Last news in Fakti

30 Май, 2011 07:43, обновена 5 Юли, 2022 13:00 14 747 33

Грешки при теглене на ипотечен кредит

  • кредит-
  • жилища-
  • условия-
  • съвет

Все повече хора започват да обмислят покупка на недвижим имот, предвид понижението на лихвите по кредитите и на цените на имотите последните две години. Преди да подходите към ипотечния кредитм, ето някои често срещани грешки от потенциалните кредитоискатели, които да избягвате.

1. Теглите друг кредит

Дали ще си купите автомобил на лизинг или друга относително скъпа стока на изплащане, или ще си направите кредитна карта, по този начин можете да си направите меча услуга, ако възнамерявате да теглите ипотечен кредит.

Банката разглежда вашия разполагаем доход, като взема под сериозно внимание наличните ви задължения. Колкото по-големи и краткосрочни са те, толкова повече се намалява месечния ви разпологаем доход и можете да бъдете отхвърлен.

Добре е дори преди да прибегнете до искане на ипотечен кредит да приключите краткосрочните си задължения, за да увеличите шанса си да ви го отпуснат.

2. Често сменяте работата си

Банките искат да са сигурни в дохода ви и поради тази причина често изискват история от няколко месеца. Тези срокове могат да варират различно при различните банки, но е добре да сте сигурни, че имате поне 6 месеца назад на дохода си, който да докажете. В тази насока е добре да не сменяте работата си преди да изтеглите ипотечен кредит.

3. Не смятате всички такси и комисиони

Отпускането на ипотечен кредит е съпътствано със значителен по обем такси и комисиони, както и застраховки, които формират годишния процент на разходите. Някои хора гледат само нивото на лихвите и не преценяват правилно реалната цена на кредита, което често води до невъзможност да го покриват.

4. Не представяте всички налични доходи

Възможно е да имате допълнителни доходи и активи под формата на доходи от наем, дивиденти или друга дейност. Ако разполагате с акции, пробвайте да ги представите на банката, за гаранция. Колкото повече източници на доход докажете, толкова по-големи са шансовете да ви бъде отпуснат кредита.

5. Не кандидатствате за предварително одобрение

По-добре е вместо да си мислите, че ще получите кредит и да си търсите подходящ имот, първо да мините през банката за предварително одобрение, за да не се окажете в неприятната ситуация, когато намерите жилището на мечтите си, да осъзнаете, че няма да ви отпуснат кредит.

6. Не проверявате офертите на пазара

Това че сте получили предварително одобрение от дадена банка, не ви обвързва да теглите кредита от нея. Проучете всички оферти на пазара, защото става въпрос за това, че ще сте обвързан да плащате твърде дълго време и трябва да сте сигурни, че сте намерили най-изгодната за вас оферта.

7. Избягвайте екзотични предложения

Ако нещо звучи прекалено хубаво, за да е истина, то помислете пак. Конкуренцията на пазара не позволява една банка да предложи лихви и условия в пъти по-изгодни от останалите. Възможно е ,ако вноската е твърде ниска, да плащате основно лихви и да не намалявате главницата си. Проучете хубаво всичко и не забравяйте, че това което трябва да имате предвид, е годишният процент на разходите, а не обявеното ниво на лихвите от дадена финансова институция.

8. По възможност се опитайте да фиксирате лихвата си

Макар че кредити с фиксирана лихва за целия период не са много типични за страната ни, напоследък започват да се появяват подобни продукти. Предимството им е, че можете да планирате много точно своите разходи за целия период от кредита и да не се притеснявате от повишение на вноската си в моменти на вдигане на лихвите.

Разбира се съществува и риск да я сключите на неизгодно за вас ниво. Предвид рекордно ниските нива на лихвите в световен мащаб и тенденцията за тяхното постепенно повишение в условията на инфлация, в момента като че ли не съществува подобна голяма заплаха.

9. Четете малките букви в договора

Бъдете сигурни, че сте прочели и разбрали всичко което пише в договора, защото веднъж подпишете ли го връщане на назад няма. После много трудно ще се мотивирате, че определени плащания или условия по него са справедливи. И не забравяйте, че договорът е изготвен от юристи на банката, така че със сигурност защитава техните интереси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грешки при НЕтеглене на ипотечен кредит

    29 11 Отговор
    Грешките при НЕтеглене на ипотечен кредит са:

    1- всичко върви НАГОРЕ !
    2- съзнателният живот е 30 год , след това - памперси
    3- това е световна практика, поне от 100 год и работи
    4- теорията и практиката са различни неща , като искането и даването,като знаенето и моженето
    -----------
    празните приказки нямат край, както мечтите,очакванията , надеждите

