Last news in Fakti

7 Януари, 2011 13:10 9 988 40

Пазарът на недвижими имоти през 2011 година

  • жилища-
  • прогнози-
  • цени-
  • 2011-
  • тасева

Сравнително оптимистични са прогнозите за развитието на пазара на недвижими имоти през тази година. Експертите не очакват поскъпване на жилищата и дори поевтиняване на новото строителство. Леко раздвижване се очаква и при офис имотите и търговските площи. Най-положителни в очакванията си се оказаха търговците на земеделска земя, които очакват активизиране на сегмента след още след два месеца.

Жилища

Балонът на недвижимите имоти продължава да се пука, поне в някои сегменти от жилищното строителство. Обратно на всички очаквания за окончателно раздвижване на пазара през 2011-а година, експерти прогнозираха пред Дарик трудна година за бранша. Цветелина Тасева от една от големите компании за недвижими имоти коментира, че не се очаква поскъпване на жилищата през цялата 2011-а, а имотите тип „ново строителството” дори се очаква да поевтинеят. Ето какво каза тя: Въпреки тенденциите на съживяване в някои сегменти на икономиката, всичко показва, че 2011 година няма в никакъв случай да е по-лесно от изминалата 2010-а. През миналата година станахме свидетели на това, че пазар има и за продавачите, и за купувачите. През 2011 година това определено ще продължи. Разликата е, че се предлагат големи имоти в хубави квартали, с добри квадратури вече на сравнително нормални цени, на които могат да се сключват сделки. Българинът и през 2010 година търсеше, и през 2011 година ще продължава да търси двустайни жилища. Средна цена например за София ще е около 50 000 евро. Купувачите, които търсят ново строителство, правят множество огледи и на жилища, които са по-стари, но са с добро местоположение, с добре уредена инфраструктура. В този смисъл търсени двустайни и маломерни тристайни жилища ще бъдем свидетели, че ще се предлагат на по-ниски от тези в момента цени.

Тоест прогнозирате поевтиняване на новото строителство?

Точно така. Себестойността на строителството ще се запази на предишните нива, но разходите, които имат инвеститорите за построяването на новите жилища за момента се намаляват и по този начин крайната цена на жилищата, които ще се предлагат и които действително са търсени от пазара, ще бъдат на по-ниски от сега съществуващите. В по-дългосрочна перспектива, имайки предвид как се развива кризата у нас, ще бъдем свидетели на това дали цените още ще падат, но рязко увеличение не смятам, че би могло да има.

В рамките на цялата година?

Да, в рамките на 2011 година със сигурност. Хората, които се интересуват от наемане на жилища, също могат да са спокойни – поскъпване на наемите не се очаква. Ето какво коментира Тасева: Много често се изкарват на пазара многостойни жилища или двустайни жилища с хубава крадратура в широк център примерно в София, но не могат да се продадат поради покупателната способност на купувачите. Затова смятаме, че ще продължи тенденцията и през 2011 година да се увеличава количеството на наемите. Тези имоти, които по една или друга причина не могат да бъдат продадени в момента, да се отдават под наем на хора, които биха желали да подобрят условията си на живот или на млади семейства, които нямат възможност да вземат кредити. Това не забелязваме за момента да води до увеличаване на цените на наемите през цялата 2010 година, което означава, че и през 2011 година не би трябвало да сме свидетели на рязко промяна на наемните нива.

Офиси

Въпреки продължаващата криза през тази година се очаква леко увеличаване на активността на търсене и предлагане на офиси в големите градове. Според Антон Славчев, който е мениджър в една от големите компании на пазара на недвижими имоти, раздвижването на сегмента на офис имотите е свързано с големите проекти на някои компании, които ще бъдат довършени през тази година. Но наред с увеличеното търсене нарастват и изискванията и уменията на компаниите да избират подходящи офиси. Ето какво каза Славчев:

Знаете, че има компании, които задължително искат да са в центъра на града, тоест премията от 3-4 евро тях няма да ги притесни да останат в центъра. А по-скоро спецификата на бизнеса. Ако имате голям кол-център, няма нужда да е на жълтите павета, търси се комуникативно място. Това е много важно - как работещите ще стигат до това място. Скоро имахме комична ситуация: наематели, при които няма обособен пропърти мениджмънт в сградата, се оказаха без ток. Това също е от значение. В друг случай фирма се премести от една сграда в друга, защото знае, че финансовото състояние на наемодателя не е много стабилно, а пък за тях е критично да се окажат без ток.


