27 Януари, 2011 13:06 8 930 100

Търсете продавачи закъсали с кредита

  • жилища-
  • кредит-
  • съвет-
  • земя-
  • тасева

Жилищните имоти са дългосрочна инвестиция. Засега няма знаци, че за една година пазарът би се развил така, че да предложи по-добра възвръщаемост. "Не мисля, че извънградските къщи са добра инвестиция. Ако се купува жилищен имот, добро решение е двустаен апартамент в голям град. Ако е в провинциален град - задължително в центъра. Ако е в София или Варна - местоположението няма толкова голямо значение. Ако се купува панелно жилище, гледайте входът да е добре поддържан и избягвайте места, където съседите не се разбират помежду си", казва Цветелина Тасева, изпълнителен директор на "Адрес".

По-важно е да пробвате да купите жилището от хора, които имат проблеми с изплащането на кредита. Но е добре този вариант да се търси, преди да е задвижена процедурата за публична продан. В противен случай купувачите ще са затруднени от условията за бързо превеждане на парите. "За инвеститорите и спекулантите също е рано за големи печалби. По-скоро те да търсят имот, който няма да загуби стойността си до 2012 г. Добър вариант е малък парцел в голям град като София, Варна - в квартали, където има търсене или близо до метрото, ако е в София", допълва Тасева"

Теренът трябва да е подходящ за изграждането на малка, кокетна жилищна кооперация. След това е възможно сградата да се построи за година-година и половина, а жилищата в нея да се появят на конкурентни цени и да се реализират сравнително бързо. Апартаментите в малки сгради с добра локация могат да бъдат продадени и преди завършването на строежа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Sherlok

    28 4 Отговор
    Търсиме ги ама не си казват без бой:)
  • 2 vlp

    14 36 Отговор
    Думите ми се потвърждават от предишни теми по които съм писал отностно спекулантите и мястото им на пазара.Интересна е темата и тука е момента до почнете с мненията си.МЛОБА.БЕЗ ОБИДИ МОЛЯ,ИНТЕЛИГЕНТНИ ДЕБАТИ.
  • 3 михаил

    24 36 Отговор
    "По-скоро те да търсят имот, който няма да загуби стойността си до 2012 г."още един отговор дали ще падат цените или не.поздрави...:)
  • 4 vlp

    19 25 Отговор
    Да добавя.Птвърждава се и написаното,че имота е дългосрочна инвестиция,но има и имоти които не струват инвестицията си и куповачите наистина трябва да внимават.Евтиното излиза скъпо след това,особено за панелки амортизирани до крайност.Новото строителство,това,че е ново не значи,че е качественно,интересувайте се от например това дали грубият строеж е завапочнал пролета и завършен преди зимата.Това има значение,защото много недобросъвестни строители които строят през зимата спестяват добавки и измръзва бетона след това закърпват нещата.Като купувате,съветвайте се и със специалисти не само брокери,искайте да видите цялата строителна и нотариална документация на обекта.
  • 5 glupavnouporit

    47 13 Отговор
    На Г-жа Тасева бих препоръчал да се насочи към пазар Димитър Петков , да си наеме една сергия и да продава зарзават .......както и на всичките и брокери впрочем .По-идиотски изказвания от нейните е трудно да си представи човек .
  • 6 ОХ

    50 6 Отговор
    Това фантастика от Айзък Азимов ли е, или " Гладна какошка просо сънува!"?
    Очакванията на имотния пазар са нови, поредни загуби от 30% следващште две години!!!
    Невъзвращаемите кредити продължават да нарастват и ще стигнат 32-35%!
    Предстоят фалити на най-стабилните фирми през 2011 година в бг1
    Предстои бансите да възстановяват средства на МВФ и СБ през март 2011 година!
    Банките за да избегнат фолит където е възможно ще наводнят позара с ипотекирани имоти!
    Кредит от банка за 50 хиляди евра за 20 години се връща по 1 550 лева,за 70 хиляди евра вноската е малко над 2000 лв.
    Имотния пазар генерира балон от 3,5 пъти печалба на фирмата и още толкова на банките в близките 20 години
    Строителните фирми стават изпълнителни!
    Инвестиционната политика се определя от банката, НЕ от строително-инвестиционната компания!
    Кризата изхвърли мутрите от пазара, захранван със средства от партийните каси на управляващите!
    .....и още....и още ....и още много неизказани истини за имотния български пазар в БГ....
  • 7 Мненние

    54 4 Отговор
    Те сами трябва да търсят купувачи. Ако не осъзнават проблема си - тежко им и горко. С взеки изминат ден - по малка стойност на имота. Трендът е надолу - и не поради кредити, банки и т.н. Просто купувачите са кът и ще стават по кът..
  • 8 строител

    29 14 Отговор
    Надувай балона.Догодина ще чакаме 2000 евро квадрата,че отдавна не сме лапали на балъците парите.
  • 9 купувач

    53 8 Отговор
    Добре е да обясните на продавачите г-жо Тасева ,че трябва сериозно да си преосмислят цените.Купувачите не са виновни ,че първите са се набутали през 2006 2008 за да им изплащат сега грешките.А тези които са имали имоти преди това просто няма да загубят ,но нека и да не мечтаят да направят печалби в пъти.
    Просто моментът отмина.Сега ако искате сделки си прегледайте цените и то не с 2-3% както правите до сега.И ги сравнете с тези от 2003 там трябва да търсите базата а не през 2008.
  • 10 vlp

    15 25 Отговор
    До ОХ.За едно си прав пазара на имоти зависи от банките.Хората с кеш намаляха и за да се раздвижи пазара трябва банките осезателно да смъкнат лихвите по кредитите,а и да има облекчения за младите за покупка на първо жилище с кредит.Социалната ни политика куца.Относно фалитите на фирми не си прав,следи движението на БФБ и ще разбереш,а и това няма голямо значение за имотният пазар.

    Коментиран от #11

  • 11 купувач

    41 6 Отговор

    До коментар #10 от "vlp":

    Според мен освен ,че банките трябва да подобрят условията на кредитиране и продавачите трябва да свикнат с мисълта , че не могат да очакват да продават на цени близки до пиковите през 2008 ма.
    С тези два параметъра може да се раздвижи пазара.
    В момента българина отделя към 36% от доходите си за храна.При това условие дори да му бъде отпуснат безлихвен кредит не може да покрие високите все още цени на имотите.
  • 12 мрежата

    5 10 Отговор
    Европейските пари - последна надежда на строителите ни

    Въпреки че редица експерти прогнозират излизане от прословутата икономическа криза, строителният бранш е един от последните сектори, които ще се отърсят от загубите. Най-рано през пролетта на тази година се вижда светлината в тунела, която за щастие няма да е влакът, идващ насреща. Тази прогноза очерта за Дарик изпълнителният директор на Камарата на строителите в България инж. Иван Бойков.
    По думите му обаче лъчът на финансовата сигурност ще огрее първо пътностроителните фирми. В жилищното строителство се наблюдава пренасищане на пазара.
    За строителния бранш изходът от икономическата криза се крие в успешното прилагане на проекти по Оперативните програми на Европейския съюз. Това в условията на свит пазар на търсене и предлагане отпушва кранчето, така в родната икономика има шанс да се влеят свежи пари – посочи изпълнителният директор на Камарата на строителите.
    Според инж. Иван Бойков съживяване на пазара в строителния сектор ще има през пролетта. Но нищо повече: по всяка вероятност 2011 година ще ни направи свидетели на стабилизиране на активността в строителството и свързаните индустрии на нивата от преди няколко години.
  • 13 ?

    26 3 Отговор
    Хората се раждат невежи, а не глупави. Глупостта идва с образованието.
  • 14 Има ли нормални ?!

    28 8 Отговор
    Мойто уважение към сайта, НО с даването на публичност на доказано компрометирали се с нелоялност, некадърност и алчност брокерски агенции и техните ръководители не е добро решение. Няма останали читави хора дето да вярват на информация поднесена от подобни манипулатори. Те бяха основните които надуваха балона преди три-четири години и понеже бяха най-голямата агенция другите само ги преповтаряха. Та идеята е че тези които скапаха пазара да запазят малко благоприличие и за известно време да се въздържат от медийни изяви.
  • 15 мрежата