    за такива случаи Гиньо Ганев казваше:
    "битият си е бит , втората част не винаги е приятна"
  • 2 Дошан

    39 12 Отговор
    Самото теглене на ипотечен кредит е голяма грешка - изгодите и облагите са изцяло за банката, а рисковете и негативите за кредитополучателя. При това кредитът оскъпява "инвестицията" двойно.
    Имот се купува с пари в брой, натрупани от нетрудови доходи.
  • 3 новата действителност - do 1

    24 13 Отговор
    Съзнателният ти живот от 20 до 50 ли е?!? До 20 сигурно не си се осъзнал а на 50 смяташ да слагаш памперса?
    Нашите родители обикновено са получавали стабилна помощ от техните родители и са теглили не толкова големи заеми на фиксирана лихва; стабилни и сигурни доходи макар и не големи. Изобщо не може да се каже че 100 год. е било все така.

    Иначе е вярно, че без кредит не става, но трявбва кредита да е 40-60% от стойността на имота, а не 90-100. нали всъщност това ни докара балона и кризата.
  • 4 Aleks

    19 23 Отговор
    Ква криза ве селтаци кризата е в мозъците ви прости. Връщайте се по селата и почвайте да работите за реални пари не за некви сдухани 1000 лв по тия измислени офиси. Келеши тъпи кредити ще ми теглят. Къщи имате по 100 квадрата. От 1000 селтака един си купува апартамент разберете го това тука не е САЩ. Докато пълните джоба на мутрите ще ви се смеят и тъпчат. Ако не сте съгласни теглете пари и цел живот домашен затвор световна практика хаха ама на кой на тъпите англичани ли.
  • 5 glupavnouporit

    8 20 Отговор
    Иначе е вярно, че без кредит не става, но трявбва кредита да е 40-60% от стойността на имота, а не 90-100. нали всъщност това ни докара балона и кризата.
    :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
    В периода на изплащане на кредита ( 10-30 г ) цената на имота със сигурност ще се покачи поне 2 пъти !

    Коментиран от #6

  • 6 Реалист

    44 9 Отговор

    До коментар #5 от "glupavnouporit":

    Или ще падне два пъти ?!!!
    Наистина си глупав.

    Коментиран от #11

  • 7 трезво мислещ

    37 6 Отговор
    Грешки при теглене на ипотечен кредит - ми да то самото теглене на кредит(необмислен) само по себе си е грешка.Теглиш 100 000лв. и за 30г. връщаш 300 000лв.ако банката не започне да си измисля разни основания за вдигане на лихвения процент по кредита.И така след 30г. както твърдят баш експертите жилището няма да струва 400 000лв.,че да сте на печалба а може дори 60 000лв да не струва ако първо няма кой да ви ги даде и второ ако пазара не е толкова ликвиден,сиреч голямо предлагане слаб интерес което между другото при тая раждаемост и този изграден жилщен фонд ни предстои.Ако все пак искате да знаете кое не е грешка при тегленето на кредит то това е следното: по голям процент самоучастие с цел по малко оскъпяване на кредита,постоянни и сигурни доходи надвишаващи в пъти погасителната ви вноска,добър прочит на договора за кредит,съобразяване на икономическите и социални показатели в настоящ и бъдещ план - да не се окаже,че сте се обвързали със задължения в страна която е бавно умираща(повишаване на социални и данъчни тежести заради ниската събираемост - младото и работещо население отстъпва по брой на пенсионерите) което между другото и то ни очаква,инфраструктура било републиканска било селищна(вътрешно градска) която е под всякаква критика но вие обърнете все пак внимание на това да е малко от малко по добра за локацията в която бихте се установили и изобщо какви още доводи да ви дам не знам.Отсейте и решавайте,дали сама по себе си идеята за кредит в България е разумна.За мен лично си е абсолютна ГРЕШКА формулата кредит и България защото при този изтичащ потенциал от умни и образовани хора в чужбина и осезаемата липса още от сега на квалифицирани кадри,също така безработицата и липсата на комуникация работник работодател която направо отваря бездна между двете групи,а също така и липсата на воля на правителствата за привличането на истински и реални чуждестранни инвеститори което осигурява комфорт на местните предприемачи като евтина работна ръка поради слабата заетост,спирам със толкова защото ако взема да изброявам още от доводите си един ден няма да ми стигне и ще си навлека пак лепкавите коментари и неодобренията на големите разбирачи.А и между другото видяхме дълго надуван имотен балон какво причини на света говоря за Америка,вече никъде това няма да бъде допуснато защото всяко едно правителство допуснало това в държавата си ще рискува да разбере какво е тотална икомическа катастрофа.
  • 8 ir

