Last news in Fakti

28 Септември, 2010 00:00 6 235 54

И 2011 г. ще е трудна за пазара на жилища

  • прогнози-
  • жилища-
  • цени-
  • индекс

61% от страните, включени в индекса на цените на жилища на Knight Frank, са регистрирали ръст на цените през 2010 г. спрямо 2009 г., показват предварителните данни от доклада на компанията за второто тримесечие на 2010 г. За сравнение през миналата година по същото време страните с ръст бяха едва 35%.

Цените на жилищата в световен мащаб обаче не са достигнали предкризисния пик от 2006-2008 г. и остават с 9% по-ниски. Според анализаторите на Knight Frank този спад е далеч от катастрофален, предвид че преди глобалната рецесия жилищата в много страни имаха ръст от 100-300 процента.

Няколко страни, сред които и България, остават с цени далеч от пиковите им стойности. Освен САЩ, където цените на жилищата са с 31% по-ниски от пиковите стойности, източноевропейските пазари, на които се формираха инвестиционни балони, продължават да изпитват сериозни трудности.

Цените на жилищата в България са с 34% под пиковите стойности, което я поставя в позицията на третия най-спадащ пазар в Европа след Литва (-63%) и Латвия (-43%) .

По отношение на 2011 г. Knight Frank прогнозира, че ръстът на пазара на имоти ще се забави.

Цените в развитите европейски страни (Великобритания, Германия, Франция, Италия) ще нараснат със скромните 2-3%, забавяне на ръста се очаква и в Бразилия, както и в Азия, като ръстът в Китай ще е около 5%, в Сингапур- 3%.За разлика от тях в Хонконг цените на имотите ще продължат да растат с бурни темпове- около 12% за 2011 г.

В Австралия, която беше пример за устойчив пазар, цените ще останат на настоящите си нива.

Американският пазар пък ще бъде ударен от втора вълна трудности и цените ще останат статични до края на следващата година. Бързо възстановяване няма да настъпи и в Испания, Ирландия и страните от Източна Европа.

През 2011 г. като цяло ръстът на цените на жилищата ще бъде задържан от повишаването на лихвите по кредитите, различните мерки за държавно регулиране и най-вече все още високите нива на задлъжнялост, прогнозират от Knight Frank.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 това е поредната лъжа

    38 50 Отговор
    ЦИТАТ : През 2011 г. като цяло ръстът на цените на жилищата ще бъде задържан от повишаването на лихвите по кредитите, различните мерки за държавно регулиране и най-вече все още високите нива на задлъжнялост, прогнозират от Knight Frank.
    -----------------

    Аланкоолу , какви лихви ще повишават ???
    Банките да не са самоубийци - ЛИХВИТЕ ВЪРВЯТ НАДОЛУ , вече са вързани към Юробор - и то не защото ипотекарите го искат а защото БАНКИТЕ ожънаха балъците и сега трябва да са внимателни !
    Много малко от отнетите апартаменти (на тези които не могат да плащат) се пускат на ЧСИ , но като цяло всичко се предоговаря и толкова.
    Мираж остана желанието за 300 ЕВРО/кв в големите градове - всички го разбраха и сега пискат че са прецакани

    Дойде голяма инфлация от която ще изгубят хората с КЕШ
    Банките НЯМА да продават в условия на инфлация евтино - ще продават скъпо - всичко е премислено!
    ИМА НЕЩО ДРУГО: Банките редовно правят маркетинг за нагласите на потенциалните купувачи - просто четат форумите и от антагонистичните мнения правят извода , че на хората не им харесват цените - а ЦЕНИТЕ НЕ ХАРЕСВАТ НА ОНЕЗИ КОИТО ТРЯБВА ДА КУПУВАТ - форумите са пълни с алчни хора,търсещи ниски цени - ТЕ СА ТАРГЕТА - техните задници ще пострадат или ще останат квартиранти.

