23 Септември, 2010 01:36 6 272 14

Хазяйката на прицел

  • наем-
  • закон-
  • данъци-
  • промени

Глоба до 500 лв. ще отнасят собствениците на апартаменти и магазини, ако ги дават под наем и пропуснат да дадат бележка за получените от тях суми. Това гласят промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които се предлагат от Министерството на финансите.

Сега хората, които дават под наем жилища и магазини, най-често получават парите си направо по банкова сметка. Те не са задължени да издават касова бележка. Собствениците обаче трябва всеки месец да дават бележка на наемателя за получената от него сума. Предложението е, ако собствениците на имота не дадат бележката, да бъдат глобявани до 100 лв. За второ нарушение глобата става до 500 лв. Така ако цяла година собственикът на жилище не дава бележки на наемателя си, ще може да бъде глобен общо с 5600 лв.

Целта на предлаганата промяна е да излязат на светло доходите от наеми. В момента стотици хиляди българи дават под наем имотите си. Само част от тях обаче плащат данъци върху получените доходи. С новите високи глоби данъчните лесно ще санкционират некоректните собственици на имоти, дори без да се налага да доказват какъв е реалният доход от наеми, които те получават и укриват. Собствениците на имоти трябва да дават бележка за получения наем, в която пише имената им, ЕГН-то, адреса, стойността на наема и датата на издаване. Освен това бележките трябва да имат пореден номер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да ама не

    26 1 Отговор
    И как точно ще става контрола !? и кой ще го извършва.
    Книжните плъхове от НАП-а дето нямат време да отидат да обядват ли!? И каква е тая касова бележка !? OMG, всеки наемодател ще си регистрира касов апарат и всеки ден ще прави нулеви отчети цял живот !? В статията се говори че повечето наеми се плащат по банкова сметка, е за какво е тая касова бележка при положение че има разписка от банката в която се пише основание за внасянето на пари а в случая "наем за месец...." По скоро системата на НАП трябва да е свързана с банкoвата и оттам да се вижда кой получава доход от наем и след това кой не го е обявил. Каква е тая касова бележка. Една статия като хората не можете да напишете.леле мале
  • 2 Хазяйката

    16 3 Отговор
    Да, много сте зле вие журналистите. И неграмотни, и не знаещи... нито фактите, нито езика... Жалко за вас.
  • 3 Вай, вай, вай....

    16 0 Отговор
    Какъв по-добър и достоверен документ от вносната бележка на банката??!! В цял свят се избягва плащането "в брой", а у нас те задължават да го вършиш! Нали във вносната бележка е записана действителната сума, а в разписката може да се запише каквато искате част от нея! Разписката не може ли да бъде фалшифицирана и от платеца? И ще те глобяват за получаване на суми чрез банков превод!
  • 4 rumiana

    11 2 Отговор
    Напълно съм съгласна с на писаните коментарии.И аз ще напиша-тези бележки могат да са на каквато си искаме сума.Напротив- трябва да се изисква всеки наемодател да има банкова сметка, по която да получава наема си.Вярно е че и по нея може да се внесе част от сумата, а другата на ръка,но това ще затрудни наемателя и той може да не е съгласен.Е... за сега няма данък за това,че печката ми е с керамични котлони,че ползвам по-добра тоал. хартия и др. неща ,които имам благодарение на своя труд, труда на майка ми и баща ми и т.н. Абе те не могат/не искат/ да накажат мошеници и крадци на милиони, хващат се за наема,за който държавата няма никакъв пръст.Абе истината е такава:За кокошка няма прошка,за милиони няма закони!
  • 5 Дени

    8 1 Отговор
    Какво значи касова бележка?Ако е това за което се сещам значи ще трябва да се закупят и регистрират касови апарати.Значи ли това ,че ще трябва да се открива фирма?Сумата за закупуването на касовия апарат ще се приспада ли като разход?И още мнооого ,много въпроси на поредното недомислие...Да живеят и просперират счетоводителите и производителите на касови апарати....
    Да му се невиди...Май ще е по-лесно по банков път.Там всичко е видно-стига да искаш да го видиш
  • 6 Зевзек