    15 0 Отговор
    Прогнозите не са силната страна на икономиката


    Къде да се правят прогнози, ако не на Световния икономически форум в Давос? Има ли кой да ни каже къде ще се надуе следващият пазарен балон, какъв ще е икономическият растеж на Китай, колко големи трябва да са икономическите стимули? Къде да инвестирам и кога?
    Няма недостиг на предлагане на икономически прогнози. Проблемът е, че те най-често са грешни. BBC провокира петима от водещите икономисти в света да защитят реномето на професията си.
    Въпрос на време
    Почти всяка икономическа прогноза в един момент ще се сбъдне – посочва Кармен Райнхарт, професор в Университета в Мериленд. Неверните икономически прогнози са като счупен часовник: те така или иначе показват верния час два пъти в денонощието, когато стрелките се завъртят върху тях.
    Райнхарт е автор на книгата „Този път е различно: осем века финансова лудост“. Професорът твърди, че икономистите могат да видят къде са проблемите и кои зони са уязвими за криза. Но ако искате да научите точното време за избухване на кризата, „желая ви успех“, казва тя.
    Винаги сме се проваляли да прогнозираме кога е повратната точка в икономиката – признава и Рагхурам Раджан, бивш директор на изследванията в Международния валутен фонд и преподавател в Чикаго. Например, винаги са правени грешки с прогнозите за Африка: щом бъде написан доклад с конкретни прогнози, веднага избухва някъде локален конфликт и икономиката на страната се срива с 20%, обезсмисляйки направените изчисления.
    Прогнозите на времето са лесна работа
    Ако икономиката е наука, то тя не е особено точна наука. Да се замислим колко сложно е да се предвиди времето. Но метеоролозите се справят добре, защото познават границите си – те гледат четири или пет дена напред, не повече.
    За разлика от тях, икономистите имат задачата да правят дългосрочни предвиждания. Те, както и метеоролозите, се облягат на математически модели. Ето в това е проблема – казва Робърт Шилер от Университета в Йейл.
    Опитът показва, че при климата има някои неизменни правила, което означава, че моделите за прогноза на времето се базират на нещо достоверно. При икономиката не е така. Моделите се основават на това, което трябва да се случи, но съставните части на икономиката – хора, ресурси, войни, природни бедствия, технология – са в постоянна промяна.
    Професионалните икономисти са твърде силно влюбени в своите модели, предупреждава Шилер. Тези модели не вземат предвид всички фактори. Известно е, че новите пазари привличат големи инвестиции, но защо? Дали икономическите фундаменти са се променили? Дали защото лихвите в САЩ са ниски и инвеститорите търсят по-висока възвращаемост?
    И накрая, природата на човека. Хората винаги имат нагласата, че правилата се отнасят само до другите хора. След кризата в Мексико в началото на 1990-те години, азиатците твърдяха, че подобно нещо може да се случи само в Латинска Америка.
    Правилната икономика
    Така че вината не винаги е на икономистите: хората сами избират в какво искат да вярват.
    Според Джо Стиглиц, бившият главен икономист на Световната банка и Нобелов лауреат, финансовата криза само е потвърдила, че икономическата наука е вярна. Проблемът е там, че повечето хора са прилагали „грешна икономическа наука“.
    Много работа предстои на икономиката като наука. В Давос професор Шилер за кратко се е задълбал в математически модел и се почувствал задължен да се оправдае: „Остана ли някой в залата?“ Въпреки шегата, Шилер уточнил, че икономистите все още не могат да разберат връзките и зависимостите, довели до кредитната криза.
    Защо да се мъчим?
    Но въпреки че всички знаят, че икономическите прогнози като цяло са грешни, парадоксът е, че хората продължават да ги търсят. Нещо по-лошо, икономистите, както и инвеститорите, страдат от синдром на груповото мислене. Никой не иска да си подаде носа навън и да оспори наложилия се консенсус – посочва в Давос водещ икономист, пожелал да остане анонимен.
    С него се съгласява Саймън Джонсън от Масачузетския технологически институт. „Ако излезеш извън комфортната граница на консенсусните прогнози, ще те набият. Рискуваш кариерата си.“
    Но този консенсус сам по себе си оказва реално влияние, предупреждава Стиглиц. Разгледайте следния пример: шефът на Федералния резерв обявява нова парадигма. Икономистите вкупом заявяват, че той греши. На кого ще повярват хората? Разбира се, на председателя на Федералния резерв. Това ще определи и икономическия резултат.
    Щом като нещата стоят по този начин, защо тогава изобщо да се занимаваме с икономически прогнози? Те все пак са нужни, като изходна точка за анализ и дискусия – обобщава висш фондов мениджър. Но не трябва да им вярвате – те са само един от многото източници на информация, които съпътстват вземането на решение. Инвеститорът обобщава: в три или четири от десет случая, икономистите действително познават.

    Коментиран от #17

  • 16 криза

    40 8 Отговор
    Световната икономическа кризата се стовари най-силно върху имотния сектор не само по света, но и у нас. Въпреки слабото търсене цените на имотите у нас продължават да са доста високи за качеството, което се предлага.

    Справка в няколко сайта за продажба на недвижими имоти показа, че ако искате да си купите жилище в хубав квартал на София - тристаен тухлен апартамент, трябва да си приготвите между 150 и 200 хил. евро.

    За тази цена ви се предлага апартамент, който е на груб строеж. Гордият собственик трябва да довърши ремонта и да обзаведе жилището си, за което да плати допълнително. Тъй като повечето хора взимат заем, за да се сдобият с така мечтания дом, често за довършителните работи и обзавеждане пари не остават. Отново се взимат кредити, този път потребителски и така след около две години жилището, което трябва да изплащаш през следващите 30 години, става обитаемо.

    Така е у нас. А как е в САЩ?

    В един от най-скъпите щати – Калифорния, тристаен апартамент в хубав квартал струва между 140-150 хил. евро. Дотук ще кажете е почти еднакво като в България. Да, ама не.

    Разликата е там, че това е цена за апартамент, който не е на груб строеж – стените са измазани, боядисани, а освен всичко това е и обзаведен. Влизате в дома си и започвате да живеете. Имате печка, пералня, миялна, кафе машина и всичко необходимо.

    Хора, които живеят в Калифорния и имат домове там дори споделиха, че тамошните агенти се срамуват да ти предложат имот, който е на груб строеж, да не кажем, че е почти невъзможно.

    Но родните ни брокери хич не ги е срам, нито пък строителните фирми. Разбира се и у нас има имоти, които се предлагат изцяло обзаведени, но цената е доста по-висока. А след като направиш довършителните работи на и без това скъпия ти апартамент и го обзаведеш, не много модерно, и теглиш чертата, цената излиза доста солена.

    Жалко само, че за нас българите е доста трудно да живеем в САЩ. Все още.

    Коментиран от #20

  • 17 bubblehead

    23 27 Отговор

    До коментар #15 от "мрежата":

    щеше да е чудесно да има повече такива коментари...

    ---------------------------------------------- Разгледайте следния пример: шефът на Федералния резерв обявява нова парадигма. Икономистите вкупом заявяват, че той греши. На кого ще повярват хората? Разбира се, на председателя на Федералния резерв. Това ще определи и икономическия резултат.
    ----------------------------------------------

    Това е нещото за което съм говорил и аз на няколко пъти. В информационо претоварения свят няма значение какъв фактически е фундамента на икономиката това което ще се случи е какво казват авторитетите или това в което хората искат да вярват. Това в което хората вярват в България е катастрофа и нищо по-малко, независимо колко откачено е това при стабилна макроикономика с валутен борд, ниска задлъжнялост на всяко ниво, висока конкурентност на икономиката ( поради ниски цени, заплати и данъци), чудесна локация ... При очакване за катастрофа дори при чудесен икономически фундамент очаквайте посредствено добри резултати ( България) . При очаквания за добро бъдеще , при катасрофален фундамент очаквайте ... ах каква изненада отново посредсвено добри резултати ( САЩ) . При очаквания за добро бъдеще и добър фундамент очаквайте икономиката да лети ( Бразилия, Китай, Полша) Колко е трудно за разбиране това в България за да се смени в цялото ни общество тоя тон на обреченост и безперспективност!? Знам че съм глас в пустиня , но да попитам все пак.

    Коментиран от #53

  • 18 трезво мислещ

    38 7 Отговор
    Благодарение на платените дарскачи и разните отчаяни предприемачи които викат неистово ще дойдат и по дорби времена и тези които сериозно я окъсаха не се двата още.Нищо то фадромата всичките ги бута към пропаста и така след време очаквайте ПРОМОЦИИ,РАЗПРОДАЖБИ,ТОТАЛНИ РАЗПРОДАЖБИ и много емоции.
  • 19 балонирай трудно

    36 4 Отговор
    Потъвааа големият кораб потъвааа.
    Стискайте се още и повтаряйте ,че ще се вдигат цените.Ако почна да броя статиите ,които предсказваха излизане от кризата и надуване на нов балон ще направя книга.
    На духачите на балони им свърши въздуха.Трябва да се работи само със сладки обещания не става.Беше ви добре през 2007 ма.Сега ви се плаче.Такъв е живота.
    Първо балона след това талона.

    Приземяване, приземяване, приземяване другарки и другари.
  • 20 САЩ

    16 3 Отговор

    До коментар #16 от "криза":

    Не те ли е срам да пишеш измишльотини по-форумите? От писането ти личи, че ти нямаш никаква представа за САЩ. По-добре пиши фантастики за далечни галактики, където никой не е ходил. В САЩ са били и са много българи и като четат твоите глупости се удивяват от невежеството на такива като теб.
  • 21 АХХХ до "мрежата" и bubblehead

    11 22 Отговор
    „...хората сами избират в какво искат да вярват.”

    Ех, „мрежа”, добре цитираш учените глави в Давос, но ний в БГ акъл не щем.
    Ние бяхме, сме и ще бъдем тъжни и бедни - вярваме в това и това ни харесва.
    ------------------------------------------

    „При очакване за катастрофа дори при чудесен икономически фундамент очаквайте посредствено добри резултати ( България)”
    „Колко е трудно за разбиране това в България...?!”
    ------------------------------------------

    bubblehead, посредствено добри резултати не ни устройват. Ние чакаме Катастрофата.
    Питаш ти, но ясно е, че отговор не искаш. Таквиз „фундаменти” на Ганю не му минават. Щом Ганю не види къде му е келепиря, не му ги хвали фундаментите. Ще върже цървулите, ще намести потурите, ще запретне ръкави, па ще ги катурне тия фундаменти, мама им мръсна тарикатска... Ама-ха, не му трябва да ги знае той тез дивотии, ами иска да знае като кога ще стане да го подарят с нещо, че да си види масрафа и той с 200 Е/м2. Ей туй вече са казват резултати.
  • 22 балонирай трудно2

    30 1 Отговор
    http://www.trulia.com/property/3039855769-2276-S-Beverly-Glen-Blvd-208-Los-Angeles-CA-90064

    Я да видим.Апартамент с 2 спални 2 бани 126 квадрата
    497 000 долара. Локация...... БЕВЪРЛИ ХИЛС.По мои сметки това прави 3000 евро на квадрат.И се продава обзаведен.

    http://www.trulia.com/property/3028602053-185-Racquet-Club-Dr-Compton-CA-90220
    Ето ти и още нещо 159 000 долара с 3 бани и три спални.150 квадрата. Както смятам е около 800 евро квадрата.Пак LA ,но не толкова престижен квартал.

    И какво излиза.Българските продавачи искат цени като в LA.А Бояна която е на помийни ями иска да мине цените на Бевърли Хилс.

    Ей това са фантастики от далечни галактики.
    Чакайте да ви се надуе пак балона.
    Мечтиии.

    Коментиран от #54

  • 23 bubblehead

    10 20 Отговор
    Другари, ама как така сравняваме София със Комптън!? Изумен съм! Ето един link за Комптън

    http://www.gearthhacks.com/dlfile10905/-Capital-of-Murders--Compton,-USA.htm

    -----------------------------------------------
    Compton is notorious for being the city with the highest crime rate in all of the United States. The Morgan Quitno Corporation designated Compton as the seventh most dangerous city with a population of 75,000 or above in 2004. Compton also has a homicide rate about ten times higher than the national average, most of which are gang killings.