    РЕЗУЛТАТЪТ ВИНАГИ Е БИЛ 1:0 ЗА БАНКАТА

    Коментиран от #7, #30

  • 2 ЩОМ се включи Телевизията

    36 23 Отговор
    - всичко е ясно
    Адиос комунизмос , велкоме капиталисмос
    снощи по БТВ имаше репортаж за цените в Младост , ще продължат и за други квартали.Който не знае силата на телевизията - ще я научи скоро.КАто чуе алчният тарикат , че трима негови познати са купили - ще купи и той , защото ако не купи сега,ще купи скъпо.
    Като чуят по ТВ трима рентиери ,че иде повишение на наемите и каже всеки на още трима - става "дебел и грозен"
    както активираха хората по Телевизията да купуват преди 2008 , както ги спряха ПАК по Телевизията да купуват слез 2008 , така ще ги активират ПАК защото трябва да се купува .....а това ще стане - българия се управлява по телевизора.
  • 3 ЩОМ се включи Телевизията

    23 18 Отговор
    - всичко е ясно


    Адиос комунизмос , велкоме капиталисмос
    снощи по БТВ имаше репортаж за цените в Младост , ще продължат и за други квартали.Който не знае силата на телевизията - ще я научи скоро.КАто чуе алчният тарикат , че трима негови познати са купили - ще купи и той , защото ако не купи сега,ще купи скъпо.
    Като чуят по ТВ трима рентиери ,че иде повишение на наемите и каже всеки на още трима - става "дебел и грозен"
    както активираха хората по Телевизията да купуват преди 2008 , както ги спряха ПАК по Телевизията да купуват слез 2008 , така ще ги активират ПАК защото трябва да се купува .....а това ще стане - българия се управлява по телевизора.
  • 4 едно уточнение

    35 18 Отговор
    всичко това , което пишеш е така но трябва да се уточни !
    задържането на отнети жилища ще продължи в следващите 5 - 6 год така че мераците за бърза покупка ЕВТИНО - отиват на кино!
    който не вярва - да разгледа сайта на Частните съдебни изпълнители - продават БОКЛУЦИ , НЕДОВЪРШЕНИ и СЪсобственост- ЧИТАВО ЖИЛИЩЕ НЯМА !

    Коментиран от #13

  • 5 до авторите на горните пост

    24 11 Отговор
    вие няма да казвате как ще стане- ви нищо не разбирате

    Коментиран от #6

  • 6 някой си изпуска нервите

    13 27 Отговор

    До коментар #5 от "до авторите на горните пост":

    май е закъснял да купи и вече е на пързалката;)!
    с тази псувня поне ще активираш злобарите да те подкрепят и ще вдигнеш кликовете на портала , има смисъл ;)
  • 7 Dave

    29 20 Отговор

    До коментар #1 от "това е поредната лъжа":

    Колкото и такива като теб да не са доволни, при голяма инфлация, ситуацията при продажбите се влошава. И това не го казвам аз. Има си икономическа наука. Ако много се интересуваш: има от къде да научиш защо е така. Но за по-недоверчивите, имам само един семпъл въпрос. Някой от вас купувал ли е имот през 1996 година? Аз да.А сега си спомнете какво се купуваше/продаваше за 30 000 долара в София(подчертавам долара): тристаен, тухлен, 90 кв. м., добър квартал. Дори и при сегашния спад, подобен апартамент се оферира за минимум 90 000 евро. Цените се качват при малка инфлация 2-3% годишно и голям растеж на БВП 6-7% и то няколко последователни години.

    Коментиран от #8

  • 8 Има си икономическа наука ЛИ ?

    21 11 Отговор

    До коментар #7 от "Dave":

    ;) ;) икономическата наука не учи на добро , иначе щяхме да сме европейски шампиони при 12 икономически вуза.
    Икономиката е СПЕКУЛАТИВНА НАУКА - знаеш това,окето ти помага да изгубиш

    нищо не се връща назад , за съжаление!
    има една мисъл (но не е икономическа) : "когато всички очакват нещо - случва се обратното"
    до 2009 очакваме ръст - получи се обратното
    миналата и тази године очаквахме срив - нищо не се случи
    догодина да очакваме ?????????