Търговски площи

2011-та ще бъде година на предпазлив оптимизъм както за търсенето, така и за предлагането на търговски площи, според Иглика Йорданова, мениджър в голяма компания за недвижими имоти. Ето какво каза тя:

2011-а се очертава като година на предпазлив оптимизъм сред търговците. От страна на предлагането на търговски площи 2011-а ще бъде доста свита като пазар. В София не предстои откриването на нито един търговски център през 2011-а, което пък ще даде възможност на опериращите в момента търговски центрове да потърсят по-оптимално позициониране и всеки да се опита да се позиционира в ниша, в която ще е по-успешен. Съответно да стабилизират успешните схеми и да се даде възможност те да заработят по-добре. От страна на търсенето, тоест при операторите, при търговците, също прогнозираме 2011-а да е година на стабилизиране на операциите на тези от тях, които в момента функционират. Но най-вече и на нови концепции. 2011-а ще даде възможност за развитие на по-нишови формати, някои от които нови на пазара, да кажем биомагазини, здравословно хранене. Това са част от концепциите, които вече се развиват добре и показват много позитивен ръст.


Земеделска земя

Определено оптимистични са прогнозите обаче за пазара на земеделска земя у нас. Увеличение на сделките със земеделска земя у нас в сравнение с миналата година прогнозира председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков. От бранша очакват пазарът да се раздвижи след март. Ето какво обясни Петков: Като увеличение на сделките съм оптимист, че цифрите през 2011-а ще са по-високи отколкото през 2010 година от гледна точка на това, че земята е интересен актив, но ще се търгува добрата земя. И още повече, че сделките може би вече ще бъдат на вторичен пазар, тоест ще има вторични препродажби или замени, които са с оглед преструктурирането  на определени субекти, които участват на този пазар. Няма да са първичните покупки от собственици, а част от сделките ще бъдат формирани от този вторичен пазар, които ще се получи между субекти, които вече са купили преди време, инвестирали са в земя и сега преструктурират своите портфейли с оглед по-добра доходност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обективен

    42 6 Отговор
    Жената се опитва да бъде обективна. Щом цените на новото строителство падат, вторичния пазар отива още по-надолу.
  • 2 скитникът евреин

    36 7 Отговор
    Тази госпожа сън сънува.Брокерите тази и следващите години ще видят дъното на тенджерата. Кризата ,повсеместното обедняване поради инфлацията и мизерията поради високите данъци и такси какато и вдигането на бариерата за шенген ще предизвикат втората емигрантска вълна.Вижте опашките пред
    МВР-тата за паспорти, от година време, от ден на ден все се увеличават вместо да намаляват.Па да не отварям дума за тези дето се преселват в небитието. А и ЧСИ-тата повсеместно вече разпродават.Така че сбогом минало незабравимо.
  • 3 ИРАКЛИ

    6 29 Отговор
    Придържайки се до настоящия форум иска ми се да
    попитам за нещо конкретно:
    Пазарът на недвижими имоти,подходящи за офиси в
    централната част на Варна,ще поскъпват ли еле не ?
    ИРАКЛИ

    Коментиран от #5

  • 4 Няма кинти

    26 7 Отговор
    Пазарът на недвижими имоти през 2011 година-ПРОБИТ.
  • 5 Mnenie

    3 16 Отговор

    До коментар #3 от "ИРАКЛИ":

    Абе защо му кликате минуси на човека. Общо взето пазарът на офиси следва този на апартаменти по обясними причини.По скоро не, но наблюдавай търсенето като тендеция
  • 6 Наблюдаещ

    27 4 Отговор
    В коментар № 3,се поставя конкретен въпрос,който може
    да обясни, да напише.Общи приказки за различни стоки и
    в момента вървят на Колхозния пазар.
  • 7 ???

    33 6 Отговор
    "Себестойността на строителството ще се запази на предишните нива, но разходите, които имат инвеститорите за построяването на новите жилища за момента се намаляват..." ???

    Цветелина, Цветелина, да ми седнеш на комина!
  • 8 ............................

