Last news in Fakti

27 Януари, 2011 14:33 5 774 12

"Синя зона" влияе върху цените на жилищата

  • жилища-
  • център-
  • цени-
  • гараж-
  • паркомясто-
  • синя зона

Цените на апартаментите в централните градски части ще стават все по-атрактивни. Това ще доведе до ръст в търсенето и повишаване на цените. „Една от основните причини е, че по-голямата част от центъра на София е вече „Синя зона”, която ще се разширява и поскъпва за в бъдеще. Затруднено е вече паркирането и в крайните квартали на града, поради все по-бързо нарастващото население на столицата и осезаемо увеличилият се трафик на автомобили”, обясняват от агенция Arco Real Estate.

Вариант е закупуването на винетен стикер в размер на 70 лв. от собственици на автомобили, живущи по постоянен адрес на улици или площади с въведен режим „Синя зона”. Те имат право да паркират един автомобил на жилище на улицата, на която живеят, или на най-близката пресечна улица в близост до постоянния им адрес. Този вариант не гарантира обаче, че собствениците ще намерят свободно място за паркиране, особено в работно време в делничните дни.

В центъра на столицата има сгради с прилежащи към тях дворове, които позволяват паркирането на определен брой автомобили, но поради факта, че дворът се води идеална част от цялата сграда и принадлежи по равно на всички собственици няма как да се определи точно кое място на кого е, нито пък да се раздели, в случай на повече собственици на автомобили в сградата от наличните паркоместа. Купувачите трябва да бъдат внимателни и да знаят, че закона не позволява купуването само на паркоместа в дворовете точно поради тази причина.

Това са факторите, които карат клиентите да се ориентират към имоти, разполагащи с паркоместа или гаражи, които са обособени и се продават като отделни обекти. Това означава, че те имат прилежащ към тях архитектурен проект, като по този начин се подсигуряват, че могат да докажат правото си на собственост и да разполагат по всяко време със купената от тях площ. В центъра подобни характеристики имат някои сгради ново строителство с предвидени подземни паркинги и такива старо строителство с надземни обособени гаражи. Паркоместата се продават на цени от 5000 до 14000 EUR в зависимост от локацията и състоянието им, но в сравнение с плащането на месечен абонамент или такса за частен паркинг, купуването на такова заедно с имота би било разумно решение. За в бъдеще паркомясто или гараж към имота ще бъдат задължително условие за покупка, и техните цени неминуемо ще се покачват, което прави тези имоти една много добра инвестиция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някой

    20 6 Отговор
    Бойко Борисов добре разработи синята зона.Сега наследниците му мечтаят да я направят до Люлин и Младост.Както е тръгнало може и да успеят.
    А от милионите събрани от тази зона не личи да са ползвани за ремонт на улици или тротоари в центъра.
    Явно се усвояват по други направления удобни за управляващите.
  • 2 централен

    20 5 Отговор
    Живея в синята зона. Особено в делници, когато е валидна, има доволно места. По зле е вечер, когато пролетариата от кварталите ползува централните заведения и паркира безплатно - или в събота.

    Авторът на статията хабер си няма. Просто поредната раздувка: едо квко си щяло да поскъпне, защото еди какво си бла бла.

    Коментиран от #3

  • 3 111

    7 9 Отговор

    До коментар #2 от "централен":

    Ти като централен разбирач, какво си направил в тоя живот освен да излезеш от на майка си, знаеш кое ? Прав е авторът. Всеки който се е огледал да купува, вече иска да знае за какво си дава парите. Никой не налива в дупки, щото било центъра. Огледай статистиката, опитай се да помислиш, и може и да разбереш защо Изток (например) е по-скъп от прехваленият център.
  • 4 666

    7 4 Отговор
    До 111.От център до център балкан разлика.Същото се отнася и за Изток.По поста ти си личи,че си излязал на майка си от......но не съвсем здрав,затова потърси психиатър.Имаш спешна нужда.
  • 5 брокер

    8 0 Отговор
    Върху цената на жилищата ще влияе имали кофа за боклук наблизо.

    Оп, грешка,това трябваше да бъде пуснато след седмица.
  • 6 Умен

    13 1 Отговор
    Да ви го тура у наглите кухи глави! Само повишаване на цените Ви е на устата. Само дето да кажеш "Цените на апартаментите в централните градски части ще стават все по-атрактивни. Това ще доведе до ръст в търсенето и повишаване на цените." е все едно да кажеш, че цените ще падат, което ще увеличи търсенето, което пък ще вдигне цените. Точно като в приказката за Барон Мюнхаузен, който извадил себе си от блатото като се хванал за косата и се дръпнал.
    Сериозно - спирам да ви чета простотиите.
  • 7 умен

    6 0 Отговор
    Таз статия наистина е написана от малоумен, пардон, некомпетентен аматьор.
  • 8 Живеещ на Солунска

    5 0 Отговор
    Авторът на статията да си смени попрището, загубих си времето да му чета глупостите.
  • 9 ТОРБАЛАН

    1 0 Отговор
    Вие луди ли сте- синята зона трябва да свали цените не да ги вдига
  • 10 знаещ

    0 0 Отговор
    Синята зона е атрактивна за:
    а/сноби със скъпи коли
    б/наистина богати с вкус
    в/и двете - а/ и б/
    т.е за обособяващата се богата класа, която защо да няма и други имоти където и да е...
    Затова бедните ще продават - ако бързат - на ниски цени, богатите ще купуват на каквито си цени искат, когато бързат и на високи от някой, който не бърза.
    Винаги е добра инвестиция за колекционери...
  • 11 синя зона

    0 0 Отговор
    На разбирачите да кажа ,че от център до център има разлика от земята до небето около пазара и пиротска също е център ,но имотите там са гредоредни коптори и е пълна цигания ,тази статия горе важи наистина за атрактивният център около докторски паметник където наистина цените не падат и е престижен и хубав квартал между два парка иначе останалият център си е по-зле и от някой квартали.
  • 12 столичанин

    1 0 Отговор
    Самият публицистичен текст е толкова непрофесионален, колкото цялата медийна осакатеност към момента - невежи, обслужващи различни интереси.
    За решението на Столична община и определянето на синя зона ще кажа само:"Пази, Боже, сляпо да прогледа!"...
    Писна ми половин век псевдософиянци да определят съдбата на столичани и властово да си чалгарстват на всички нива!!!
    Адекватно би било "Синя зона" да не е повод за дискриминация и повод за събиране на пари, а свободно от автомобили пространство, като само живеещите там да правят изключение, а не да са наказани да си плащат, че живеят в центъра.