    ------------------------------------------------

    Това с което е известен Комптън е че се води столицата на убийствата в САЩ!? Последните му 2-3 кмета са в затвора за корупция, вероятно има безработиса около 40%, няма пари за полиция камо ли за паркове и улици, училищата му се затварят защото не издържат минималните йзисквания за успех ... вие в това място ли иската апартамент за $150К!? Сериозно ли? Абсолютно без никаква ирония твърдя че е по-добре да си стойте из михаиловградските села.... Преди 3-4 години във вестник Капитал имаше статия "София срещу Комптън" , вътре ставаше въпрос че в 100-хилядния град Комптън убиствата са повече от 1.5 милионна София и това беше по времето на мутренската война у нас. А в ЛА няма само едно лошо място Комптън има още южен-централен ЛА, Ингълуд, Ватс, Източен ЛА.... Как да ги сравняваме тия двата града? Съжалявам че ви разбивам детинските илюзии ама Америка е сурава и курава дори когато идва с етикет за по $200К .... Начи никoй нормален не иска децата му да учат в Комптан и да живеят там, НИКOЙ!? В Америка има места където всички искат да живеят и цените са поне $500К за къща и места където никoй не иска да живее където къща е по $200К. Почти нищо няма посредата след опустошението на Бушовата хунта...и страшното за купувачи като мен е че цените на първите места почти не мръднаха надолу а на вторите се сринаха с 50% за да имаме средно по 25% надолу... А в София някои иска на докторската градина по 1000 евро/м2!? Чакайте чакане му е майката!

    Коментиран от #31, #32

  • 24 bubblehead

    14 19 Отговор
    И когато заговорихме за Комптан и София и за убийства тук и там, то трябва да е ясно че не сравняваме несравними неща. Броя на убийствата в България и САЩ на глава от наслението е почти един и същ около 4/100 000 . В нормалните европейски държави тая цифра е 1-2/100 000 , тоест се вижда че Америка не е съсвсем нормална, а Комптан оттатък...
  • 25 FAIL

    3 14 Отговор
    Няма да ви уча защото виждам ,че всички са от философи по-големи и обичат да си чешат езиците,а това рядко води до нещо градивно.Проверете сами в столицата на световната забава Лас Вегас ,където е доста стабилно и лишено от убииства място,какви са цените на къща и как може някаква съпоставка да се прави между тяхните цени и цените в пепелявата ни мръсна столица ,пълна с унили и отчаяни от живота хора...а там хората са доста щастливи като цяло...каква съпоставка...каква атмосфера?

    Коментиран от #26

  • 26 bubblehead

    5 20 Отговор

    До коментар #25 от "FAIL":

    Темата за лас Вегас съм я развивал вече но щом се налага ето я отново. Идват хора проиграват си всички пари и остават да работят за парите на наводошлите и на табелките им пише "Джон от Тенеси"... Лас Вегас е точно от местата които никoй не иска да живее, но зради преливане на калифорнийския балон така или иначе се наду и невадски балон за боито нашия с черните вежди няма и идея. Само са 2004 година цените се увеличиха с 50% , при стагнирани заплати по американски не само за 2004 ами вече цяло десетилетие... И така Лас Вегас е метро с размер на София посредта на една проклета пустиня в които има 2 растителни вида един вид тръни и нещо като дърво. Това се вижда по пътя от Лос Анжелос - 500 километра. Истина е че престъпноста е сравнително ниска подобно на всички вътрешни щати , училищата също са сарвнително добри, но до тук с доброто. Времето е ад. През лятото температурите стигат 50 градуса и така 6 месеца, сухо могат да ти изсъхнат топките...изключително незраво време. Без климатик не се оцелява, ако живеш под наем можеш да осъдиш собственика ако не ти ремонтира климатика... първа необходимист е. Работата която има е сервитьорки, бармани, крупиета и таксиметрови шиофьори ( маса български реднекове с това се препитават) . Абсолютно не е място за образовани и амбициозни хора. Няма никакво място където да се разходиш освен стрипа където в ръцети ти навират визитки на проститутки, за деца е ЗАБРАНЕНО. И става все по-пошло и пошло, със всяка година. Това е основна причина Лас Вегас да не става за гледане на деца. Другата малко по сложна причина за разбиране е че с тия масови професии се живее сравнително лесен живот който създава една култура подобна на българската чалга "защо ми трябва да уча като мама е сервитьорка а тати таксиджия и си живеят чудесно" . Лесния живот с тия професии не емнoгo лесен в момента има 15% безработица и дори и такава ситуция на прилично място се иска поне $200К за прилична къща и това след като цените се срутиха с близо 50%. Много тъжно място е Лас Вегас и според мен с не добра перспектива. А за да се разбере какво е недобра перспектива по американски ще ви разкажа някой ден за някога чудото на индустриална Америка - Детроит, по настоящем изоставено постиндустриално гето ... Ако има желаещи да заповядат на лукса във Вегас винаги му трябва обслужващ personal а за него има достатъчно къщи по $100К...

    Коментиран от #27

  • 27 Какво ще кажеш bubblehead

    17 1 Отговор

    До коментар #26 от "bubblehead":

    Здравей bubblehead! Според теб кое е най-доброто място за живеене в САЩ? Какво ще кажеш за Хюстън, Тексас? Чувал съм хубави неща за там, но нали знаеш всеки вижда нещата различно. Място, където доходите да са добри, разходите малки, ниска престъпността, климата добър и т.н.

    Коментиран от #42

  • 28 Жалко

    20 3 Отговор
    Имам много познати които за две години от сравнително богати станаха по-бедни от държавен чиновник. Строяха горките кооперации, продаваха, после сложиха всичките си печалби + теглиха кредити и пак построиха но двойно повече и.... увиснаха. На единия в момента дори банката е взела вече построеното и е под нулата, защото дължал още 170К евра. Него специално го прецакаха, защото през ЧСИ е продаден строежа на друга строителна фирма, която го довърши и успя да продаде анблок всичко на някакъв фонд на Мики Маус ако се сещате кой беше той. Продажбата е донесла печалба повече от тия 170К та това означава че познатия можеше и сам да се оправи, стига някой да го беше финансирал в последната фаза. Та идеята ми е че 80-90% от строителните фирми вече са глътнали въздух и са в ръцете на банките. Въпрос на време е това да се обяви по медиите и тогава...просто няма кой да изкупи всичките готови но непродадени кооперации. Много са, стотици, може и хиляди. А от България емигрираха и се отказаха почти всички западни фирми и инвеститори.Жалко.
  • 29 ok

    9 14 Отговор
    Еее.....то бива злоба ама вие тука..дай тая държава да фалира,хората да мизерстват ама да е евтиния.Може аз да не съм добре, ама на Вуте да му е зле.Затова всички сме на тоя хал.

    Коментиран от #35

  • 30 ИРАКЛИ

    14 2 Отговор
    На всеки нормален човек му се иска да постигне нещо!
    Тежко наследство остави червената вуняща твар и про-
    дължава октопода чрез поколенията да прави народа
    на глупав.Дано даде господ сили и време на Бойко
    Борисов,поне да изтрие срама за народа,който незаслужава това.
    На кого са парите дето се дават на децатани,като
    заеми и т.н............банкери,бизнесмени........
    немога да открия най-подходящата обидна дума за
    тези които стоят в ляво.
  • 31 европеец

    9 5 Отговор

    До коментар #23 от "bubblehead":

    Смешник.Да не би и Бевърли хилс да е лошо място за живеене вече.Комптън бил зле.Има и други градове където цените странно са като в София но доходите и условията там нямат нищо общо.
    Не говори глупости . По добре се усетете и си оправете цените вместо да дрънкате колко уникално място за живеене била София.
  • 32 Психоза Масова

    11 2 Отговор

    До коментар #23 от "bubblehead":

    "Последните му 2-3 кмета са в затвора за корупция"
    Явно съдебната им система работи добре. То и в София имаше 2-3-ма кметове за затвора, ама не са там не защото не са взимали подкупи.
  • 33 надувай балона

    13 5 Отговор
    http://www.trulia.com/property/3038828769-155-W-66th-St-New-York-NY-10023

    Ето и цена от NY 165 000 долара.Каква стана тя.София била по добро място от Лос Анджелис и Ню Йорк.
    Преди време някой глупак ни обясняваше ,че София била по добро място от Париж.
    С такива железни доводи няма как да не искате за апартамент в Обеля поне 2000 евро квадрата.
    Продължавайте в същия дух може и някой да ви повярва.
    То бива оптимизъм , но вашето напомня на приказката на шопа:
    "От Витоша по високо нема и от Искъро по глибоко нема."

    Айде балонаджиите продължавайте да надувате.Може да е останал още някой балък да ви повярва и да купува имот в уникалното място за живеене София.

    Коментиран от #45

  • 34 някой

    18 5 Отговор
    В България има поне 500 000 безработни.Цените растат населението обеднява и харчи близо 40% от дохода си за храна.
    Искам да ги видя тези тълпи купувачи ,които купуват имоти и вдигат цените.

    Коментиран от #41

  • 35 ND

    15 7 Отговор

    До коментар #29 от "ok":

    На този хал сме защото някой искаха други да работят заради тях.И сега като няма кого да лъжат вече почват да развиват теории колко било изгодно и хубаво да се живее в България.И едва ли не обвиняват хората ,че не купували на цените които те им кажели.
    Поработете малко и ще разберете стойността на парите,само с алъш вериш и лъжи не става.За това има криза много тарикати малко работници.
  • 36 Бай Пешо

    11 3 Отговор
    Тая Цветелина Тасева, изпълнителен директор на "Адрес" мнооо голям капацитет излезе! Да не и се надява човек. Как е прозляла такива истини?!
  • 37 АХХХ

    8 16 Отговор
    Бевърли хилс, Комптън, Лос Анджелис, Ню Йорк, Париж... И в ОАЕ не е лошо – петрол, комунизъм, принцове, кво? Какво ви спира, другари? Акъла или образованието? Защо стоите тука в тая смрад, че явно и пари за имоти се каните да давате в БГ? Какъв е този мазохизъм? Светът е голям, възможности много, свободни сте да избирате. Отивате, изкарвате високите доходи и си купувате евтините имоти, дето ги раздават там и готово. Стига плакахте.
  • 38 АХХХ до ND

    3 10 Отговор
    Минавало ли ти е през ум, че като се разработят тарикатите, тези, дето все им се струва, че много работят, пък малко им плащат, първи ще допълнят списъка на безработните (сега са 366,6 хиляди души, 9,5% ). Пък като дойдат и ония големите тарикати отвън с технологиите, сещаш ли се какви „работници” ще си търсят и каква „структурна безработица” ще настане?
  • 39 някой си

    21 17 Отговор
    Да, много е хубаво в София, той англичанин направи 30 минутен филм за София, има го в ютюб, а на мързеливците, дето чакат наготово жилища без пари, никъде не им е добре. В друга тема ми цъкнаха 81 /осемдесет и един/ минуса, защото съм бил и видял повечето европейски столици и съм видял, че никъде еврата не растат по дърветата! Точно защото съм видял, на мен си ми харесва в Бг и в София. Ама аз работя, а не рева някой да ми даде нещо наготово. И пак ви питам, като София е толкова гадна, мръсна, ужасна и т.н., защо ревете за цени от 200 евро на квадрат, та да си купите жилища в тази мизерия? Ами вървете в ЛА бе! Някой да ви е спрял?