    Коментиран от #9

  • 9 Dave

    61 16 Отговор

    До коментар #8 от "Има си икономическа наука ЛИ ?":

    Аз не знам кой какво е очаквал, но общо взето досега не съм бил изненадван. А за догодина - много труден пазар, практическа липса на пазар, единични "удари" в полза на едните или другите, но като цяло: мъчителен спад на цените. Това са обциите.
  • 10 Когато някой напише "обциите"

    13 27 Отговор
    той има толкова общо с разбирането на оПциите , колкото папуас с диференциалното смятане.
    като не знаеш кой какво е очаквал - попитай 20 произволни минувачи и ще разбереш
    ----
    в никакъв случай не се заяждам - просто истината трябва да се набива грубо , защото българинът има деформирани приоритети от 1944 год досега.
  • 11 haha

    9 10 Отговор
    а някой кара колело :)
  • 12 az

    47 11 Отговор
    Като цяло бизнеса си е .... маиката, хората си мислят че цените са същите като преди 3 4 години и са много алчни, пример днес ми звани няква за панел по БДС от 1990 год.90 кв.м и му иска 70 000 Е в Фондови жилища това е пална глупост :Д ако медиите не спрат да се насират и да излизат материали като "Кризата отмина" няма да има продажб както трябва и ще бласкаме като луди!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #51

  • 13 Психоза Масова

    23 6 Отговор

    До коментар #4 от "едно уточнение":

    За банките сте прав, засега, но има и читави жилища на ЧСИ, защото има и частни лица, които са влезли в ролята на кредитори и не са били така неразумни като банките. За неголеми суми са искали единствена ипотека върху имот, който през 2008 се смяташе, че струва много пари, и сега не искат висока оценка от ЧСИ, както правят банките, а искат бърза публична продан. Между другото и някои банки започнаха да се съгласяват с по-ниски цени. Пък и потенциалните купувачи не сме много, не ни трябват всички жилища, които банките задържат. Нека ги задържат, после какво ще ги правят? Не се косете за нас, успокойте се малко и четете внимателно Dave, защото въпреки грешния български правопис на английска дума, той доста интелигентно обяснява нещата, за което го поздравявам.

    Коментиран от #19

  • 14 Dave

    30 12 Отговор
    Do #10;

    Извинявай за неволната правописна грешка. Ползвам фонетична клавиатура. Все пак, ако някой, на всичкото отгоре има и административни права, не му отива да се заяжда. Колкото за компетентните мнения: нямам коментар.
  • 15 граматик

    13 30 Отговор
    и като ползваш фонетична клавиатура, пак си натиснал B, а думата и с латиница се пише "option". Като си го написал с б, значи не си отварял никаква литература по въпроса, иначе щеше да ти се набие правописа.
    Чакайте още цени по 300 евро, мухаха.
  • 16 $$$

    5 10 Отговор
    Даааа,доста сте....олигофрените....
  • 17 d

    30 6 Отговор
    Олигофрена е един и същ - от коментар от №1 до №4 + №6, 8, 10 и 15
    Това, че ти си очаквал до 2009 ръст, говори ясно колко малко, или по-точно никак не разбираш от икономика

    Коментиран от #18

  • 18 ядосан олигофрен

    4 15 Отговор

    До коментар #17 от "d":

    май ние с теб и (16) ще сме олигофрените , защото се насадихме на орлови яйца.
    дано сте се прецакали и вие като мен за да се научим че никой няма да ни съветва коректно - безплатните съвети са "грозни ,рунтави и и дебели"

    Коментиран от #27

  • 19 ядосан олигофрен

    5 22 Отговор

    До коментар #13 от "Психоза Масова":

    Масови психарю , защо не се лекуваш
  • 20 ядосан олигофрен

    5 14 Отговор
    Масови психарю , защо не се лекуваш..........ходил ли си kа търг при съдия-изпълнител за да видиш какви цени достигат имотите при тях ???
    или е по-лесно да се говорят глупости
  • 21 ГЛОБАЛ

    12 36 Отговор
    Dave , ти си платен писач по форумите на американците. Искаш да обработваш мнението на българите, да не купуват имот в България ами да си харчат парите в САЩ. САЩ са вече губеща карта, и на теб скоро ще ти спрат парите.
  • 22 ДО ГЛОБАЛ

