Last news in Fakti

26 Август, 2010 00:00 2 916 5

Цените на земеделските земи край Балчик достигат 800 лв./дка

  • земеделска земя-
  • цени-
  • балчик,

Търсенето на чернозем в Добричко през това лято чувствително превишава предлагането, но причината не е само в сравнително високата цена на пшеницата, твърдят от Регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти (РСАНИ), съобщи БТА.

За един масив наддават поне трима кандидат-купувачи, посочва управителят на агенция за недвижими имоти Нели Василева. Според нея земеделието в региона не е усетило икономическата криза, собствениците на земя получават добри ренти, а сделките с обработваеми земи за разлика от покупките на апартаменти и вили не са кредитирани от банки и не бележат големи маржове.

В последните месеци наред с арендаторите активни играчи на пазара на земя са физически лица, които разполагат със свободни финансови средства и най-често търсят да купят по 50-150 декара, казва Павлина Тодорова от РСАНИ.

Заможни столичани намират за по-изгодно да вложат пари в чернозема, вместо да ги държат в банка при ниска лихва или да купят вила. Всеки собственик може да бъде измамен с наема за апартамент, освен това имотът се амортизира, трябват вложения, за да бъде реновиран, а се плаща и данък. Земята на практика е вечна, носи добри доходи и арендаторите вече не си позволяват да заобикалят закона, коментира Тодорова, която е и управител на агенция за недвижими имоти.

Парцели се търсят активно в почти целия регион - в селата Овчарово, Свобода, Славеево, Одърци, Пчелино, Приморци, Безводица, Поп Григорово. Цените в сравнение с пролетта бележат ръст от 100-150 лв. за декар и в най-голяма степен зависят от категорията на земята, от размерите на имота и каква рента се плаща в района. Според Тодорова търсенето е най-голямо в района на Балчик, там сделките вървят от 350 до 700-800 лв. за декар.
Арендаторите в общината през миналата година са давали 35-45 лв. рента за декар. В землището на Каварна цените за декар това лято достигат до 500-650 лв., а край Генерал Тошево - до 400-650 лв., уточняват експертите.
Забелязва се по-голямо търсене и на селски дворове с къщи. Купувачи са готови да броят за добри места от 1,5-3 декара около 25 000-30 000 лв., за да разположат пчелни кошери и да разширят бизнеса си с мед. При сравнително добрите ренти, които получават собствениците на земя, сега продават само хора, които са изпаднали в крайна нужда. Всеки втори, който предлага нива, е закъсал с банков кредит.

Сред дребните собственици продължава упорито да върви слухът, че, ако решат да продават, трябва да предложат имота си най-напред на арендатора, въпреки че законодателят вече отхвърли тази възможност, казва Тодорова. Незнанието на собствениците на земя, че могат свободно да се договарят при продажба, спира пазара, потвърждава и управителят на друга агенция за недвижими имоти Костадинка Добрева. Тя не крие, че арендатори злоупотребяват с насаждането на погрешната теза "по право ние сме първи купувачи".

По-голяма пречка за покупко-продажбите обаче са десетгодишните договори за аренда, които много собственици на земя са сключили и са заплашени от жестоки неустойки, ако решат да се разделят с бащиното наследство. Според експертите, ако тон пшеница се задържи или надхвърли 300 лева, арендаторите ще разполагат с по-голям финансов ресурс и наесен могат да провокират пазара на земя, предлагайки по-добри оферти "купува". В някои райони цените вече са се върнали на равнищата от пиковата 2007 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 platttonnn

    2 1 Отговор
    Едни от най добри земи са в този район:http://www.imotinesi.com
  • 2 Иво

    7 4 Отговор
    Трябва да съм голям идиот за да купувам имот,без посредник(разбира се професионалист).Имам познати които са се набутали здравата с една строителна фирма,саамо и само за да си спестят 1500 евро комисион.Сеага имат едно нищо срещу 49 000 евро.
  • 3 anonim

    7 3 Отговор
    Съгласен съм с поста по-долу.Само в българия си мислим,че разбираме от всичко и после си плащаме двойно!На запад не са по-прости,но си плащат на брокерите,защото знаят че имат нужда.Само на балканите се правим на тарикати. И резултатът го виждаме сами.
  • 4 platttonnn

    3 23 Отговор
    Точно така.Поляците плащат 10% комисион.
  • 5 Георгиев

    6 4 Отговор
    Никакъв комисион за вас - изглднели брокерчета.
    За вас нема хляб вече.
    Ще останат само професионалистите които знаят как се продава, а все още такива няма, но пазара ще ги изработи.
    Вземете да се научите как се продава в САЩ и западна Европа и тогава пишете тук.