    500000 безработни имало чета по-горе, да се пръснеш от смях какви глупости. Специално в София безработен е само този, който го мързи. Или който иска нищо да не работи, а да получава четирицифрена сума.
    Всякакви глупости пишат. За валутния борд откога четем простотии как щял да падне и как курсът реално бил 5лв за евро и други дивотии. Неграмотни и невежи мързеливци. Валутния баланс го има на сайта на БНБ, зад всеки лев има едно евро налична валута в резерва, което значи, че бордът е преобезпечен двойно, наличната валута покрива не само левовете в обращение, а двойно повече.
    Искат всички да мързелуват и да си купят жилище в София. Е не става. Като не можете да намерите добре платена работа в София, по селата има празни къщи за без пари, отивайте и работете там. Хиляда минуса да ми цъкнете, 200 евро на квадрат няма да дочакате НИКОГА. Цените на жилищата повече няма да падат, няма накъде да падат. И сега са много по-ниски, отколкото е реалната цена. Затова и няма продавачи.
    Не е вярно, че няма купувачи - продавачи няма. Продават се само боклуци. Читави жилища вече втора година няма на пазара. Никой не е луд да си продаде имота, ако е например стара тухлена сграда, на тия цени сега. Дори и читав панел ако е, няма луд да го даде на сегашните цени от 600-700 евро квадрата. Само скапан панел с течове може да даде някой на тези цени. Или некачествено ново, дето се води 80 квадрата, но реално е 60, кухнята е един ъгъл в хола, стаите са петоъгълни, седмоъгълни, стената на съседния блок ти закрива прозореца и няма улици наоколо. Такова ново да, може и да не поскъпне. Но дори и то, няма да падне повече.
  • 40 ok

    9 1 Отговор
    МНОГО СИ ПРАВ.
  • 41 bubblehead

    7 13 Отговор

    До коментар #34 от "някой":

    "500 000 хиляди безработни има в София" -------------------------------------------------- Вероятно в цяла България няма 250 000 безработни защото това би означавало около 10% безработица от 2.5 милиона работна сила в държавата, което не се вижда от статистиката. Инак нещата стоят доста доста по далеч от вашето разбиране а именно София е европейската столица с най-ниска безработица... Бат Бойко на някооко пъти се е хвалил по темата. Впечатлявайте се от тия реплики защо все някакви аргументи има чиляка, щото не може да се приказват такива глупости на едро от министър председател ако няма поне половин истина в тях...
  • 42 bubblehead

    18 8 Отговор

    До коментар #27 от "Какво ще кажеш bubblehead":

    Трудно ми е да кажа кое е добро място за живеене в САЩ. Като цяло перпективата на Америка не е добра. Задлъжнялоста е гигантска на всяко ниво - семейно, корпоративно, федерално и щатско ( Калифорния има 20% бюджетен дефицит, подобно Илиноис, Флорида и Невада). Въпреки задлъжнялоста не се работи за намаляване ( като в Европа) а напротив печатат се още пари и се трупа дълг за да подпираме банките, хората кучета ги яли... Икономиката има структурни проблеми - тия хора които останаха без работа никога няма да намерят подобна работа за подобни заплати... Тексас обаче е доста по-добро място от Калифорния , Флорида , Невада , Мичган или Илиноис. ( Мисля че Ню Йорк също е по-добре от останалото, за това имотите не паднаха дори с 15% и си остана безумно скъпо. Трудно се живее там в Ню Йорк за 2-стаен апартамент се иска $2000 наем, месечен...) В Тексас не се наду имотен балон , но пък подобно на България се спука... и стана наистина евтино като за Америка... И не случайно маса бизнес от Калифорния мигрира към Тексас за щото е евтино ( подобен е случая и на България) , там е място за бизнес но идва със някои недостатъци - Миналата година имаше период от повече от 30 дни когато температурата на падна под 100 Фараенхаит ( около 40 нашенски) , всеки божи ден адска жега...Времето не е идеално но е по-добро от Невада... Но от времето може спокойно се абстрахираме в Амрика няма добро място във северните щати има кучешки студ по 9 месеца, на юг жега, в Флорида влага, в Чикаго и Ню Йорк вятър, Сан Франциско и Сиатъл дъжд - 250 дни в годината! Никъде го няма умерения средиземноморски климат ( където в това се включва и България) В Тексас няма мин. раб. заплата, говорят че 50% от младежите до 30 години нямат медицинско осигуряване, но пък затова капитализма върви...Моят искрен съвет е ако някои има намерения да емигрира от България е по-добре да гледа към Европа, икономиката и не е много конкурентна но хората живеят добре, докато Америка е империя по надолнището и средната и класа изчезва, НО е все още огромна икономика и военна машина и сравнително добрия начин на живот ще върви по инерция за още едно поколение после ... после може би идва третия свят или дори света на лудия Макс...

    Коментиран от #46, #49

  • 43 някой си

    11 5 Отговор
    http://www.youtube.com/watch?v=3aDIn88jnmg

    Вижте какво говорят хората за София, ето ви го филма, англичанин го е правил и говори на английски, но има и надписи на български отдолу. А вие си продължавайте да я оплювате, искайте да е мизерия и гадост и искайте цени от 2 евро на квадрат. Добре, че очевидно сте малцинство. България се развива много добре и напук на такива хейтъри като вас ще пребъде.
    БГ е много прилично място за живеене, имаме страхотен климат, вода, море, планини, сравнително чиста все още природа и почва. И никак не сме толкова зле, колкото реват разни очакващи жилища без пари.

    Е, за да си добре, трябва работа. Квалификация, бачкане и акъл. Ама това и на Запад е така. Комунизма свърши отдавна, там можеше да се мързелува, но затова беше и всеобща мизерия.

    Коментиран от #51

  • 44 някой си

    18 8 Отговор
    Да, Бабълхед, Европа е най-доброто място за живеене в света, което е всеизвестен факт и България е част от Европа, и слава Богу вече не само географски, а и икономически, политически и геостратегически.

    Чакащите 200 евро на квадрат говорят и за намаляване на населението и че щели да останат само цигани и т.н. Ми вървете в Лондон да видите колко негри, пакистанци, пуерториканци, китайци, араби и какви ли не има. Вървете и в Париж да видите колко африканци и араби има. Освен това броят на населението не е критерий за стандарта на живот, ако беше така, Русия трябваше да е на челните места по стандарт, пък както един руснак тук в този сайт беше написал - болгары, съездите посмотреть Россию, будете беззаветно любить свою Родину. Тук е рай по сравнение с там.

    Да, естествено в Германия, Англия, Франция, Холандия, Австрия е по-добре от тук, ама те не са имали комунизъм и съветска система. Но ние вървим по правилния път и вече разликите с тях не са толкова големи. И там е по-добре в едни отношения, а по-зле в други. И там е много скъпо, хич не си мислете. Смешниците, дето ми цъкнаха минуси в другата тема, като казах, че тук всичко е много по-евтино, не са помирисвали чужбина. Ходил съм много пъти и ВСИЧКО там е В ПЪТИ по-скъпо от Бг. Дори и техниката, черна и бяла - в Германия струва толкова евра, колкото тук лева. В Англия пък е в паунди колкото тук в лева. Не си правете глупави илюзии, че там всички вземат 3000-5000 евро заплати, а цените са като в Бг. Няма такова нещо! Такива заплати там действително има, но за квалифицирани кадри на високи позиции, каквито хора и тук вземат 3000-5000лв. Средната заплата в чисти пари е около 2500 евро. Цените в евро са както в България в лева. Средната заплата в София за който работи е сигурно около 1000лв. Значи, разликата с германеца е 2,5 пъти, най-много 3 пъти. Ама не е 30-40-50 пъти. Е има си хас германеца да не живее 3 пъти по-добре от българина, щеше да е смешно. Ама е САМО три пъти! И това като обща статистика. А който получава 2000лв тук, живее както германеца. Пък в София не са малко хората, дето изкарват по 2000лв.
  • 45 bubblehead

    10 10 Отговор

    До коментар #33 от "надувай балона":

    Не съм спец по Ню Йорк, но пък колко жалко тук има един които участва в моронядата точно от там , но замина на Пунта Цуна, дано си е взел лаптопа.. ха-ха-ха! Но все пак мога кажа нещо. Не се вижда квадратурата тоест знаеейки триковете на американските брокери предполагам 25м2 кутийка и понеже е най-евтиния апартамент в тая махала вероятно е в ужасно състояние.... $169 000/25м2 дава $6700/м2 . Евтино ли ви се види!? Оставяме цената ... трябва да се знае за какво говорим . Като гледам на картата това е в началото на Харлем - латино гето със съответната престъпност. Колко е добро се вижда от оценките на училищата му по десетобалната система - 3. Не искате да живеете там. Виждам че е близо до Бродвей , но в часта където няма театри вече. Но дори и в театралната част ако се заплеснеш много по афишите на мюзикълите и височината на сградите може да пропуснеш, миризмата от малките пресечки, цветния битак с китайски стоки точно там на Бродвей , чета на тротоара, или как на него направо спят бездомните в картонени кутии... никога няма забравя как стария поп в църквата в Лос Анжелос ни каза точно когато бяхме дошли, когато разбра че сме нови... "Америка ли, Америка!?" ...
  • 46 FAIL

    9 12 Отговор

    До коментар #42 от "bubblehead":

    Ей балонеста главо, ти си го писал не се обиждай, стига си чел из интернет и да интерпретираш информация която не си изпитал лично...Ако ми трябваше мненинето ти щях да си отварям google и да си правя reserch сам, а не да ти чета съчиненията на свободна тематика.Ако учеше в някой чуждестранен университет вече щяха да са те изключили 10 пъти заради copy-paste-ване от wikipedia, ако не знаеш това си е като смъртен грях при тях.Аз съм живял достатъчно годинки в Лас Вегас за да ти кажа че там има абсолютно всичко от което се нуждае един човек за да се чувства наистина жив..не ти говоря за рулетка и сервитьорки...даже няма да започвам да ти обяснявам какво се случва там ,тъй като твоя философски мозък надали ще го оцени...драскач...напиши още някой ферман тука, току виж са те взели за главен драскач в някой жълт вестник.То пред твоя мисловен капацитет сигурно Айнщайн е глупец...