    11 14 Отговор
    ГЛОБАЛ, възможно е също Dave да не може да събере пари в САЩ за да си купи имот в България. Малко вероятно е да падат още цените на имотите в БГ, по-скоро втората криза която скоро ще удари САЩ пак, ще унищожи спестяванията на българите работещи там.
  • 23 ГЛОБАЛ

    11 20 Отговор
    Dave , ти си платен писач по форумите на американците. Искаш да обработваш мнението на българите, да не купуват имот в България ами да си харчат парите в САЩ. САЩ са вече губеща карта, и на теб скоро ще ти спрат парите. Май на някой не му харесва да го разкриват?
  • 24 брокер/ама истински

    10 11 Отговор
    цените скачат , нали, банките отпускат кредидти, купувай народеееееее, не останаааааааааа,
    топли апартмани, парат не се барат с качесътвена локация отлична инфраструктура купувай гръцка и македонска тухла. и не забравай за глада за офисни площи
  • 25 Психоза Масова

    7 2 Отговор
    Град: София, ж.к. "Бенковски", ул."Кооперативен труд", бл.2, вх.А, ет.1
    Описание: ПРОДАЖБАТА ПО ИД № 20098380404701 ПРИКЛЮЧИ ПРИ ЦЕНА 56 195 ЛЕВА. Втора публична продан на апартамент № 3, състоящ се от две стаи, дневна, столова, кухня и сервизни помещения, със застроена площ от 96.67 кв.м. Повече информация можете да видите в прикаченото обявление.
  • 26 Психоза Масова

    6 2 Отговор
    Цена: 46800.00
    Град: София, р-н "Надежда", ж.к. "Лев Толстой", бл.15, вх. Б, ет.1
    Описание: ВТОРА ПУБЛИЧНА ПРОДАН НА Апартамент номер 9, на първи етаж, състоящ се от 2 стаи, кухня и обслужващи помещения, със застроена площ от 66,48 кв.метра, заедно с избено помещение номер 56, с площ 2,82 кв.метра.
    Продажбата ще започне при първоначална цена на имота в размер на 46800.00 лева.ПУБЛИЧНАТА ПРОДАН ПРИКЛЮЧИ ПРИ ЦЕНА 51 759.00 ЛЕВА.
  • 27 d

    11 3 Отговор

    До коментар #18 от "ядосан олигофрен":

    За твое огромно съжаление, именно защото не съм олигофрен като теб, не съм се прецакала. И понеже за разлика от теб, си имам хабер от икономика и икономически фактори, знам кога да купувам и продавам
  • 28 а

    9 3 Отговор
    а и освен това не слушам съветите на олигофрени като теб
  • 29 Психоза Масова

    24 2 Отговор
    Аз нямам нужда от лечение, но се опитвам да дам и друга гледна точка на хората, които под въздействието на масовата психоза, която се създава чрез медиите, вземат грешни решения, за които после ще плащат цял живот.
  • 30 Глобал

    13 8 Отговор

    До коментар #1 от "това е поредната лъжа":

    Твоят коментар е изключително точен, но явно някои хора не са на нужното ниво за да го разберат. Те ще го почувстват по джоба си скоро. Радвам се като чета смислени коментари като твоя. Сега е капитализъм и никой няма да прави подаръци на народа, както беше преди 1990 година.

    Коментиран от #31

  • 31 на различните хора

    8 2 Отговор

    До коментар #30 от "Глобал":

    е нужен различен период от време за да усетят онова което не се вижда и чува
    хората купуват два неща: реклама и маркетинг
    първата стока се харесва от 95 % от народонаселението - тя не изисква усилия - плащаш и получаваш........2 в 1 , 3 в 1 , промоции .......другата е дефицитна защото не се продава ЯВНО - скъпа е и върви с побелели коси и диоптри!

