Last news in Fakti

17 Май, 2011 00:40 4 327 0

Продава ли се НДК?

  • ндк-
  • продажба-
  • собственост-
  • протест-
  • приватизация

 

“Целенасочено се върви към реализиране на познатата схема за осребряване на НДК, подготвя се приватизация, която да се яви като спасителна”, алармират 12 творчески съюза в отворено писмо до премиера и министъра на културата.

Националният дворец на културата да бъде включен в забранителния списък за приватизация. Това гласи едно от исканията на 12 творчески съюза в открито писмо до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на културата Вежди Рашидов. Документът е подписан от представители на съюзите на писателите, артистите, филмовите дейци, музикалните и танцови дейци, композиторите, художниците, журналистите, преводачите, архитектите и др.

“Особеното отношение към НДК през последните години, обективното и принудително влошаване на неговото икономическо състояние ни подсказват, че целенасочено се върви към реализиране на познатата схема за осребряване, подготвя се приватизация, която да се яви като спасителна”, се казва в писмото.

Притеснението на творците дошло от неофициални източници и детайлите около смяната на статута на НДК. На 4 май комплексът бе преобразуван в еднолично акционерно дружество, собственост на държавата. В писмото се подчертава и фактът, че в новия управленски борд на НДК е Тодор Влайчев - “досега брокер на недвижими имоти”. Преди този пост той действително е бил генерален мениджър на агенцията за недвижими имоти “И Еф Джи пропърти сървисиз - България”.

Творческите съюзи настояват управлението на НДК да бъде уредено с наредба или закон като Изпълнителна агенция към Министерството на културата. И още: В управленската структура на двореца задължително да бъде предвиден Обществен съвет с участието на творческите съюзи в България.

още


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА