Last news in Fakti

7 Април, 2015 09:18 8 005 10

Къде ще поскъпват жилищата в София

  • метро-
  • трети лъч-
  • спирки
Къде ще поскъпват жилищата в София - 1
Снимка: М. Богданова ©

Безспорно един от основните катализатори за ръст в цените на жилищата е строителството на метрото. Както каза кметът на София, Йорданка Фандъкова по време откриването на подземната железница при летище „София” миналата седмица: „Където мине метрото строителството започва с бързи темпове, районът се променя, инвеститорите идват.”. И не само това! В момента, в който ставаше известно местоположението на метростанциите по първия и втория лъч, цените на жилищата започваха да вървят нагоре, свободните парцели се изкупуваха, наемните нива също се повишаваха. Няма основание да не смятаме, че това ще се случи и при изграждането на третия лъч от софийското метро.

Третият метродиаметър ще бъде дълъг 16 км и ще свързва източната със западната част на София. Планирани са 18 спирки. Очакванията са „първа копка” да бъде направена това лято, след като Европейската комисия одобри финансирането на проекта. Началото на строителството няма да е нито в кв. „Горна баня”, нито в кв. „Левски”. То ще е при „Театър зад канала”, след което ще се върви към Орлов мост, бул. „Патриарх Евтимий”, НДК и към Красно село.

Тръгвайки по трасето на третия лъч, първата спирка ще е на колелото на трамвай №22 в кв. „Левски”. Следващата станция ще се намира на бул. „Владимир Взов” след моста при р. Сухата река. В близост до стадион „Георги Аспарухов” също ще има метростанция. Следва спирка при ул. „Панайот Хитов”, след което идват тези при парка „Заимов” и Орлов мост, където се прави връзка с първия метродиаметър. Следващата спирка е на Попа, а изходът е предвиден да бъде на сегашното кино „Одеон”. При НДК се прави връзка с втория метродиаметър. Районът около Медицинска академия е доста атрактивен, но интересът към него ще се увеличи като се има предвид новата метростанция, която ще бъде изградена на кръстовището на булевардите „Прага” и „Пенчо Славейков”. Следващата станция също ще е разположена на голямо кръстовище – булевардите „България” и „Гешов”. Следва тази на булевардите „Гоце Делчев” и „Цар Борис III”. Две спирки ще има в Овча купел 1 (на бул. „Монтевидео”) и Овча Купел 2 (ул. Централна). Третият метродиаметър завършва в кв. „Горна баня” в близост до железопътната линия София-Перник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поскъпване

    1 0 Отговор
    нормално , след поевитняването дойде Паскъпването
  • 2 до Поскъпване

    0 1 Отговор
    ти кога виде поевтиняване, та сега мечтаеш за поскъпване? Брокерче ли си? София е пълен бардак и на пазара се предлага само боклук, пълно е с м...сарян навсякъде, заплатите не мърдат с години и ти мечтаеш за поскъпване?!? Те продавачите може да си мечтаят като теб ама баламите непрекъснато намаляват!
  • 3 изчакай още малко

    1 0 Отговор
    и ще купиш Още по-Скъпо ;)
    ...........
    баламите сте вие-които чакахте обещаните 200 евро/кв...
    но сега ви е трудно ..и ще става още по-трудно ;)
    .........
    на квартира....но и Наемите Постъпват
  • 4 Сикишлийски

    0 0 Отговор
    Къде ще поскъпват жилищата в София
    ..................................................

    Навсякъде в София , Пловдив , Варна , Бургас Поскъпват...
    в провинцията...НАДОЛУ