    1 29 Отговор
    Излекувай си хемороидите от кумина,бе глупендер и
    тогава ще ти го напълня задоволително.
    Цветелин.
  • 9 Мнение

    20 2 Отговор
    Г-н СЛАВЧЕВ,нописаното от Вас в статията,макар под
    форма на прогноза,не е вярно.
    Отзукът от световната икономическа криза е неизбежен
    и у нас.Офис или търговски партерни имоти,не само в
    гр.Варна,но и в други населени места ще бъдат продавани неуспешно !
  • 10 ...

    8 1 Отговор
    Нормално е да има раздвижване на пазара на офиси. Прав е Славчев. Ако плащаш 15 евро, а сега можеш да имаш офис за 10, не виждам защо да не го смениш. Тук става въпрос за наеми а не за покупки.
  • 11 Aгент Гоце

    9 22 Отговор
    А сега всички ме чуйте много внимателно, съживяване през 2011 ще има плавно в началото и по интензивно в края на годината.Това не е толкова важно по-важно е че през 2012 ще има жестоко и много динамично поскъпване, така че направете си сметката добре.Отнася се за всички брокери, инвеститори, продавачи, купувачи и търговци..!!!
  • 12 ИРАКЛИ

    5 6 Отговор
    До №11 Агент Гоце
    Дано да не е верен календара на МАИТЕ !!!,за 2012 г.
    Благодаря за прогнозата.
  • 13 до ейджънт Гуце

    20 1 Отговор
    Верваме ти!

    Мони от Мадред
  • 14 ДС

    7 1 Отговор
    четеш тука ма падам от смях, и ДС си има е как, що не се наведеш на някои ? ще изкараш повече пара през 2011
  • 15 зриелт

    26 8 Отговор
    Някой би ли дал поне един аргумент, в полза на твърдението за повишаване на цените.
    Поне един аргумент. Не става въпрос за ала бала.
    Какво е ала бала ли?
    амиии...
    Първо беше - Купувайте англичаните пак идват!
    Е не доидоха. Обратното изнесоха се и малкото останали при това след скандали.
    Второ беше - Купувайте руснаците идват. Е и тези не доидоха. Ако е дошъл някой то е голяма рядкост, просто защото не може да си позволи другаде. При това с як пазарлък, ако купува. Ама Киркоров си продаде имотите.
    Трето беше - Купувайте гърците идват. Е това и месец не се задържа, щото гърците фалираха преди да ги обявят за инвеститори.
    Четвърто беше - Купувайте българите работещи в чужбина идват. То пък стана обратното живещите тук почнаха да заминават за чужбина.
    и т.н. през еврейте та чак до китайците Все има едно
    Купувайте ......... идват. (Многоточието си попълнете сами.
    След това последваха аргументите - Банките като отпуснат кредити, ще поскъпва. Купувайте ще поскъпва.
    Е да вече и банките дават кредити, ама пак няма желаещи.

    И сега накрая има само едно Купувайте защото ще поскъпва. Без аргументи. Толкоз. Ще поскъпва.

    Ами, купувайте .... на мен отстрани цирка ми харесва. А пък съм и на първия ред.

    Коментиран от #26

  • 16 АХХХ

    10 22 Отговор
    На тези от първия ред първи ще им се схванат вратовете - да гледат как растат цените.
  • 17 собственик

    9 22 Отговор
    Ако щете купувайте,аз се взимам по 400 кинта наем и мога да чакам и до 2013г.Пък ако искате гледайте и от петия ред.Айде със здраве.
  • 18 до 16 и 17

    35 7 Отговор
    Абе тебе още ли не са те навряли на кучето в ауспуха бе пернишка ливадо. Педи гри пал, фак с мангали във фак ул тето.
  • 19 собственик

    10 19 Отговор
    И да злобееш и да се тръшкаш имотите няма да станат по15000 евра,само защото на тебе ТЪПАНАРИНО (18) така ти се ще.
  • 20 glupavnouporit

    14 15 Отговор
    Да ви е честита Новата Година . Бъдете здрави !
    Имотите не ги мислете , продавали са се и пак ще се продават ......
  • 21 Симеонов

