Last news in Fakti

3 Май, 2011 00:07 2 838 2

Смяна на собственици спасява вили на плажа от събаряне

  • собственици-
  • къщи-
  • смяна-
  • море

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) продължава да премахва незаконни обекти, но все по-често се натъква на трудности със събарянето заради смяна на собственика, който се обръща към съда. Вчера от Бургаската ДНСК обявиха, че започват разрушаването на 4 къщи на плажа на Иракли, за които няма никакви строителни документи, но няма и оспорване в съда. В същото време обаче инспекторите са "замразили" пускането на багери срещу незаконни вили на плажа в Обзор, защото точно преди Нова година те станали собственост на банка, която обжалва събарянето.

Забележителното е, че заповедите за събаряне са издадени и влезли в сила през далечната вече 2006 г. Става дума за три двуетажни къщи за отдих, които са част от цял комплекс на "Корона турс". Фирмата обаче закъсала финансово и кредиторът й Сибанк придобил парцела, на който са построени вилите. Банката се опитва да изясни наистина ли са трите незаконни постройки и затова съдът е спрял изпълнението на заповедите на ДНСК. Бургаският съд отложи и събарянето на редица незаконни обекти, монтирани на несебърския плаж от концесионера "Сироко".

Други четири едноетажни масивни сгради в с. Емона, които трябваше да бъдат премахнати до 28 януари, също са се спасили - поне засега, чрез смяната на собственика. По Закона за устройство на територията ДНСК е длъжна да уведоми новите собственици и това отлага във времето изпълнението на заповедта за събарянето. Висящ съдебен спор отсрочи и бутането на двуетажен жилищен блок в Черноморец.

Засега заради обжалвания и процедурни хватки успехите на ДНСК срещу незаконното строителство в курортите обхващат главно бараки, басейни, ролби, тоалетни, недостроени и зарязани обекти.

Междувременно стана ясно, че новото строителство остава в плен на кризата. Според данните на Националния осигурителен институт (НСИ) издадените разрешителни за строеж на офиси за първото тримесечие на 2011 г. са намалели с 24.5%, а при при жилищните сгради е 3.6 процента.

От началото на годината са издадени строителни визи за 951 блока и къщи, а за нови административни постройки - едва 37. Според статистиката издадените строителни визи за офиси са с близо 29% по-малко, отколкото са били през последните месеци на 2010 г. Намалението при жилищните кооперации е с около 17 процента.

Вече е започнало строителството на 459 жилищни здания в цялата страна. Това обаче е спад с близо 25% спрямо първото тримесечие на 2010 г., отчитат от НСИ. В Бургас са положени основите на 77 жилищни и 59 други сгради, във Варна на 55 жилищни и 28 други сгради, в Пловдив - 45 жилищни, 3 административни и 40 други сгради, София - 43 жилищни, 4 административни и 18 други сгради.

За разлика големия строителен бум през 2007 г. сградите, които се строят в момента, са с по-малки площи. Въпреки че вече започнатите офис сгради се увеличават с 8.3% спрямо първите три месеца на миналата година, общата им квадратура е по-малка с близо 30 на сто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВНИМАНИЕ

    2 3 Отговор
    На varna не му трябва жилище,а психиатър,здравно заведение.Задника се мисли за по умен от всички нас,понеже е осъзнал силата на анонимноста на този форум и злоупотребява.Крие се зад няколко ника,нали бе варна,хюмне нещастно.Понеже е прецакан и деградирала личност,намерил е плоле за изява и си мисли само с птичият си комарджийски мозък,че може да маниполира по този начин нещата и след като му казах няколко истини за скапаният му живот,тъпото копеле хюмне нещастно насрано,вместо да си вземе поука,започна да се превъплащава,както го е правил и преди това и с измама променя гласуванията на всичките си опуненти,даже и не се свени да използва и женски имена.Е,колеги кажете ми как да водя дебат с такъв олигофрен,безполово неорентиран и от всякъде прецакан боклук.Колко свестни хора с възгледи прецаква и на това ще сложа край,АЗ.Нарвемето бъбъл направи изказване,че варна не е в Ирландия,а в Аксаково и аз не му повярвах,понеже си мислех ,че след като е прецакало нещастното копеле по най бруталният и расипен начин имотите на дядо си е заминал зад граница да търси късмет там и му съчуствах.Е бъбъл братко,не само се оказа прав,но и по далаче стигам,понеже нещастният гей варна си седи в някое варненско село самотно комплексиран и сипе безмислени обиди и подигравателни коментари към можещите и знаещите.ВАРНА,ЩЕ ТЕ ИЗРИТАМ ОТ ТУК,ПОНЕЖЕ СИ НЕЩАСТНИК НЕЗНАЧИТЕЛЕН И НЯКАК СИ ПО ЖЕНСКИ ИНТРИГАНТ,ЗАПОМНИ ГО ДОБРЕ,ПРЕДОПРЕДИХ ТЕ ПРЕДИ НЯМА МИЛОСТ ОТ ТУК НАНАТЪК ЗА ТЕБ.
  • 2 edin

    1 0 Отговор
    I kak taka sled smqna na sobstvenika imota stava zakonen?!!! I kak taka moje da se objalva reshenie ot 2002 sega!?? Ama vsichi v DVSK sa uvolnenie i za zatvora. Milioneri stanaha ot podkupi.