Last news in Fakti

6 Април, 2011 00:52 8 385 23

С какъв доход можем да кандидатстваме за кредит

  • кредит-
  • заем-
  • съвет-
  • кандидатстване-
  • условия-
  • тошев


В края на февруари лошите жилищни кредити на домакинствата достигнаха 16.36%, спрямо 11.66% за година по-рано. Дали тенденцията на ръст ще продължи и през идните месеци или ще отчетем спад след 23 поредни месечни повишения, и дали можем да очакваме раздвижване на кредитния пазар попитахме Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център.

„Лошите кредити действително се увеличават, но прогнозата на Кредит Център е, че тази тенденция ще се обърне към края на годината, сподели Тошев. Същевременно очакваме раздвижване на кредитния пазар. Банките предлагат вече до 90% финансиране при покупка на жилище, докато в най-тежкия момент от кризата през 2009 г. трезорите отпускаха до 70% от стойността на имота.

„Някои трезори удължиха срока на промоционалните си лихви. Не може да очакваме чувствително понижение на лихвите по заеми, икономиката ни бавно се възстановява", каза още Тошев. „Друга тенденция, която ще бележи пазара през 2011 г., е възможността на хора с по-ниски доходи да получават ипотечен кредит. Около 1500 лв. месечен доход в домакинството е достатъчен, за да отпуснат банките жилищен заем, обобщава още той.

„Преди кризата трезорите рядко одобряваха такива кандидати. Т.е. в едно семейство двамата родители е достатъчно да вземат заплата средно от по 750 лв. Такъв доход е достатъчен за покупка на жилище на стойност около 40 000 - 50 000 евро. По време на пика на цените на недвижимите имоти - през 2007 - 2008 г., пазарът беше изхвърлил тези хора и те нямаха възможност да купят никакво жилище, защото доходите им бяха сравнително ниски, а цените на имотите много високи. Според Тихомир Тошев „точно тези хора в момента са най-активни при търсенето на информация за ипотечни кредити и покупка на ново жилище".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ?

    71 5 Отговор
    Шегички!!! 1500 чист приход на семейство в София стигат за храна, ток, бензин и евтини дрехи. Точка.
  • 2 новата действителност

    53 4 Отговор
    Ако дадат детото на баба и ядат боб и ориз, може и да съберат 6-700 на месец и за банката ;) Всеки сам си прави сметка как да изживее следващите 20-30 години от живота си - под наем или като крепостен селянин в София (да работи за господаря "Банка" за подслон, хляб и вода)
  • 3 Ужас

    37 4 Отговор
    1500 лева и кредит? Авторът дали е пробвал той самият този вариант?
  • 4 работник

    60 5 Отговор
    Вземат 1500 лв.1-2-5 години,оставаш без работа,вдигат ти лихвата и т.н.Ставате клиенти на чси /много приятни хора/!!!Не се лъжете!
  • 5 Стоян

    37 8 Отговор
    Ай като вземат да говорят за кризата в минало време и полудявам. Кризата тепърва започва.
  • 6 трезво мислещ

    38 2 Отговор
    Браточка хубаво го викаш сега вече се финансират до 90% от стойноста на имота.Аз да та светна в нещо друго,гледкам си аз оферти на ЧСИ за града в който живея и хоп кво да видя,ама жилище за което на свободния пазар 80 000лв. не можеш да го продадеш банката е отпуснала ипотечен заем за 150 000лв.А сега браточка ти ми кажи как става тая работа и колко над твоите 90% е финансирането.Една птичка ми каза,че при такива случаи в кюпа са и кредитните консултанти и оценителите и клиентите барабар с тях,а между другото за тоя случай който описвам погасяването е било прекратено след няколко месеца и то умишлено което е лесно за досещане защо.И кво човечеца си продал жилището на цена двойна от пазарната.Тъй ,че кой го изиграха банките кой пък изигра банките колкото и невъзможно да звучи се не знае.
  • 7 уморена

    25 4 Отговор
    Този смешник няма ли кой да го озапти, за да спре с глупостите си. Ако внимателно се прочетат цитатите му, за удобство поставени в кавички, мисля, че дори неспециалист ще му сложи вярна диагноза. Слава богу, че хората вече започнаха да мислят със собствените си глави /по-голямата част/ и не се доверяват на такива пишман анализатори.
  • 8 DDT