    3 0 Отговор
    Собственик на имот край гр.Плевен,търси съдружник за
    изграждане на крайпътен мотел,гостилница и автосервиз.
    В близост има езеро за риболов и други стратегически
    обекти за развиване на дейността.
    е-mail:simeonov_i & yahoo.com
  • 22 някои

    32 4 Отговор
    до човека с имототе и същия които все бълва тука купувайте ! е няма купим бе колега, с кеш пари зад гърба ни сме по-добре от тебе с тухлите, да не се окаже че след 5 години че ти нямаш нищо а аз съм пак добре :P
  • 23 broker

    30 1 Отговор
    много от коментариите на голямите агенции не са верни,тъй като те си ползват лични статистики, и изобщо защо ли весниците цитират едни и същи брокери от определени агенции. Вероятно умния читател и потребител ще се досети!...
  • 24 Дедо

    16 0 Отговор
    Който е писал или редактирал тази статия наистина е дебил. Вервайте ми.
  • 25 Simo

    10 10 Отговор
    Госпожата цитирана в статията е в голяма грешка. Тя изхожда от желанието да се свалят цените за да има сделки - да ама не - няма да има сделки след такива статии....защото хората като прочетат че цените ще падат и спират да купуват - а реалноста е в една друга статия в същия вестник - купувачите на запад -/цитирана е Франция/ - се активизират...четете и си стойте с парите в къщи - аз ще влагам, и догодина аз ще съм на печалба...за тези вечно мранкащи и говорещи за балони - радвайте им се - те са за вас - за другите - по-умните, купувайте сега - за да ви е по-евтино...... защото пазара не търпи дупки, където има ниски цени се появяват купувачи!!!!

    Коментиран от #29

  • 26 Dani

    11 14 Отговор

    До коментар #15 от "зриелт":

    Отговор:
    Първо - има инфлация от 4.5% за 2010г. и за 2011 г се очаква също да има. Поскъпнаха горивата, тази година се очаква да поскъпне и ел. енергията.
    Второ - има натрупване на пари в банкити и при вече намаляващите лихви по влогове е редно тези пари да се насочат нанякъде защо не и в имоти.
    Трето - някои задържаха покупката, изчакваха пазара да достигне дъното е вече сме около него така че тези дето имат нужда от жилище е добре да си купят. Ипотека се връща докато наем никога не се връща.
  • 27 чето

    8 13 Отговор
    Наемите в идеалния център ще поскъпват, защото той е изчерпан като възможност за разширяване. Освен удобството, да имаш офис в центъра на или близо до жълтите павета сочи и за престиж, което пък говори много на клиентите на фирмата, особено ако има и място за паркиране. Който сега успее да наеме престижен имот ще спечели,защото наемните цени макър и бавно с пролетта ще тръгнат нагоре.
  • 28 Ananiev

    9 2 Отговор
    Просто цените ще стават по-реални. Понижаване на цените в града и повишаване на цените на крайградските райони. По света е така - хората работят само в града и пътуват... В града са повечето емигранти. Така, че всичко ще си идва на мястото...
  • 29 някой

    8 2 Отговор

    До коментар #25 от "Simo":

    не ми говори за Франция.Знаеш ли какво е Париж?
    Един от най скъпите градове в Европа.Там доходите са различни дори сравнени с друг френски град.каква е заплататата там знаеш ли ? Поне 10 пъти по голяма от нашата тук.А цените на имотите са само с 50% по високи от нашите... Айде смятай.
    И не може да сравняваш имот там с имот построен на някоя софийска ливада до която няма дори път.Качеството на строителството е в пъти по добро дори строителите поемат гаранция за разлика от нашите които вземат парите и беж.
    Ей за това хора дръжте си парите докато тъпите български строители се сетят че не може да правят двойни и тройни печалби на гърба на обеднелия народ.
  • 30 tedavenger

    4 4 Отговор
    ДО коментар #17
    Ако сега вземаш 400Е от наем, догодина ще са 300 и т.н. Ако успееш да си продадеш жилището, ще вземаш двойно повече от лихви и след някоя и друга година ще си купиш пак, но по-голямо за по-малко пари. Това ти обясняват тук. Айде със здраве. Дано си ме разбрал.
  • 31 tedavenger

    4 1 Отговор
    До #26
    Колега, ипотека се връща ама повече от двойно. Освен за теб , купуваш апартамент и на банката.
  • 32 Simo