    18 3 Отговор
    Съветите никак не са лоши - З пъти мери, един път режи. Българинът не е свикнал да мисли, че когато купува нещо за 1000 лв, ползвайки кредит това ще му струва поне 1200-1300 лв./хипотетично, разбира се/. Ако това си заслужава цената - ОК, ако не - просто намери друг начин..Но ако успеете да балансирате финансиите си и да обмислите и намерите решение и за най-лошите периоди на спад във финансиите ви, кредитите няма да ви тежат чак толкова много.
  • 9 Aleks

    3 12 Отговор
    Suvet za horata s pari.
  • 10 6666

    19 11 Отговор
    За бога братя,не теглете кредити.А ако вече сте изтеглили.... ЛОШО.Наистина съжалявам за вас.
  • 11 glupavnouporit

    8 10 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Но не по-глупав от теб .За период 10-30 години жилищата могат единствено да добавят стойност !
  • 12 Пазар

    21 3 Отговор
    Хубави съвети. Още един, но той е към държавата. Балансирайте поне малко правата на банките и ЧСИ, от една страна, и кредитополучателите, от друга. Стига с този "зверски" капитализъм, където важат правилата, че силният изяжда слабият или "кьорав карти не играе". Хората имат нужда от защита при временна или по-дълготрайна неплатежоспособност.
  • 13 Alek

    4 12 Отговор
    Aide teglete krediti seltaci. Ne si pravete deca a ska4aite na kredita taka she prosperirate. Pa sled 30 godini kato se popikvate i nema koi da vi gleda bankata she ima apartamenti.
  • 14 различен

    13 2 Отговор
    Тегленето на кредит не е чак толкова лошо нещо.Това,което трябва добре да прецениш-струва ли си?Ако е за бизнес-твърдо да,защото нямаме натрупани капитали /наследствени/.Ако е за бизнес най-добре е за оборотни средства,като изисквате от банката да нямате такса за готовност на банката да ви предостави необходимата сума.Освен това да не плащате лихва на неусвоената част/дори и това да е цялата сума/,сиреч теглите пари,завъртате ги и ги връщате в банката ,след това когато са ви необходими отново същата операция.Изисквате и по ниска лихва от лихвата за ипотечен кредит,поне с 1-2%.Не се съгласявате на никакви допълнителни условия,като застаховка на кредита????,или промяна на лихвата, без допълнително договаряне или още по лошо-едностранно.Ако имате сериозен бизнес,също можете да теглите кредит-за имота на мечтите ви,само трябва да прецените,колко ви е сериозен бизнеса и какви переспективи имате пред вас/положителни,а може и отрицателни/.Но ви трябва много точна преценка-не се поддаваите на емоции-те струват понякога много скъпо.
  • 15 Alek

    4 13 Отговор
    O da ne e losho da teglish kredit osobeno ako si selqnin i si jiveesheesh dobre na selo oba4e si reshil da zadrustish i sofiq i da stanesh rob i cel jivot da revesh 4e drugi te upravlqvat i rabotish za drugi.
  • 16 gogo

    18 4 Отговор
    "Все повече хора започват да обмислят покупка на недвижим имот, предвид понижението на лихвите по кредитите и на цените на имотите последните две години" Забравихте да добавите, че за същия период и стандарта ни на живот рязко се е повишил и се чудим какво да си правим парите.
    Да бе! Или има печатна грешка, или пак четем поръчкова статия.
  • 17 сънчо

    0 4 Отговор
    Лека нощ!
  • 18 различен

    21 1 Отговор
    До 15 алек.Ти си бил много просто момченце.
  • 19 Alek

    4 11 Отговор
    Ti pa kat si mnou umen si zemi kredit i sled 30 godini she ostaish na deteto ti da go plasta ako bankata ne ti e zela apartamenta. Poneje si4ki ste umni i iskate da se butate na edno mqsto zimata v sofiq lqtoto na slun4ev brqg. I samo mrunkqne 4e rabota nqma. Sega kato doidat kitqaicite she ti pokajat dali nqma rabota. Ama kato kupqt zemqta togava she se vurtish kato gladen vulk u apartamenta v sofiq.
  • 20 Майка

    13 6 Отговор
    Вие хубаво бистрите политиката, но според вас родителите къде да си отгледат децата. Трябвало да събера пари и кеш да си платя апартамента. А до тогава в кашон ли да си гледам децата? Може би след като ме посъветвахте да не тегля ипотечен кредит, ще добавите и да нямам деца, защото, видиш ли, с покупката на храни, дрехи, играчки, ще пълня гушите на мутрите.
    Направена е статия, която ви е само от помощ. Ако може да добавите друг съвет, добре дошло за всички, ако не и едно "Благодаря" за труда е достатъчен.

