Хората си обитават къщите в този комплекс поне от година. И не са чужденци, а български турци, живеещи в Холандия, Швеция или някъде другаде. И изобщо статията е много пресилена. Все пак става дума за комплекс от десетина къщи.
  • 14 Митко

    0 0 Отговор
    Супер!
  • 15 w7

    3 1 Отговор
    Като човек сравнява написаното от мен и това какво и как ти си написал, не остава май никакво съмнение кой е морон, реднек и кой е от, както ти сам си го нарекъл, 'българското простолюдие' в САЩ.

    А затова, че си и шушляк, говори и факта, че си си купил апартамент за Е700/кв.м. в Бургас, в което няма нищо лошо само по себе си, ако не беше начинът по който го казваш и от позицията от която се опитваш да го казваш (12 год. в САЩ, говори за 'Beverly Hills CA', като че ли му е задният двор, всички други българи в САЩ са морони, без мозък, простолюдие и реднеци). Къде е апартамента, в меден рудник ли, а др. Иванов? хаха

    Както и да ти чета коментарите, не мога да се оттърва от усещането, че си платен драскач чиято работа е да обезмисля коментарите на нормалните хора в този сайт и всячески да се опитва да подкрепя балонните цени на имотите в БГ, по един или друг начин, било то с факти извадени от контекста или пък с откровенни лъжи, манипулации и обиди, където останалото не момогне.

    Това което можеш да кажеш на тези които ти плащат е, че без никакво значение какви са ценовите нива на БГ имотния пазар днес, това което е проблема в БГ в момента е, че има една такава огромна ликвидна криза на точно този вид активи (недвижими имоти), че ти е бедна фантазията до какво може да доведе това положение на нещата. И нито твоите писания нито платените ПР статиики, тук и там, ще помогнат. Това което може да помогне се нарича пари и нищо друго, но в БГ, в момента, просто няма свободни пари които да са предназначени за покупка на още имоти. Така че нали се сещаш, че има огромна разлика от това което ти смяташ че ти струва имота, на база на некви средни цени взети от разни сайтове стартирани преди две или три години, и от това кой колко е готов да ти даде за него в даден момент. Иначе всичко остава в сверата на добрите пожелания и повече ми звучи като този лаф: как е как е продават ли се имотите а? ..абе хмм, те че се продават продават се, ама... не се купуват нещо...хаха

    Да ти кажа честно, не ме дразниш нито с обидите си, нито с това че си прост и нагъл. Дразнещото в тебе е, че се опитваш да правиш евтина пропаганда и да манипулираш хората. Това е и което ме предизвиква, от време на време, да ти отговарям.
  • 16 rrr

    0 0 Отговор
    Ще сложи ли някой линк към снимки по темата на материала. От многото приказки нищо не разбрах - край Кърджали има ли приличен път, какво обслужване има в това затворено селище?
    Стига си чесахте езиците ...
  • 17 kantrop

    1 0 Отговор
    nikoi ne sa natiska da kupuva v karjali i tva svalq cenite,mnogo dobre tam sam bil i grada naistina mi haresva mnogo,minalata godina kupih kashta s golqm dvor tam,na stari godsini she se priberem s babata,sega go polzvam imota kato vila za po4ivka i vervaite mi naistina v grada se jivee 4udesno i horata sa normalni a ne kato vc stolicata vseki da te gleda nakrivo