    Коментиран от #52

  • 47 алоо, bubblehead

    16 10 Отговор
    Случайно да имаш нещо за продаване в Бургас, навит съм на всяка цена щото имотите май щели да поскъпват. Пък на теб ти трябват парички за нова къща в САЩ, нъл тъй, значи ша са договорим някак. А след време ако евентуално решиш пак да се заселваш у родно ще почнеш да пееш в другиа отбор, че имотите тук са скъпи и требе да поевтинеят. Аз те знам ти си пекан!

    Коментиран от #50

  • 48 bubblehead

    11 15 Отговор
    Някои си, много добри неща тръгват от добро самочувствие и тоя филм е точно за това. Изумителни факти които не са известни на много образовани българи дори, какво да говорим за англоезичната публика или нашенското простолюдие... Радвам се че стават повече подобните на теб хора в България. За мен е много лесно да познавам света, но ако само си го виждал на екскурзия трябва да имаш очи и да виждаш за това ти свалям шапка. За тъжните плювачи какво да кажа, идето я вижте тая Европа най сетне и си сядайте на задника, бачкане без мрънкане му е майката и бащата на оправянето и на харесването на собствения живот, а не 200евро/м2. А на някои хора дори и това не препоръчвам щото се вижда че имат психологически проблеми. Не може така диво да си мразиш родината и да си нормален. Чувал съм американци да обвиняват тоя или оня за балона (и още повече че не се спука напълно) но никoй не си мрази така диво родината , никoй никъде, поне нормалните хора, които са мнозинство. Това откачане от реалноста в България е страховито, защото обхваща огромно група диваци и има такава инерция че нормалните хора се страхуват да излежат насреща му.... с една дума радвам се че ставаме повече...
  • 49 Какво ще кажеш bubblehead

    2 6 Отговор

    До коментар #42 от "bubblehead":

    Благодаря ти много за изчерпателната и реалистична информация за която те питах. Европа е хубава, но пък всяка страна говори свой собствен език. Английски се говори само в Англия.
  • 50 bubblehead

    7 17 Отговор

    До коментар #47 от "алоо, bubblehead":

    Ха-ха-ха! Не позна няма да се разберем. По живо по здраво, в близките 20 години нищо нямам за продаване в Бургас... сети се защо. Миналото лято купих още един... ха-ха-ха!
  • 51 Какво ще кажеш bubblehead

    20 13 Отговор

    До коментар #43 от "някой си":

    И аз се радвам като bubblehead , че има българи, като теб. Истината е работа, работа и пак работа. България и сега има много преимущества пред много държави в света. Но можем да станем райско кътче на света. Трябва да се научат българите да станат по-добри, работливи, по-уверени в собствените си сили. С оплакване и молитви нищо не се постига. Ако можеше хора с разбирания, като твоите и на bubblehead , да се обединят по-някакъв начин, дори да се включат в управлението на България, то наистина, може да станем Швейцария на Балканите.
  • 52 bubblehead

    10 13 Отговор

    До коментар #46 от "FAIL":

    Ха-ха-ха! Това за философския ми мозък го приемам за комплимент и караме нататък... За разлика от теб аз ти вярвам че си живял в Лас Вегас, но това не означава че разбираш. Колкото сте откачени по случая на България толкова и на Америка. Познавам я породата на българските реднекове , дето чак докато не им мине влака отгоре не я опознават истинската Америка. Нагледал съм се на тая вашата порода. За това маса народ натварихте контейнерите за България още като се зададе кризата... по-глупави от глупавия бял човек се оказахте... ха-ха-ха!
  • 53 Nat

    14 3 Отговор

    До коментар #17 от "bubblehead":

    НЕ забравяй, че освен да купиш това грозно апартаментче с остарял царпет:), дори напълно да си го изплатил...всеки месец продължаваш да плащаш до живот 400 $ поддръжка на общи части + данък на имота, който ще е до небесата...Тоест не ти мърда едно 800 $ а може би и повече всеки месец разход по грозното апартаментче в грозното блоцкче от 1972-говорим разходи като ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ПОДДРЪЖКА И ТАКСи върху имота дори и да е напълно изплатен!!!
    Я да видим за другото къще дето си сложил link...? Такаааааа това НЕ е самостояателна каста а тип апартамент, тоест пак яки такси поддръжка 300 $ всеки месец + таксата на имота ако разделим сумата от $2 577 на 12 месеца=$ 214.75 плащаш всеки месец данък сгради...Или около 514 $ всеки ймесец имаш като поддръжка по имотчето ти...Без ипотеката, без сметките и т.н...Ееее поне в България такава лудост няма! А да не говорим,че в тези компекси почти нищо не решаваш ти, тоест задължен си да сложиш същият паркинг пред имота си като на всички други, да боидисаш фасадъта си като всички други и хиляди още регулации...ДА, в БЪЛГАРИЯ макар,че имотният балон се спука цените са високи (няма спор) за дохода на българина, но за тези българи които са излязли от БГ и са направили пари НЕ е скъпо!! Аз купих в България и сте купувам пак!
    А за господата хвалещи чудесното положение в САЩ нека да коментират следното, познат американец пенсиониран професор пласта следната здравна осигуровка: 500$ всеки месец мед.застраховка за него и съпругата му, като тези 500 $ покривът 80% от разходите ако трябва да се влезе в болница и направи операция. А за тези 20%, които първата застраховка не покрива те заплащат 2-ра застраховка за да са застраховани на 100% като годишно плащат над 7000$ или казано накратко: 500$ всеки месец (за двамата) като тези пари покривът 80% и + 580 $ допълнително всеки месец (за двамата) за да покрият 20% = над 1 080 $ всеки месец за двамата за здравни застраховки в САЩ!
  • 54 Nat

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "балонирай трудно2":

    Opppp tova beshe do Balonirai trudno, ne do balonenata-glava...sorry
    НЕ забравяй, че освен да купиш това грозно апартаментче с остарял carpet:), дори напълно да си го изплатил...всеки месец продължаваш да плащаш до живот 400 $ поддръжка на общи части + данък на имота, който ще е до небесата...Тоест не ти мърда едно 800 $ а може би и повече всеки месец разход по грозното апартаментче в грозното блоцкче от 1972-говорим разходи като ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ПОДДРЪЖКА И ТАКСи върху имота дори и да е напълно изплатен!!!
    Я да видим за другото къще дето си сложил link...? Такаааааа това НЕ е самостояателна каста а тип апартамент, тоест пак яки такси поддръжка 300 $ всеки месец + таксата на имота ако разделим сумата от $2 577 на 12 месеца=$ 214.75 плащаш всеки месец данък сгради...Или около 514 $ всеки ймесец имаш като поддръжка по имотчето ти...Без ипотеката, без сметките и т.н...Ееее поне в България такава лудост няма! А да не говорим,че в тези компекси почти нищо не решаваш ти, тоест задължен си да сложиш същият паркинг пред имота си като на всички други, да боидисаш фасадъта си като всички други и хиляди още регулации...ДА, в БЪЛГАРИЯ макар,че имотният балон се спука цените са високи (няма спор) за дохода на българина, но за тези българи които са излязли от БГ и са направили пари НЕ е скъпо!! Аз купих в България и сте купувам пак!
    А за господата хвалещи чудесното положение в САЩ нека да коментират следното, познат американец пенсиониран професор пласта следната здравна осигуровка: 500$ всеки месец мед.застраховка за него и съпругата му, като тези 500 $ покривът 80% от разходите ако трябва да се влезе в болница и направи операция. А за тези 20%, които първата застраховка не покрива те заплащат 2-ра застраховка за да са застраховани на 100% като годишно плащат над 7000$ или казано накратко: 500$ всеки месец (за двамата) като тези пари покривът 80% и + 580 $ допълнително всеки месец (за двамата) за да покрият 20% = над 1 080 $ всеки месец за двамата за здравни застраховки в САЩ!
  • 55 някой си

    14 2 Отговор
    Хе, английски се говорело само в Англия - не е вярно, навсякъде в Европа се говори. Поне като турист навсякъде съм се оправял на английски. В Рим се оказа, че всички го говорят, и то доста добре. Друго бях чувал, ама затова ви казвам - едно е да слушате като ви приказват небивалици, например че храната и дрехите били по-евтини на Запад, а друго е да отидете и сами да се уверите.
    Така че трябва да се учат езици, а не да се реве по форумите, аз знам английски, ама ми върши прекрасна работа и в България, трябва ми и в работата и затова ми плащат. Въобще трябва човек да се стреми да бъде добър в това, което прави, и тогава ще има и пари. Когато работиш само за пари и само мислиш колко си недоволен и колко малко ти плащат, никога не работиш качествено и няма как да ти плащат много. И това е проблем на негативно настроените в България.

