Last news in Fakti

8 Април, 2015 20:18, обновена 8 Април, 2015 23:21 12 264 2

Един загина при срутване на сграда в „Слънчев ден” (ОБНОВЕНА 23.15 ч.)

  • хотел-
  • срутване-
  • загинал
Един загина при срутване на сграда в „Слънчев ден” (ОБНОВЕНА 23.15 ч.) - 1
Снимка: БТА

Стара сграда на хотел се срути в курортния комплекс „Слънчев ден”. При инцидента е загинал един човек. Трима се издирват. Имената на двама от тях са Тодор Димитров, на 46 години от село край Варна и Борислав Асенов на 39 години. Все още не са известни имената на загиналия работник и на третия затрупан.

Става дума за „неконтролируемо срутване” на 11-етажния хотел „Вероника”, който е построен през 1972 г. Имотът е собственост на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. „Сега научавам за инцидента, не знам подробности. Възложил съм обекта на голяма варненска фирма. Тя е наела и подизпълнители. Събаряме високия хотел „Вероника", който е на 47 години, за да построим нов. Със сигурност случилата се трагедия е там", казва той пред БЛИЦ.

Плановете са на мястото на два хотела в курорта „Слънчев ден” да бъдат построени два нови.

20.41 часа

За сайта imot.bg инж. Пламен Андреев, управител на „Планекс холдинг” уточни, че компанията не извършва дейностите по разрушаването на хотел „Вероника”, а те са възложени на подизпълнител, нает от инвеститора. „След като се разруши сградата, „Планекс” ще започне да изгражда новото строителство”.  „Всичко като организация по обекта от наша страна е изрядно”, каза инж. Андреев. На въпрос кога трябва да започне изграждането на новите сгради, той заяви: „Непосредствено след като бъдат съборени старите. Това е реконструкция и модернизация. Има и ново строителство. Смесен обект е. Сега тепърва започва фундиране. Плановете на инвеститора са били през следващия зимен сезон да започне изграждането”.

22.15 часа

ДНСК стартира процедура за обследване на срутилия се хотел “Верона” в курортния комплекс „Слънчев ден”. „Към този момент строителят не е спазил изискването по Наредбата за обследване на аварии в строителството за уведомяване на органите на ДНСК и предоставяне на необходимите данни. Процедурата по обследване на авария би трябвало да започне със съставяне на подробен констативен протокол, в който да са отразени всички обстоятелства, свързани със строежа и настъпилата авария, в т.ч. данни за наименованието и предназначението на строежа, датата и часа на аварията, състоянието на строежа преди и след аварията, данни за участниците в строителството и други”, пише в съобщение разпространено до медиите.

Въз основа на констативния акт от началника на Регионален отдел „Национален строителен контрол“ (РОНСК) Варна незабавно ще бъде издадена заповед за спиране на строежа, съдържаща задължителни указания за обезопасяване по предписание на правоспособно техническо лице, определено със заповедта. В тридневен срок от началника на РОНСК - Варна ще бъде издадена заповед за назначаване на техническа експертна комисия, която да установи причините за аварията.

22.30 часа

10 близки и приятели на затрупаните под руините работници са пристигнали на мястото на инцидента и искат да се включат в издирването на своите близки, предава аг. „Фокус”. Те твърдят, че никой не им се обадил да им каже за трагедията, а са научили от медиите за срутването на  хотела.

В същото време спасителните екипи продължават да разчистват мястото ръчно. Инж. Иван Иванов, директор на Областната инспекция по труда, заяви, че „Планекс” няма работници на обекта, а е наела подизпълнител. От своя страна, фирмата подизпълнител е наела друга фирма подизпълнител. Според инж. Иванов, няма доказателства, че има трета фирма под подизпълнител заради липсата на печати в предадената документация.

23.15 часа

Български червен кръст изпрати на мястото на трагедият двама професионални водачи и куче спасител, които да помогнат при издирването на тримата затрупни работници.

На обекта са работели мъже от близките варненски села, предимно роми, без трудови договори. Надницата им на ден е била 30 лв. съобщават техни близки, цитирани от Медиапул.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    забравихте да отбележите, че професионалните водачи от БЧК, професионално са спиртували преди да отбележат присъствие на мястото на инцидента.
  • 2 БУДА

    0 0 Отговор
    КОМПЛЕКС "СЛЪНЧЕВ ДЕН"ЗА КОЙТО ВСИЧКИ ТВЪРДЯТ , ЧЕ Е НА ЧЕРВЕНОТО СВИНАРЧЕ ГЕРГОВ И КУПЕН ЦЕЛИЯ КОМПЛЕКС ОТ 7 ХОТЕЛА , 2 СЛАДКАРНИЦИ , БИТОВА И АДМИСТРАТИВНИ СГРАДИ ...ЗА СИМВОЛИЧНАТА СУМА ОТ 7 000 000 МИЛИОНА ЛЕВА , ДА СА ОКАЖЕ ЧЕ Е НА ГОЦЕ ОТ С.СИРИЩНИК ...А ?