    4 1 Отговор
    До 29 някой - дето се опитва да коментира Симо.
    Виж "някой", явно не си запознат с икономиката, тука първо са се вдигнали цените на всичко друго - после следва да се вдигнат и заплатите - е кажи - тогава ли ще се сетиш да купуваш - тогава ще е КЪСНО!!! Тогава всички ще искат да купуват, банките ще дават по-лесно кредити, и ще си един от многото които ще си ядат ноктите, като се чудят "защо не купих миналата година, като си имах парите"!!!
    Да, може да не се вдигнат утре, или тази година, зна4ително повишение обаче ще има - и то в рамките на не повече от пет години.....!!
    Това е процес с плавно увеличение, и ако човек може да мисли в преспектива... значи ще може да спечели - за другите/ между които си и ти -май-? / си остава да гледат от страни и да се оплакват!!!
    Успех!!! :)
  • 33 sa i protiv

    1 1 Отговор
    Видът и местоположението на имота стават все по-важни . Търговията няма да спре, въпреки забавянето. Истинските играчи на пазара няма да го напуснат. Дъното е достигнато в много сегменти. Винаги е по-лесно да продадеш обезщетението, което ти е паднало от небето(или наследството), на по-ниски цени в името на прихода - тези случаи не са определящи. Прогнозите за цената на земята са удивляващи - лозето не ще молитва , а работа, която струва пари!!! Позволете едно съмнение за сигурността на парите ви в банката ...
    Колкото и странно да звучи, тук има доста свободни пари и те си търсят приложението. Част от тях ще го намерят в имот.
    :):):) - сетих се, че напоследък имам доста огледи с македонци.
  • 34 собственик

    1 1 Отговор
    Извинявай колега но не съм съгласен с теб, че от лихва сумата ще е по голяма от наема.ГОворим за реална себестойност на жилището.
  • 35 до 26 "незнаещ"

    1 1 Отговор
    Абе хюмне вземи си купи нещо и млъкни, какво ни караш ние да се набалбукваме.
  • 36 Симеонов

    0 0 Отговор
    До коментар №33
    Драги коментатори,зима е! и нищо не върви.Прогнозите са трагични за продавачи и купувачи.Опитах се на опре-
    делено ниво да нагласим нещо като СЪДРУЖНИК,но модера-
    тора изтри коментара,без основание!Аз имам имот на
    прекрасно место,друг няма,а има средства,може да се
    разберем.НАли сайта е за имоти български.
    Добре се контролират нещата,но не винаги са лоши
    помислите!
  • 37 toni

    5 0 Отговор
    От 10 години се занимавам с имоти и мога да споделя моето мнение (вез да обиждам някои),а то е че в влизките 2 години цените на имотите ще падат.Говоря за такива имоти които са на не атрактивни места, без изградена инфраструктура,некачествено ,строителство,40 годишни панели,имоти които се водеха ваканционни(пък то нищо общо). ИМОТИ които са на хитови места(Морска градина, супер център )ще загубят също от своята цена но % ще бъде по- малък. Така че цени от 200 евро ЩЕ ИМА,но не и там където на някой му се иска !
  • 38 Гибсън

    3 0 Отговор
    Е драги приятели ,истината е някъде ТАМ :)))))
  • 39 варна

    0 0 Отговор
    Това го видях с очите си–гарсониера във Владиславово,2008г(май тогава беше),около 40 000е.В момента същата на горния ет.-24 4000е.Като им знам гладните задници и за 20 000е ще я дадат,а реално със сигурност не струва повече от 20 000ЛВ.През 1997г моя приятелка си купи жилище в центъра на Варна за 19 000е, а сега струвало 50 000е.Никак не вдявам.Ще ни се и ние да си купим,но ни е страх да не се прецакаме.Как така тези цени ходят накъдето си поискат.И все пак нещо ми говори(то на мен все ми говорят),че цените ще падат.
  • 40 трезво мислещ

    0 0 Отговор
    Забога братя и сестри не купувайте,ако искате отрезвителен хап прегледайте сайта на ЧСИ за да разберете какъв е хала на тези които се пишеха балонджии и теглиха обезумяло кредити.Ако правителството поне веднъж иска да е на 100% полезно отсега да започне да им изгражда палаткови лагери по останалите и незастроени поляни.