    В Америка не съм ходил, както казах и в другата тема, чакам да отменят визите. И в Европа тръгнах след като станахме член на ЕС, хич не си представях да се унижавам пред някой чиновник за виза. Това, което казва Бабълхед за САЩ, отчасти ме учудва, а отчасти за някои неща знам, че са верни. Но американците вероятно ще преживеят и тази криза и ще излязат от нея по-силни, защото не мрънкат, не се оплакват, ами работят и търсят винаги нови възможности.
    Ужасно ми е гнусно да чета по форуми постоянното оплюване от българи как сме били кенеф, как всичко било мизерия, без перспектива, само корупция, престъпност, кражби, чалга - направо да легне и да мре човек. Мразя да чета такива неща. И не са верни.
    Разбира се, има го всичкото това - има и корупция, и престъпност, и чалга - ама не е така масово и в такава степен, в каквато се изкарва, а освен това тези явления ги има и в целия свят, във всички свободни страни.
    Казармена дисциплина и ниско ниво на престъпност има само при комунизма, защото цари всеобщ страх, и е подтисната всякаква индивидуалност. В свободния свят има престъпления, не само у нас, има и в Европа, а в САЩ са къде-къде повече, отколкото тук. Разбира се, може и много повече да се направи да се намалят тези явления, ама да се изкарва България като някакъв пъкъл, категорично не съм съгласен. Що не идете в Русия да видите какво значи престъпност и страх. Ама вие и там не сте ходили. Тези, които пишат, че БГ било кенеф и че и 200 евро на квадрат е много за жилища, щото скоро щели всички да останат празни.
    Колкото човек има по-тесен кръгозор и по-малко опит, толкова повече и по-лесно вярва фанатично в някакви мантри.
    В България животът е доста по-спокоен от много други места по света, и вече няма такава престъпност, каквато имаше през 90-те години на миналия век. Време трябва, но ако сравним сега 2011 с 1993 например, ще видим колко дълъг път сме извървяли и колко далеч сме отишли.

    Е, по-добре щеше да бъде като Чехия и Полша да бяхме по-бързо го минали пътя, ама там нямаше диви и нагли български комунисти. И въпреки това стандарта ни е горе-долу еднакъв, бившите соц.страни също не са го забелили кой-знае колко. А нашата страна е по-хубава и по-приятна за живеене. Чехите нямат море, нямат и такива планини като нас, едни Татри, дето не са като Рила или Родопите. Поляците имат море, дето и през лятото не става за къпане. Верно Прага е страхотен град, наистина ако сравняваме София с Прага, може доста тъжно да ни стане, ама на мен дори и Лондон ми хареса много по-малко от Прага. Чехите като нямат природа, са си направили столицата страхотна. Ама прекрасната им бира е между 80 и 100 крони, а наливна на крак да пиеш е 50 крони и по-евтино от това няма. А 50 крони са повече от 2 евро. 4лв демек. И само на едно място имаше за толкова, и то прав, наливат ти я в пластмасови чаши. И то по 400г. А в София в хубаво заведение можеш да пиеш Старо Бърно за 3 лв. В аналогично заведение в Прага същата бира е 10лв.

    Коментиран от #57

  • 56 АХХХ

    10 11 Отговор
    ХУБАВ ФИЛМ.

    Но само за наивници с приспана бдителност.
    Защо този англичанин ще се прави на софиянец и ще философства, че се чувствал тука келт, римлянин, елин и трак... Тука мирише на манипулация. Тоя сигурно се е набутал през 2008 на високите цени и сега се чуди как да се отърве. Напълно е отчаян, щом носи от девет кладенци вода, само и само да изкара тая кочина тука център на цивилизацията. Отвсякъде му личи, че има някой прашлясал коптор за продаване и се опитва да излъже някой наивник да му го купи на двойна цена (за 400 вместо за 200Е/м2) и после с парите – на самолета. Не на нас тия, в БГ глупаците свършиха! Той затова май зарибяваше другарката си от Дания...
    И, някой си, и на тебе не ти е чиста работата – да ни приспиваш тука с тая култура.

    Хубав филм. Но малко тъжен. Има нещо тъжно в това, че много често чужденци познават и ценят България повече от нас самите. И покрай филма, за пореден път откакто влязох в този форум, се сещам за една от крилатите библейски фрази: "Не давайте светинята на псетата, и не хвърляйте бисера пред свинете, за да не го стъпчат с краката си..."
  • 57 Какво ще кажеш bubblehead

    6 1 Отговор

    До коментар #55 от "някой си":

    Като казах, че английски език се говори само в Англия имах впредвид, че ако наистина искаш да живееш в някоя европейска държава, то само английския ти няма да е достатъчен. Да си търсиш работа или да правиш бизнес, задължително ще е необходимо да знаеш езика на съответната страна. Едно е да отидеш на екскурзия, друго е да живееш. Със всичко което каза съм съгласен и най-вече с : "Но американците вероятно ще преживеят и тази криза и ще излязат от нея по-силни, защото не мрънкат, не се оплакват, ами работят и търсят винаги нови възможности." Радвам се че има такива хора, като теб, защото това е верния подход за успех в живота, а не да се мрънка и оплаква.
  • 58 мрежата

    8 5 Отговор
    30 януари 2011 г.

    Евролидери в Давос: Кризата свърши
    Европейските политици и банкери, участващи в Световния икономически форум в Давос обявиха, че кризата в еврозоната е преминала връхната си точка и че всички съмнения за оцеляването на зоната с единна валута остават в миналото, предаде Ройтерс.

    Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви пред участниците във форума, че не очаква валутният съюз на 17-те да премине през други големи кризи. Страните членки си вземат поуки и работят за сближаване на икономическите и социалните си политики, заяви той. "Не очаквам да има други сериозни сътресения. Мисля, че еврото ще бъде стабилно", увери Шойбле.

    На форума британският финансов министър Джордж Озбърн заяви, че Великобритания ще "сключва сделки" с банки за бонуси и отпускане на заеми в замяна на подкрепа от държавата, единствено ако те са "изгодни". Озбърн оглавява усилията на коалиционното правителство да накара банките да отпускат повече кредити и да ограничат премиите на служителите си в замяна на силна правителствена подкрепа за финансовия сектор, въпреки че засега няма особени изгледи за постигане на споразумение.
  • 59 видял

    12 7 Отговор
    Вчера видях съседите над мен си пуснаха апартамента на 40 000 лева.3 стайна панелка.Дружба 1.
    Не знам дали в Бевърли хилс били стари апартаментите обаче в България ще има да чакате да се вдигат цените на имотите.Просто няма кой да ги купува това е.След 5 години може и да посъбере някой пари ако няма нови кризи.До тогава успех на продавачите.
  • 60 Любо

    6 4 Отговор
    Привет, "видял".
    Относно казаното от Вас по-горе... Интересувам се от въпросния апартамент, на съседите Ви от горния етаж.
    Бихте ли ми казали къде по-точно се намира, кой блок, етаж или пък направо да осъществим връзка със собствениците, и при сделка ще има нещо и за Вас %.

  • 61 Любо

    4 3 Отговор
    Привет, "видял".
    Относно казаното от Вас по-горе... Интересувам се от въпросния апартамент, на съседите Ви от горния етаж.
    Бихте ли ми казали къде по-точно се намира, кой блок, етаж или пък направо да осъществим връзка със собствениците, и при сделка ще има нещо и за Вас %.

  • 62 FAIL

    3 11 Отговор
    Грешиш като приемаш думите ми като комплимент към теб!За дървени философи и хора които говорят само празни приказки няма да чуеш добра дума от мен.Писах в този безумно глупав "форум" нека го наречем ,защото ме издразни как хората все още ни си отварят очите за да видят такива като теб каква стока са в действителност.Повярвай ми далеч съм от реднековете и контейнерите...преместих се в Лондон защото там открих по добри възможности за реализация ,не че съм избягал от Вегас...Така че успех в живота ти пожелавам и продължавай да си прекарваш времето тук тъй като си много зает...смешно ми е даже, че пиша и се занимавам с тази пародия и с литературните слабоумия които се пишат тук...Този сайт няма да бъде отворен повторно от мен!
  • 63 bubblehead

    9 10 Отговор
    Рабирам нямаш думи и аргументи, прав ти път не поглеждай назад, но щом си в Лондон трябва да знаеш че в България икономиката тръгва със страшна сила напред защото бидейки свръх подценена всъшност я прави брутално конкурентна, както съм казвал винаги, а бритънската "изненадващо" отбеляаза спад за 4-то тримесечие... keep the so called lavatory under your watchful eye... дето са вика ха-ха-ха
  • 64 някой си

    5 1 Отговор
    До коментар 57
    "Като казах, че английски език се говори само в Англия имах впредвид, че ако наистина искаш да живееш в някоя европейска държава, то само английския ти няма да е достатъчен. Да си търсиш работа или да правиш бизнес, задължително ще е необходимо да знаеш езика на съответната страна."

    Абсолютно вярно, хубаво е да се знае и немски или френски, практически цяла Европа говори на тези два езика, на френски - Франция, Белгия, Люксембург, Швейцария, на немски - Германия, Австрия, Швейцария и част от Белгия.

    Ако иска човек да работи в Европа, само с английски не става, това е абсолютно вярно. Но някои от уж успелите ни емигранти дори и в Англия не знаят английски, и не им трябва особено, защото вършат неквалифицирана работа, черна и ниско платена.
  • 65 някой си

    10 1 Отговор
    до № 59 - видял
    "Вчера видях съседите над мен си пуснаха апартамента на 40 000 лева.3 стайна панелка.Дружба 1."

    Абсурд. И аз мога да напиша някаква подобна глупост, че съседите ми си подаряват апартамента и дори са съгласни да платят на някого, за да ги отърве от него. Има ли нормален човек да се върже на такава глупост?!

    Кажи адреса, че да го купя моменталически този тристаен апартамент за 20000 евро. И комисионна ще ти платя, лично на теб.