    Коментиран от #33

  • 32 уе уе

    7 3 Отговор
    уе уе ВИ наред ли сте!?Има въпрос има проблеми няма въпрос няма проблеми.А и ако някой направи сделката на живота си ДА ПОЧЕРПИ. УСПЕХ!!!
  • 33 Глобал

    16 5 Отговор

    До коментар #31 от "на различните хора":

    браво за коментара, без много приказки но ясно и конкретно. Който загрява бавно или въобще не загрява ще си носи последствията, но коментара ти ще е полезен за хора които не са наясно с материята, но се усещат накъде вървят нещата. Ако някой учи икономика, маркитинг, финанси, то след като завърши ще стигне да твоите изводи.

    Коментиран от #34

  • 34 лесното е скъпо - евтиното е трудно ;)

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "Глобал":

    ЦИТАТ : ...след като завърши ще стигне да твоите изводи.
    ------------------
    Учението понякога помага, но не непременно , прочети ТОВА , за да разбереш какво имам предвид ;)
    ----------
    Борба се учи на две места:
    1- ВИФ - там ти дават диплом , че си УЧИЛ да се бориш
    2-НА ТЕПИХА - там ти плащат , САМО ако си се НАУЧИЛ да се бориш........Боян Радев е двукратен олимпийски шампион с IV клас (някога ОТДЕЛЕНИЕ )..относително е особено за финансите
    ----------
    но който търси - намира !

    Коментиран от #37

  • 35 Jane

    9 2 Отговор
    хахахахахаахха, докато се джавкате хората бачкат бе ейййййййййййййййй :)))
  • 36 Alex

    14 4 Отговор
    Dragi forumni luvove i brokeri[POVECETO VECE BIVSI],
    uspokoite topkata i si tursete rabota.Koito drupnal
    nesto ot'"BANICATA S IMOTITE"",drupnal..Filma svursi
    i idva realnata zima..S kisnene po forumite niama nisto da stane...
  • 37 ГЛОБАЛ

    9 5 Отговор

    До коментар #34 от "лесното е скъпо - евтиното е трудно ;)":

    Ами винаги се появяват някои фактори които да окажат въздействие на пазара и които не са предвидени. Но като цяло нещата са логични. Напр. цените на жилищата преди до 2003 година бяха ниски, с приемането ни в НАТО, но преди приемането ни в ЕС започна кредитиране от западни банки и цените рязко скочиха без да имаме свръх производство и износ. За световната криза за някои е била изненада, но който е знаел плачевното състояние на американската икономика, а и скока на цените на петрола е бил наясно. Ясно е че САЩ и ЕС се нуждаят от петрол и ще обяват война на Иран защото ще се окаже , че иранци са взривили Айфеловата кула напр. или някоя друга забележителност в Европа този път.......
  • 38 тук си прав / а безусловно

    8 2 Отговор
    цитат : Ами винаги се появяват някои фактори които да окажат въздействие на пазара и които не са предвидени.
    -------
    единственото допълнение от моя страна е , че НЕ факторите/ФУНКЦИИТЕ предпоставят събитията а събитията си избират факторите!
    за да има функция е нужен аргумент ->съвсем нормална причинно/следствена връзка.
    ---------------
    когото и да попиташ за причинно /следствената връзка в системата "криза/война" , всеки ще ти каже ,че войните предизвикват кризи като следствие от тях а истината е че е обратното
    така е и с имотите - когато нещо трябва да се случи - винаги се случва , особеното е,че когато всички очакват нещо - се случва точно обратното
    лека вечер и благодаря за компанията
  • 39 7

    14 3 Отговор
    На никой ли не му прави впечатление, че тук някакъв ненормален малоумник си води сам диалози с въобръжаеми събеседници?
  • 40 Do Dave # 1

    5 2 Отговор
    Добър коментар, Bro:), но само с едно уточнение - 1996 г. 100Е=80$ май беше курса или приблизително.
  • 41 Dave

    6 4 Отговор
    That's what I meant, Bro though the euro was just virtual currancy. Now, it's the other way around when it comes to the dollar/euro ratio and counting.
  • 42 Dave

    6 4 Отговор
    That's what I meant, Bro though the euro was just virtual currency. Now, it's the other way around when it comes to the dollar/euro ratio and counting.
  • 43 брокер/ама истински

    4 14 Отговор
    като човек прочете форума, ще си помисли, че всички в тая държава са тарикти и успели финансисти- спекуланти.
    че никой не плаща лихви и кредити, щото е строил със доларите, дето навремето е превъртял на магурата.
    аз не съм завършил 8-ми клас, ама ви казвам , че цените ще се покачат главоломно. който купи сега, ще спечели- имам няколко горещи оферти. който зяпа- напролет ще кацне с 4к евра/м за скапан квартал.