    37 3 Отговор
    Лично ще напиша един мейл на тоя простак да спре с тъпотиите си (платени изказвания) и да каже как се живее с ПРИМЕРНО 500 лв на месец (говорим за семейство, понеже казва че искащите кредит са родители). Или то детето днес го има утре го няма....Ало, Тишееее - това да не ти е кола, като ти писне и айде лаш на някой?!?! Това е човек, дете е. Има нужда от дрехи, учебници, не може да го лишиш и да излезе с приятелчета, рожденни дни има (подаръци, развлечения). Или с поредната дупка на колана?! Тоя път за 30 годинки, или за 35. По-добре кажи да се напънат цялото семейство и за 5 години ако толкова им е притупало да го изплатят, вместо половината живот да се живее на заем.
  • 9 брокер/ама истински

    2 24 Отговор
    eeee, на вас ако остане, няма да има строителство, няма да има банки, изобщо- цивилизация. не може така, трабва да се потребяват кредити, и да се купуват НИ.

    Коментиран от #15

  • 10 тоя смешко от снимката

    31 1 Отговор
    ще яде бухалката от някой изпатил кредитор. да не се движи нощем по тъмно че ...
  • 11 Пешо

    18 3 Отговор
    Ебати смеха,
    аз съм от Плевен и мога да Ви кажа, че средните заплати в частния сектор са около 400 -450лв.
    Т.е. двамата родители по 450лв - 900лв - пак са изхвърлени от системата май.....
    По пътя на логиката на МАСТИТИЯ СТЕЦИЯЛИСТ - Плевен ша го д.хаме на тема имоти, а???
  • 12 Гошо

    7 2 Отговор
    Тошката ги рабира тия неща. Изявява се и като оценител, но само медийно. :)
  • 13 Строител

    6 1 Отговор
    А колко са тези хора с такъв доход на член от семейството???

    http://stroitelenbg.com
  • 14 Кредитор

    20 0 Отговор
    „Преди кризата трезорите рядко одобряваха такива кандидати. Т.е. в едно семейство двамата родители е достатъчно да вземат заплата средно от по 750 лв. Такъв доход е достатъчен за покупка на жилище на стойност около 40 000 - 50 000 евро. По време на пика на цените на недвижимите имоти - през 2007 - 2008 г., пазарът беше изхвърлил тези хора и те нямаха възможност да купят никакво жилище, защото доходите им бяха сравнително ниски, а цените на имотите много високи."

    По време на пика, даже и с 500 лева доход получаваха такива кредити.
  • 15 Кредитор

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "брокер/ама истински":

    Лъжеш се. Банките и строителите пак ще ги има. За брокерите, обаче няма такава вероятност.
  • 16 Пазар

    10 0 Отговор
    Как мразя заместването на думата банка с трезор, аааххх. Просоттията журналистическа е много заразна. Трезорът е част от банката, от друга страна има трезори, които не са банки, а само съхраняват ценности. Както и да е. Банките вместо да си играят с променливи фактори като процент на самоучастие/ финансиране, промоционални лихви за първите 6 месеца (от 20-годишен период), да вземат да подхождат малко по-честно към клиентите и да дават по-уеднаквени оферти. Тогава и Тошев няма да дразни аудиторията, защото просто ще стане излишен.
  • 17 marfi

    15 0 Отговор
    bankite v bg sa paraziti,ne
    im vqrvaite!
  • 18 ас

    1 0 Отговор
    абе Пешо а у пУевен колко ти струва атаУтаменто бре ! че духате ама ние как го духаме .....
  • 19 различен

    20 0 Отговор
    А в края на март необслужените кредити вече са 19,7%.Необслужени означава че по тях няма плащания повече от 90 дена.Интересно след 2-3 месеца,колко ще са необслужените кредити?
  • 20 ганчо

    5 0 Отговор
    Трезво мислеш не си мисли че тоя пич няма да плати 150 000 тия 80 000
    които ще си върне са само част от дулжимото разликата още се дължи
  • 21 ms

    7 0 Отговор
    ne se hvaschtaite na tezi , gluposti ,tova e porednata izmama da stignete do prosiya i da ste unijeni ot banki ,kreditori i csi, prosto mizeriyata e na vratata na povechete ot nas , jalko za decata ni ,nyamat li pravo da sa schtastlivi, ne na bankite i na vsichki katao tyah!
    Za boga hora ne teglete krediti i lizingi, nischto na kredit, po dobre bednyak s dostinstvo ,otkolkoto bogatasch na ulicata!
  • 22 Педигрипал

    14 0 Отговор
    путьото от снимката е длъжен всеки месец да излиза по медиите и да казва че е нарастнало търсенето на кредити. Ако не плещи тия лъжи го уволняват и цървула се връща в трътковица омурташко.
  • 23 Симеон-Хасан

    4 0 Отговор
    Заробвайте и последните останали без кредит.