    Да не се окаже само, че има да се изплаща и ипотека и съседите да искат купувача да поеме да изплаща кредита, и да им даде и на тях 40000 лв за тях си. Щото апартамент без тежести, тристаен за 20000 евро в София ....казвам ти, кажи къде е, моментално получаваш комисионна от мен.
  • 66 максим

    6 1 Отговор
    Само да добавя един факт:Зависи кой какво разбира под квадратура на жилище. Защото жилище, което се води напр. 100 м2 изградено след 98-99 година е по малко от, да кажем панеле апартамент, който се води 80 м2 по нот. акт.Всеки "предприемач" си изсмуква някакви квадрати от някъде.Ако някой си направи труда да сметне ообщите обявени квадратури в една кооперация и същите по проект, щевиди,че разликата е над 20%.
  • 67 avram

    3 3 Отговор
    ИМАМ ТАКЪВ ИПОТЕКИРАН 2-СТАЕН ЦЕНТЪР
    0879487928
  • 68 avram

    3 3 Отговор
    ИМАМ ТАКЪВ ИПОТЕКИРАН 2-СТАЕН ЦЕНТЪР
    0879487928
  • 69 avram

    2 4 Отговор
    2-ву СТАЕН ИПОТЕКИРАН ИЗГОДНА ЦЕНА
    0898 789447
  • 70 :)

    6 7 Отговор
    Айде бе купувачи защо не се обаждате ?Нямало толкова евтини.Ще има да чакате 1200 евро да стане пак квадрата.
  • 71 avram

    2 7 Отговор
    2-ву СТАЕН ИПОТЕКИРАН ИЗГОДНА ЦЕНА
    0898 789447
  • 72 avram

    3 9 Отговор
    МДА, ТОЗИ КОЙТО ВИ КАЗВАМ НЕ Е ЗА 40 000 ЛЕВА, НО НЯМА И ПО 700 Е/КВ.М - НАЛИ ТЪРСЕХТЕ ПАДНАЛИ ЦЕНИ...НИКОЙ НЕ СЕ ОБАДИ!!!
  • 73 някой си

    11 4 Отговор
    Авраме, нали ти казах - да не е ипотекиран. Значи искаш 40000лв + да ти изплатя ипотеката. Мерси за което. Естествено, че няма да ти се обадя.

    Ама не пишете глупости, че се продава тристаен за 40000лв, щото ще ви се смеят и кокошките.
  • 74 мрежата

    9 5 Отговор
    Излизаме от кризата, но бавно и мъчително

    България бавно и мъчително излиза от кризата, смятат икономистите от Центъра за икономическо развитие. Експертите прогнозират 3-процентен ръст на българската икономика през 2011 година. Според тях обаче тази година доходите на населението ще останат на сегашните си нива, а безработицата ще се запази сравнително висока.
    Продължаващият ръст на износа играе ключова роля за по-оптимистичните прогнози за развитието на българската икономика тази година. Центърът за икономическо развитие например подобрява прогнозата си за ръст на брутния ни вътрешен продукт през 2011-та от 2 процента на ръст в размер на 3 на сто, съобщи председателят на организацията Георги Прохаски. „България бавно и мъчително излиза от кризата, реално ефектите на растежа, тези които всички искаме да почувстваме и в потреблението и при растеж на доходите не биха се случили преди 2012 година“, коментира той.
    За възстановяването на предкризисните нива на икономиката ни основен принос ще има покачването на крайното потребление. Експертите отчетоха, че то все още е твърде ниско. „Хората все още се притесняват от общата икономическа ситуация и вместо да потребяват, основно нехранителни стоки и предмети за дълготрайна употреба, спестяват“, каза Прохаски.
    Безработицата ще се запази висока на ниво около 9 процента, като реален ръст на заетостта се очаква чак през второто тримесечие на годината, прогнозираха още експертите.
    Икономистите отчетоха и спада на чуждестранните инвестиции, като за 2011-та прогнозираха размерът им да достигне до милиард и половина евро. „Като слаба страна, бих казал, в работата на правителството през 2010 година, бих искал да подчертая липсата на каквито и да е приватизационни и концесионни сделки през 2010 година. Може би за последните 15 години това е единствената, която е на практика нулева по отношение на приватизация“, каза Прохаски.
    Той заяви, че няма основания за ръст на инфлацията, като според прогнозата на Центъра показателят ще достигне най-много 3 процента за цялата 2011-та година.
  • 75 още от цир

    7 2 Отговор
    ЦИР: Икономиката ни започна да нараства
    Експерти очакват 2011 г. да е добра и страната ни да просперира
    ПОНЕДЕЛНИК, 31 ЯНУАРИ 2011


    С отрицателен растеж през третото тримесечие, единствен сред основните отраслови групи на националната икономика, е секторът на строителството. От страна на производството на БВП, наред с перспективите за възходящо развитие на промишлеността (чийто дял в БВП е 18.4% за 2009 г.), по-нататъшната скорост на възстановяване на икономиката ни в краткосрочен план ще зависи от скоростта на възстановяване на услугите, тъй като имат преобладаващ дял в БВП, и на строителството, което, въпреки ниския си дял, с рязката си динамика е в състояние да дърпа динамиката на цялата икономика.
    ...
    Нищо чудно придвижването нагоре, макар и все още от спад към нулата, на инвестиционното търсене да изпревари това на потребителското, и още за четвъртото тримесечие на 2010 г., но по-вероятно за първото на 2011 г., да има вече и растеж на инвестициите на годишна база. Възходящото развитие на промишлеността на годишна база продължи през цялата 2010 г.
    ...
    Външната търговия си остава най-добре представящия се сектор на българската икономика през 2010 г. – износът се върна на предкризисните си нива, а през ноември е регистриран значителен ръст (с 39 на сто) и на вноса, което може да се приеме като индикация за подобряване на икономиката и съживяване на търсенето.
    Характерна особеност на търговията през 2010 г. е разнообразяването на пазарите и много по-активното присъствие на български експортни фирми в редица страни от Азия и Латинска Америка.
    ...
    Като цяло 2010 г. беше успешна за българския туристически сектор, независимо от икономическата криза, пише още в доклада.
  • 76 бау

    4 6 Отговор
    Добре ли е края на март да се купи жилище или да се из4ака още малко.Благодаря предварително,ако някои ми даде то4на информация!

    Коментиран от #78, #79

  • 77 Bai Ivan

    9 5 Отговор
    Izcakai do zimata oste 8-9 meseca i ste vidis Diado Mraz kakvi iznenadi ste ima za vsicki turpelivi ""deca""...Az sum skutal pari za malka kola
    vtora upotreba.,noo., moze s tix i garsonierka da si
    kupia na zima.Uspex!!
  • 78 хм

    14 7 Отговор

    До коментар #76 от "бау":

    Тази година цените няма да се вдигнат.Ти предцени дали е по добре да изчакаш.Догодина дори да има повишение ще е доста малко и дори няма да компенсира инфлацията.Просто в момента продавачите стискат защото се надяват да се върне 2007 2008.Какво да правиш психология.Ако набараш някой зорлия който наистина му трябват пари и е готов да слезе на 600 евро може да се замислиш.Другите просто не им се продава и чакат по добрите времена които между другото за имотите може и да не дойдат в близките 5 години.
  • 79 glupavnouporit

    11 14 Отговор

    До коментар #76 от "бау":

    Жилище се купува когато ти трябва .Плащаш ли наем в момента ? Можеш ли да вземеш кредит ?Къде искаш да си купиш имот ?Какъв имот искаш да си купиш ?Това са въпросите на които трябва да си отговориш .Ако искаш да купиш нещо с цел търговия ,трябваше да купиш миналата година - най подценените имоти се поизкупиха от израелски фондове , за съжаление .....
  • 80 бау

    5 15 Отговор
    Благодаря за отгворите.Ще си купувам жилище вув Варна,мойе би в квартал аспаруохово,защото там намерих което ме устроижа долу горе.живея на центара и ми с еискаше пак на центара,но все осще дуржат добри цени от по окло 1200евро.апартамнта ни е малук ве4е за нашите нужди>

    Коментиран от #81

  • 81 glupavnouporit

    8 16 Отговор

    До коментар #80 от "бау":

    Ако е възможно , запази имота на центъра . Цените така или иначе ще се качат , каквото и да ти говорят форумните ''специалисти'' .Изпразни го и го отдай под наем .Помисли за този квартал преди изхода за Евксиноград - чисто е , поне в сравнение с Аспарухово .
  • 82 до glupavnouporit

    17 8 Отговор
    личи си че си упорито глупав, що се отнася до Варна си направо зле, чист квартал няма, има кални и прашлясали улици и селяни на талази, като тоя аспаруховския
  • 83 бау

    8 9 Отговор
    алоооо умнияяя, куде живееш ти,4е ти е много 4исто на теб.аз няма да си продажам жилището на центара
  • 84 мяу

    9 4 Отговор
    ами не живея в центъра на варна, дето няма къде кола да спреш и въздух да си вземеш, няма тротоари а мазите са с мухал. пак ти казвам, дишай си праха и се кефи на новите молчета, поне има къде да заведеш родата от добричко.
  • 85 бау

    2 6 Отговор
    имам си парко място и има куде да си спирам.да за мазите си прав,но една кирлива мази4ка не е от кои знае какво зна4ение.
  • 86 оптимист

    9 7 Отговор
    Купувай народе.Догодина цените ще станат поне 1200 евро квадрата а заплатите ни ще са средно 1000 евро така ,че няма да има никакви проблеми на пазара на жилища.
    Това го казват блестящите умове в този форум.Ако не им повярвате няма да спечелите.Както видяхте от 10 години насам имотите само растат и ще продължават така че не губете време веднага отивайте в банката дърпайте кредит 10% 11% процента на година и се кефете на печалбата.
    Аз даже се чудя как банките не вземат ей сега да изкупят всички имоти защото са суперизгодни и догодина да спечелят двойно.
    Явно нямат такива умни съветници като "Балонена глава" и неговите производни тук.
  • 87 ntedvfgb

    0 1 Отговор
    cvbnyrcfgbhil.mj
  • 88 Пазар

    11 4 Отговор
    Браво, хубави примери. Аз това го говоря и пиша от 3-4 години. Не може в София цени като в Бевърли Хилз или дори Мадрид. Т.е можеше известно време, вече не може.
  • 89 pecan

    6 3 Отговор
    гледах тук в сайта един магазин 55 м2 в гео милев за 30000 евро но бил с задължение 90000 евро към райфаизен.само не мога да разбера този който купува или този който продава трябва да даде 30000 за да стане сделката.:)аз мисля че и в двата случая сделката е неизгодна за купувача.
  • 90 хе