    Коментиран от #44

  • 44 Realtor

    28 3 Отговор

    До коментар #43 от "брокер/ама истински":

    Ти пак ли се появи бе, " не много интелигентно" човече. Нали май месец се кълнеше, че този септември ще имаме цени 4к-5к евра. А то какво стана - поне 100 долара надолу на квадрат за София. Честно казано, мен ми е все тая. Но ако те намери поне един, който се е хванал на глупостите ти, няма никак да е здравословно за теб.

    Коментиран от #48

  • 45 bubblehead

    10 19 Отговор
    Деив няма спестявания. Деив е американо-български морон които няма спестявания иначе щеше да купува като мен ( като луд ) в България ако имаше спестявания... а не да хвали Америка и нейната валута. Америка от тук горе -долу влиза във постоянна спирала надолу от която няма да се възстанови никога. Може и да се посъвземе след 5-10 годни но света ще си има нов водач. Ако тая концепция че българските тутманици живеят в историческо време за последната останала зла империя на 20 век тогава нямаше да има такива неадекватни мнения по форуми... Другари със зелени карти дръжте се здраво за нещо щот се спускаме в Маелстриома от тук нанатък, до тук беше само ролокостур за забавление, от тук става яко...и целия свят ще ни гледа сеира на падането... ама не само на цените на имотите ами изобщо...
  • 46 роси

    21 7 Отговор
    от брокерите по-тъпи олигофрени не съм виждал
    наистина!
  • 47 Bai Ivan

    36 3 Отговор
    Bubulhead e burgaski iztrupnal broker,na koito samotnite monolozi po forumite sa edinstvenata utexa za glada...
  • 48 брокер/ама истински

    2 12 Отговор

    До коментар #44 от "Realtor":

    eee, икономическата конюктура се забави малко, ама ... пак ще кацнете на брокера в ръката.
    брей, паметта на хората не била толкоз къса.
    колега реалтор,хващаш се за последното изречение, а не схвана идеята между редовете- я затова пък да ти продам едно апартманче на 950еврака/м,( най- доброто- итонг и гръцка червена тухла с турско желязо) догодина ще го првъртиш поне през 1500 евро чиста печалба, на това му викам високодоходен нискорисков бизнес.
  • 49 chaio

    5 3 Отговор
    Цената няма значение в крайна сметка
    Имаш пари и ти трябва - пазаруваш
    Нямаш пари или не ти трябва - не

    Пък брокерите да се скрият някъде че ми писна от вас... не си ли намерихте истинска работа вече
  • 50 hui ama istinski

    2 7 Отговор
    bednite da go duhat
  • 51 Gergin1

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "az":

    фондови жилища са на по добро място от младост и люлин.на 10 мин от Света неделя,на 10 мин от НДК,малък тих квартал(15 блока) с перфекна инфраструктура.А младост Свръх населен 1час път до Орлите
  • 52 Glupost

    6 3 Отговор
    Я ми кажи ти анти брокер с какво е по хубав Младост от Фондови.По нови ПАНЕЛИ.ХАХАХА,или улици и булеварди имат.ХАХАХА.Витоша ХАХАХА,кажи какво дишат там Витошки въздух ХАХАХА.През прозорците виждат Витоша.Аз на десктопа я имам ХАХАХА.
  • 53 от кол и въже

    6 3 Отговор
    Няма по-гнусен квартал от Младост. Ама целото село се набива там, че да им е по-бързо петък след работа да идат да си приберат бурканьете дето мама е затворила.
  • 54 Срам

    4 0 Отговор
    Нищо не върви. Кво ми редят "оптимистични" простотии разни финансиЦти, брУкерчета и подобни спрежения на алчността.