Last news in Fakti

21 Февруари, 2011 11:23 3 110 12

Жилищата в Букурещ недостъпни за хора с доход под 600 евро

  • букурещ-
  • имоти-
  • цени-
  • доход

За повечето от жителите на столицата на Румъния - Букурещ, купуването на ново жилище е почти невъзможна мисия, пише финансовото издание ZF.ro. Причината е, че цените на апартаментите са изключително високи, като тези за студио стартират от 60 000 евро.  С други думи, освен ако желаещите да закупят ново жилище не получават доход в размер на 600 евро на месец, за тях би било почти невъзможно да си позволят вноска по кредит в размер на 350 евро за заем от 57 000 евро по програмата „Първо жилище". С тази програма може да се закупи студио в румънската столица.

Според статистиката обаче, нетната средна заплата в Букурещ възлиза на 1 864 леи (440 евро), което трудно би позволило на кредитоискателите да покриват своят вноска и жизненонеобходими разходи.С подобна сума, средният румънец би могъл да си позволи кредит за студио в стар блок в покрайнините на града. Проучването на изданието сочи, че сред добрите локации най-евтино се предлага студио в нов комплекс в Букурещ с цена от 57 000 евро с включено ДДС в нея. При проекта Metropolis Residence, който също е в предпочитана локация, най-ниските цени за студио са в размер на 65 000 евро с ДДС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнаещ

    8 45 Отговор
    те хората са си го казали, ама цървулите при нас си мислят за по 200 Е/м2, минавааааа, минаавваааа, големият кораб минаваааааа и за цървулите имот нямаааа

    КРЕДИТ СЕ ВРЪЩА, НО НАЕМ НИКОГА
  • 2 за тъпанара

    11 11 Отговор
    а ти тъпако какво, кефиш се че си се набутал с кредит, навсякъде по-света богатите хора пазаруват кеш, но ти май не си от тях, няма нужда да злобееш, ами иди си преведи вноската по кредита да не ти праснат глобата
  • 3 незнаещ

    5 53 Отговор
    не бой се мойто момче нещастно, не ме мисли мен, докато продължава да има лумпени като теб да ми плащат наеми всеки месец, мога и НДК - то да купя с кредит и да си покривам вноските, та по въпроса кефа се че съм набутал тъщаци като теб да ми изплащат кредита

    КРЕДИТ СЕ ВРЪЩА, НО НАЕМ НИКОГА
  • 4 Bubblehead

    21 14 Отговор
    С подобна сума, средният румънец би могъл да си позволи кредит за студио в стар блок в покрайнините на града.
    ----------------------------------------------------------

    Малко или много живота на средния човек е вариация на тая тема навсякъде по света. Само на нашия ( тоя с черните вежди и черните мисли) му е много объркано и си мисли че ще живее на пъпа на София за 200 евро/м2 ... България както съм казвал е обидно евтна и това се вижда на където и да се обърнеш...Това обаче не сигурно че е за винаги. Това което ни учи тая статия другари е че 10-20% по високи доходи ( оставяме настрана как го постигнаха румънците) автоматично водят до горе-долу толкова по-високи ( дори повече в румънския случаи) цени на имотите. ( От съседната статия за Словения научаваме че около 3 пъти по-високи доходи водят до около 3 пъти по-високи цени.) Не го ли рзабирате това? А фактите са че в България че заплатите пораснаха за 2009 с повече от 10% и за кризисната 2010 с повече от 10%. Може би сега ни е време за нашите заплати да пораснат а другари!? И ако тоя темп на наръсване на заплатите се запази ( а в това няма защо да се съмняваме защото те нашите пак си остават най-евтини в Европа, тоест няма да е наруши конкурентноста на икономиката ни) то след 15 години имаме 3 пъти по високи заплати , вече доре-долу като в нормалния свят. А цените на имотите, какво като в Африка ли?
  • 5 Пазар

    0 0 Отговор
    Проблемът и там е , че всички селяни се бутат в Букурещ. Ама как да ги виниш, като правителствата не развиват регионална икон. политика и по родните им места просто няма поминък.
  • 6 друг

    6 3 Отговор
    Съотношението заплати/цени е обидно ниско в БГ, а не цените. Защо все ни сравнявате цените без да споменете и за заплатите, то вярно че сме глупав народ ама чак пък толкова. А цените на имотите бяха нормални до 2003, преди банките да започнат да раздават кредити без да искат да имаш вече 20-30% от парите. Помните ли ги, 3 пъти по-ниски от сегашните "паднали" цени. Реален растеж на заплати от тогава - средна заплата 2003 - 291лв : 2010 - 619, или 2.13 пъти. 3 > 2.13. Значи има още накъде да падат цените. И не става въпрос за себестойност а за пазарна цена.

    Всички гледаме един облак, но на един му се привижда Мерцедес, на друг апартамент, на трети гола жена.

    ПП. Тоя а голата жена вижда най-ясно картинката на пазара на имотите ;)
  • 7 до незнаещ

    5 0 Отговор
    Ти тези апартаменти на шпакловка ли ги даваш под наем или на замазка. Апартамент под наем в новопостроена сграда - май не съм виждал такова нещо. Може би си голямото изключение?
  • 8 незнаещ

    0 7 Отговор
    не бе, на груб строеж без дограма и инсталации ги давам

    КРЕДИТ СЕ ВРЪЩА, НО НАЕМ НИКОГА
  • 9 до незнаещ

    10 1 Отговор
    Тоя незнаещ ме кефи. Сигурно крещи в банката като му вземат вноската никогааааааааааааа. Само да кажа,че лихвата по-депозит ми плаща наема на тристаен, като тия пари във депозита дори не ми стигат и за покупка на едностаен. Някой да ми обясни как съм на загуба. Също така някой да ми обясни как ферари на 3 години струва колкото панелка в Люлин. Да направиш нещо от цимент и арматура (без да се обиждат майсторите ама всеки човек може да го свърши евентуално за малко повече време) = карбон, технологии от F1, компютри, софтуер. А дори да не говоря, че в тази сума половината е само марката.
  • 10 незнаещ

    1 10 Отговор
    е, па щом те кефа толкова, ела да те прасна един път да да се изкефиш съвсем, педал нещастен

    КРЕДИТ СЕ ВРЪЩА, НО НАЕМ НИКОГА
  • 11 до незнаещ

    10 0 Отговор
    Копеле дори не осъзнаваш колко си ограничен и глупав. Нищо така поне не разбираш и колко си преебан.
  • 12 до 9

    6 0 Отговор
    С 60 000Е в момента можеш да купиш нов тристаен около 100 кв.м. в кв. Витоша например.