    8 1 Отговор
    НЕ ТАКА ГОСПОЖО ТАСЕВА!
    ЧУДЯ СЕ,КАК НЕ ВИ ДОСРАМЯ!ИСКАТЕ ДА ИЗВИВАТЕ РЪЦЕТЕ НА ХОРАТА,КОЙТО СА В ЗАТРУДНЕНИЕ\ТЕЗИ С КРЕДИТИТЕ\.ТА ЗАЩО, НАЛИ ВИЕ СТЕ ТЕЗИ,КОИТО ИСКАТЕ 6% КОМИСИОН ОТ ПРОДАВАЧИТЕ И ПОСЛЕ СЕ ПЕРЧИТЕ,ЧЕ НЕ ВЗИМАТЕ КОМИСИОН ОТ КУПУВАЧИТЕ.ТА НАЛИ ТОВА СА ,НА КОИТО СЪДИРАТЕ КОЖИТЕ.МОЛЯ ПРОДАВАЧИ НЕКА СЕ ОБЕДИНИМ И ДА НЕ ДАВАМЕ НА ГОСПОЖА ТАСЕВА ДА ЖИВЕЕ НА НАШ ГРЪБ!!!!
  • 91 консултант

    10 2 Отговор
    Как е, продават ли се имотите?!
    Продават се продават се, ама не се купуват.
  • 92 hoho

    6 1 Отговор
    Според мен има все още доста надценени имоти
  • 93 varna

    41 2 Отговор
    cheta vi glupostite i nemoga da povjarvam na ochitesi.
    kak e vazmojno da se sravjavat darjavi kato usa s balgarija ili london s sofija ili parij.
    sofija ne moje da se sravni dori s edno nemsko selo,
    pak kamo li gradove koito po naselenie sa po golemi ot bg.
    veche napalno sam ubeden, che ostavaneto v bg vodi do psixichni otklonenija.
    v tozi forum ako si realist te smjata za pesimist a ako si fantazior te smatat za optimist.
    opredeleno optimistite ne chetat drugo osven rozovite novini, napravo sa za sajelenie.
    zatova sam reshil ot sega da zapochna da predostavjam 'optimistichni' novini za da mogat fantaziorite da se chustvat dobre kato chetat foruma.
  • 94 varna

    42 2 Отговор
    България. Държава, тресяща се от скандали и сензации, държава на контрастите и абсурдите, както я определят в много случаи в западната преса, от една страна свободната и масова чалга-култура, за да се отклони вниманието на народа от действителността, от друга помпозността, официалността и арогантността на длъжностните лица, представлияващи властта, слизащи от един самолет и качващи се на друг, разхождащи се по света и слепи за огромните наболели проблеми в собствената си страна. Това охолство не биха си го позволили дори представителите на властта и в най-богатите държави.

    А защо не се огледа всеки около себе си и се заеме с конкретните задължения и обещанията, които някога е направил към избирателя и за които получава заплата и финансови възнаграждения? Не им ли правят впечатление:
    - разбитите тротоари и пътища;
    - липсата или вонята на обществените тоалетни;
    - паркираните безразборно коли;
    - нехигиеничността на обществените сгради и места;
    - въздухът, просмукан от миризма на цигари и изгорели газове;
    - подлудяващия шум;
    - войната по пътищата;
    - допотопното законодателство;
    - плачевното състояние на здравеопазването и сградния му фонд;
    - ниското ниво на образователната система;
    - състоянието на средищата на културата и културата, ако може да се говори за такава в последните 20 години:
    - безгрижието за възрастните хора и подрастващото поколение;
    - домовете за деца и/или за възрастни хора, с чудовищни условия за живот
    - информационната мъгла и затъмненост;
    - корупцията и криминалността на всички нива;
    - и още много другиподобни…, списъкът е безкраен...

    За тези проблеми комуникацията с отговорните е като счупен телефон, а безхаберието безкрайно. Всеки сам да се оправя и спасява. Всеки от тях прави нещо, да не е без нищо, за собственото си име или имидж, използвайки служебното си положение и харчещ парите на данъкоплатеца и гражданина. А понякога “елитари” прочитате ли публикациите в западната преса, относно причината за лишаване, в размер на стотици милиони от Европейските фондове, българската нация, най-нещастната в Европа, и можете ли да спите спокойно от цялата тази информация и действителност. Имате ли съвест и отговорност за хода на събитията и за това как ще останете в историята, която сами пишете. Ще кажете, само приказки, а какви мерки да се вземат не споменавате, за мерките е писано достатъчно, само остава да се реализират, което пък е една илюзия в мрачната и оплетена българска действителност.

    И се питам аз и може би и милионите българи по света, защо да се върнем, какво остана като морална ценност и стойност, за което бихме се върнали, може би само останалата малка част девствена и красива природа (обект на разграбване и унищожаване) и близките, които по една или друга причина все още са останали в България, поради старост или болест… А реакцията от България ще бъде несъмнено; “Стойте си там, където сте, не ни трябвате да се връщате, позната рекция и в други аспекти и ситуации, дължаща се на т. нар. български манталитет “силно да любиш и мразиш”.
    А се получава така, че всеки път, когато имаме отпуск се връщаме отново в България, защото тя ни привлича като магнит, а и да помогнем на роднините (финансово) или за някоя благотворителна цел. Но ние носим и вече част от културата на новата ни родина, а в тази култура е валидно неписаното правило “Прави нормално, лудостта е достатъчна !”. Нали всеки разчита на себе си и близките в България, а и по света последното място, където българският гражданин ще потърси съвет или служебна услуга е посолството, тъй като грижата за собствените гражданин не съществува, даже като понятие, а услугите се извършват в срокове, измерени с месеци и години. Държавата-мащеха всъщност е само с представителна цел, без функционална роля. А някъде-някога имаше статистика, че българите по света са най-големия инвеститор в България. Позната е и тази позиция, след като вземат от теб, максимално, каквото могат, вече не си обект на интерес.

    Всеки път, когато се прибираме в България, изпълнени с ентусиазъм, първото нещо, което питам е: “Покажете ми сграда, болница, училище… или проект, или нещо, направено за хората ?!” Отговорът е: “Какви ги приказваш, кажи какво работиш и колко пари вземаш и можеш ли да уредиш нещо за нас ?”

    А когато разговаряме с младите хора, живеещи все още в България, най-голямото им желание е да се махнат, да заминат и никога да не се върнат.
    А ние, които от десетки години сме някъде по света си задаваме многократно постоянния въпрос, като героя Хамлет на Шекспир, да се завърна… или да не се завърна… ? А как да се върнем, когато децата ни израснаха с друго възпитание, с други ценностни системи и норми, в друга културна среда. Много от тях не владеят даже и българския език, та защо да го владеят, като учат на езика на държавата, в която живеят, заобиколени от приятели, които говорят на съшия език и имат същите интереси, започват работа, създават семейства и си спомнят за България само от нашите разкази. А и ние вече сме си изградили стереотип на живот, много по-различен от българския. Та нали живота на човека е там, където живее.

    Излязоха Програми за връщането на милионите българи по света, цяла държавна институция, с многобройни платени служители работи “по въпроса”, но след като всички идеи се изписаха на хартия и публикуваха, с познатата помпозност, се спря, както винаги до тук. Дай му на нашенеца да философства, без резултати или пък да мълчи и се крие. Получили ли сте някога адекватен отговор на ваш въпрос, отправен към държавна инстанция, ако въобще се смилят да ви отговорят?

    Може би много от вас вече имат отговор на “вечния въпрос”, който стои пред българите по света, а той вероятно е, няма връщане назад, въпреки че всички ние носим родината България в сърцата си и не пропускаме случай да я представим на нашите приятели и познати в нашата друга родина в най-хубавата светлина, която в настоящия момент реално само мъждука, за мен този въпрос ще остане без отговор…?!
  • 95 хъш

    13 2 Отговор
    Комунисти и ченгета направиха България един кенеф.Жалко за някога хубавата страна.
    Който остана да се мъчи тук продължава да бъде ограбван по всички направления като почнеш от държавата и стигнеш монополисти от различни сфери.
    Що се отнася до имотите цените паднаха и ще продължават да падат.Балона се спука и това е.Който се набута сега реве.А още по тъпо е сега след като сте видели за какъв балон става дума да купувате на тези цени.
    По добре наистина си помислете дали да не си съберете багажа и да кажете чао на ченгетата и комунистите.Оставете ги да си продават номерата на малкото вече останали "оптимисти".
    като поживеете в нормална държава ще разберете за какво ви говоря.
    Жалко за нашата родина но човек живее един живот.
  • 96 АХХХ до varna

    0 3 Отговор
    Елементарно, Уотсън. Направо плоско и долнопробно.

    Дорис Александрова
    Да се завърнеш… или не..., това е въпросът ?
    http://emigrant-bg.barrydoor.nl/content.php?id_rel=978
    Sat, 06 12 2008 10:19:47 GMT

    Засрами се, varna!
  • 97 varna

    4 0 Отговор
    АХХХ ti se zasrami, che ochite i mozakati ne sa svarzani.
    eto oshte edna optimistichna novuna za fantaziorute kato teb,i da ne si pomislish pak, che az sam ja pisal.
    boje ela si preberi versiite.
    Българите ядат най-лошия хляб в Европа. Преди време имаше три вида хляб, но хората знаеха с какво се хранят, докато в момента има над 30 вида с много по-лошо качество.
  • 98 varna

    4 0 Отговор
    eto oshte edna zda ti se opravi nastroenieto,AXXX-CHO.
    Икономисти: Забравете за по-високи заплати и пенсии.
  • 99 АХХХ до varna

    2 1 Отговор
    "Забравете за по-високи заплати и пенсии." - в държавния сектор. Не само, че трябва да останат замразени още известно време, ами и държавният сектор има още накъде да се свива, за разлика от БГ икономиката и имотният пазар в частност. Но няма смисъл да ти обяснявам, защото явно не си наясно откъде идват заплатите и доходите въобще в една пазарна икономика (колкото и "социална" да е тя).

    "i da ne si pomislish pak, che az sam ja pisal" - проблемът е, че представяш жалната песен на тая мома Дорис от 2008 за своя, без да си направиш труда да видиш, че в нея има фактологически несъответствия към настоящия момент.

    От мен толкова - нямаме база за разговор с тебе.
  • 100 TONI

    0 0 Отговор
    DO 16 KRIZA ,TAKAE I V KIPQR ZA TOLKOVA PARI HESI VZEMEH I TYKA , NO NAHATA SKAPANA DQRHAVA NIKOGA NEMA DASE OPRAVI NO PROS NAROT PROSTA DQRHAVA.