  • 5 haha

    0 0 Отговор
    а бре брокерчета сменяйте си професията ! Оглеждам се за по-голям апартамент в Сф от няколко години - не ми е спешно, а и през това време изкарах 25% от КТБ...не е зле а ? Следователно имам малка/не като вас/ представа за търсенето и предлагането...Та по същество има поне 20 'лукс' апартамента в 'предпочитани квартали' които се продават от повече от 2 години...продават се ама не се кОпуват :-). Ясно е че поне в Сф цените няма да станат 200-300 Евро за тухла /за панел е възможно предвид броя на изтърбушените и необитаеми апартаменти видни в доста блокове и хората които скоро ще прехвърлят средната продължителност на живота в БГ сорри//в по-добрите квартали, но е АБСУРДНО да се твърди че ще се вдигат предвид демографията, икономиката на страната, криминогенната обстановка... всичко...Вчера минах през Манастирски ливади по работа - кал 20-30 санта дълбока... лукс :-) Въобще опашки от кОпОвачи навсякъде със средна възраст 68 години колкото скоро ще е средната възраст на немургавите в БГ, а имаше и опашки от мургави наематели /младото поколение в БГ/, които изнасяха всичко от апартаментите собственика щял да им плаща вместо те на него затва че му поддържат имота очистен от ненужни вещи :-) Та така дори някой да се излъже и купи сега и цените се задържат на това ниво още 2-3 години после пак започва спад постоянен...в близките 20 години...И не не ми пука дали лихвите в банките са 2-3 % пак е по-добра инвестиция от покупката на недвижим имот в момента...щото имота е гарантирана загуба при сегашните цени...
  • 6 Владимир Йосифов

    0 0 Отговор
    #‎имоти‬, ‪#‎София‬, ‪#‎местоположение‬, ‪#‎НДК‬, ‪#‎апартамент‬, ‪#‎метростанция‬,
  • 7 birdcage

    0 0 Отговор
    Цените на имотите в София, Варна, Бургас ще растат САМО НАГОРЕ поради следните причини и обстоятелства:
    -Стандарта на средната класа бавно но прогресивно се покачва /работещи с доход 1500-2000лв и нагоре/месец;
    -Средната възраст на старото панелно строителство е на предела си, панелките ВЕЧЕ дават фира. Колко % от хората живеят в панелки, А?
    -ЗЕМЯ в БЕЛИТЕ квартали на СОФИЯ практически вече НЯМА! А вече се строи едва ли не под черни връх и копитото.
    -София е ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА, макар и в държава от Втория свят, има летище, болници, пенсионна и здравна система. Няма холера, чума, урагани, наводнения и температури минус 40 градуса и държи НАЙ НИСКИ цени в тази част на света. Само за справка в бедните африкански и азиатски столици цените са над Софийските. А район като манастирски ливади там се води ПРЕМИУМ КЛАС и дипломатически район. Букурещ, Скопие, Тирана и Белград отдавна прехвърлиха 1000Е/м2 за средна хубост имоти.
    -Света просто върви към високи цени на храни, здравеопазване, образование, най вече на ИМОТИ. Следете на къде духа вятъра генерално.
    София може да понесе цени спокойно по 2000Е/м2 в Белите квартали и по 1000Е в работническите без никакъв проблем колкото и да има демографски проблеми населението, бедност, мизерия и средна софийска масова заплата от 500лв.
    В най голямото дъно, в разгара на кризата цените в хубавите райони не паднаха под 800Е/м2... изводите всеки може да си ги извади и сам, който може да разсъждава и да събере 2 и 2
    /за справка сумарно не е 4/...

    Коментиран от #10

  • 8 АВ

    0 0 Отговор
    Малко спомени ... беше преди повече от 15 години ... Баща ми /бивш кадър на ниско ниво от Системата/ заговори за енергийна ефективност, саниране, изолация, обновяване на панелките, енергийни паспорти, сертифициране, уеднакввяване на остъклените балкони или забрана за усвояване и др. Тогава не бяхме и чували за това. Е дойде ни до главата.
    Вчера не бяхме чували, днес е със 100% финансиране и е на дневен ред за ДОБРОВОЛНО изпълнение... а УТРЕ ще е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за всички и 100% за сметка на Собствениците и то по ДЪРЖАВНИ ЦЕНИ.
    Видяхте ли сега скъпи съфорумци къде е ключа от палатката и колко народ ще стане с ипотекирани апартаменти, защото не могат да покрият обновяването...
  • 9 ghost

    0 0 Отговор
    Цените на имотите в София, ще поскъпнат в следните квартали ..... в Лондон, Париж, виена и т.н
  • 10 Дядо Поп

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "birdcage":

    този бодряшки анализ де да се случваше ,
    щеше да хвърлям шапка до небето и да черпя на
    поразия.То три четвърти от новото строителство
    стои празно,ти мяташ хилядарките като дребни
    стотинки.Не виждаш ли,че народа масово се изнася
    в чужбина а семействата са масово с по едно дете и
    два апартамента,съответно от единия и другия дядо.
    Откъде ще дойдат купувачите?Може би от Сирия или
    Ирак,ааа не,сетих се,от махалите.