    15 1 Отговор
    Поредната идиотия! Резултатът ще е: искаш бележка - начисли си в наемната цена и стойността на данъка, който трябва да платя. Не искаш бележка - тогава плащаш само наема. Да не мислят, че на някой наемател му дреме колко данъци ще прибере държавата - него го интересува колко ще се бръкне общо за наема. Наемодателите ше регистрират касови апарати или ще се разнасят с кочани с химизирана хартия за платените наеми, хахахахаххаха!
  • 7 zargan

    9 4 Отговор
    Държавата не ми изплаща пенсията, иска пари от наема.Това немога да го разбера
  • 8 Zamanfu

    5 2 Отговор
    Няколко невежи въпроса: Изплащам ипотека към банка за закупуване на апартамента първо жилище, която наема не покрива. Коя печалба ще ми обложат с данък? Нали има и амортизация на имота, който аз ще ремонтирам, за да мога да живея там. Някой ако разбира от тия работи да пише.
  • 9 tony

    3 1 Отговор
    паразитите в правителството да облага по добре милиардерите които им дават пари за предизборни кампании
  • 10 Посредник

    8 1 Отговор
    Моето скромно мнение е следното:
    Българите имаме вграден инстинкт за разумно и неразумно!
    ДЪРЖАВАТА иска да взима пари от чатно правни взаимоотношения без да е създала условия за нормалното им организиране, функциониране и прилагане на практика в разумни срокове!
    Сигурен съм, че няма наемател или наемодател, които да не могат да разкажат ужасиите и щетите калкулирани от подобна сделка!
    Ще дам само два от възможните примери:
    1-ви пример:
    Наемател напуска наетия обект преди изтичане на срока на договора без да заплаща неустоиката по договора и зарязва собственика с неплатени сметки за тец, телефон, парно и тнт.
    За да получи собственика "справедливост" трябва да вложи повече от парите, които е получил от наем в съдебно дело, което ще продължи минимум 2 години и дори, когато спечели делото, вероятността да си получи парите клони към нула ! :(
    2-ри пример:
    Наемателят е бил 100% коректен, освен че си е плащал редовно наема, консумативните разходи и дори е извършвал ремонти, които са задължение на наемодателя, но при прекратяване на договора наемодателя отказва да му върне "депозита" ! Процедурата със съдебно дело е същата, като в първия пример!
    Е кой нормален човек ще плаща данъци на ДЪРЖАВАТА при положение, че тя ДЪРЖАВАТА не е създала нормални условия за функционирането на този пазар ?!
    Истина е, че през този пазар преминават страшно много пари (реално поне 70% от българите оцеляха чисто физически, благодарение на този развиващ се пазар през 90-те години)
    И най-накрая: има елементарен начин ДЪРЖАВАТА да си прибере парите и от намателите (които ще трябва да доказват от къде имат пари за тези наеми ;) и от наемодателите и от агенциите за имоти, който участват в 95% от този вид сделки !
    При това, държавата няма да инвестира нито лев, освен за заплата на няколко парламентъриста, които и без това ще си я получат!
    Щом не могат да се сетят сами ..... нека ми се обадят !
  • 11 ...

    2 2 Отговор
    Правната мисъл е пропуснала само да бъде изрично отбелязано - " при желание от страна на наемателя".
  • 12 Възмутен

    2 0 Отговор
    Тъпа идея на некомпетентни екперти /които са я сътворили/ и неграмотни журналисти /които са написали статията/.
    То в този живот не можеш само да вземаш /визирам ДЪРЖАВАТА/ трябва и нещо да дадеш на среща - сътворяването на толкова безмислен закон не нещото което се очаква от ДЪРЖАВАТА за да прибере парите на хората!
  • 13 Брокер

    4 0 Отговор
    Напълно излишна разписка при положение, че по банков път се внася наемът ! Та нали дори на фирма като се плаща по банков път - това замества касовата бележка. Наистина поредният недоразбрал и неук журналист, който всява смут с глупостите си...
    На всички мои клиенти давам изрични инструкции да пишат всеки месец разписка за сумите - дори им връчвам такива като начало! Друг е въпросът, че те не го спазват, и после - олеле...
  • 14 бай иван

    2 1 Отговор
    и аз искам да лапам пари от всичко,дето се вика като митничар ама никой не ми дава