    Коментиран от #21

  • 21 satana

    11 6 Отговор

    До коментар #20 от "Майка":

    Живей под наем,не си и помисляй да теглиш кредит.Гледай си мъжа и детето и бягай от проблеми и стрес.Можеш много лесно да станеш "клиент" на ЧСИ!!!
  • 22 Samantha

    8 6 Отговор
    Статията на мен лично много ми допадна...описано е всичко,което трябва да знаеш преди да отидеш и да се набуташ да теглиш какъвто и да било кредит. Посочени са няколко важни точки, на които да обърнете внимание. Това, което мога да отбележа като забележки - никаде не е описано в какъв размер да е ГПР-то,т.е. не се посочва колко висок е средния за пазара, за да можеш да си направиш равносметка, както и по т.8 не съм съгласна, че у нас са малко кредитите с фиксирана лихва. Бих казала, че повечето са с фиксирана. И най-важното не забравяйте, че на банките апартаменти не им трябват...не лягайте на тая теория - "ми като не мога да плащам да ми вземат апартамента" - на банките им трябват парите от лихвите по кредита ви, не остарелия и мизерен апартамент, който да се чудят как на безценица да го пробутат на някой друг за да могат да си вземат поне сумата, която са ви дали и да си покрият поне главницата, нито пък им се правят излишни разходи по завеждане на и.д. или губене на време с ЧСИ. Нека всеки сам направи преценка за себе си, дали да пълни гушата на някой хазаин, който досущ като безкрупулен банкер би те изгонил от собствеността си, ако току виж пропуснеш месец да си платиш наема...аз съм против да наливам пари на разни хазаи тип "земевладелци", които дори не декларират никъде, че вие им плащате като попове, пък поне банките са длъжни да си отчетат всяка една сума и поне си спокоен, че и тях има кой да ги клати...
  • 23 Katya

    11 7 Отговор
    А най-добре е да се избягват ипотечните кредити. Това е заробване за цял живот, не става въпрос за някакво си потребителско кредитче от 3 -4 хил лв. И не знам аз с какъв акъл хората се навиват да теглят заеми за по 20-30 години. Много е наивно да си мислиш че ще си на таза работа и на този доход, на който си сига. Вряно, може и да си по-добре, ами ако не си?! Кво правиш?
  • 24 d

    13 6 Отговор
    И на мен ми е омръзнало да пълня гушите на всякакви хазяи и предпочитам да изтегля кредит, за да си гледаме децата по-спокойно. Хазяинът също няма да те чака ако не си платиш наема, освен това, когато се пенсионираш как ще плащаш високия наем, ако нямаш село, в което да се върнеш какво правиш. Да не говорим, че винаги си под напрежение кога ще му скимне на хазяина да ти вдигне наема, или да те изгони направо, а когато човек има деца става по-трудно постоянно да се мести. Всъщност според мен разковничето е в това да се изтегли възможно най-малката сума и да се изплати възможно най-бързо. Между другото не зная защо всички мислят, че само в София хората имат нужда от жилище.
  • 25 Двоен

    9 9 Отговор
    Ако вземеш 50 връщаш 100 в най-добрия случай, нали? Е, ще се вдигне ли двойно стойността като е и остарял след 30 г.?

    Коментиран от #28

  • 26 Милена Константинова

    4 11 Отговор
    коментар по т.9:
    "Бъдете сигурни, че сте прочели и разбрали всичко което пише в договора, защото веднъж подпишете ли го връщане на назад няма. После много трудно ще се мотивирате, че определени плащания или условия по него са справедливи. И не забравяйте, че договорът е изготвен от юристи на банката, така че със сигурност защитава техните интереси."

    Независимо дали е подписан банков договор за кредит, до момента на усвояването на кредита - т.е. превеждането на средствата, договора може да бъде развален. А колкото до това, че юристите защитават интереса на Банката - интереса не е едностранен. Условията по всеки договор важат както за едната - така и за другата страна по него.

    поздрави - М.Константинова
    Експерт Жилищно Кредитиране
    Пощенска банка
  • 27 Милена Константинова

    8 23 Отговор
    Отново:
    Като цяло статията отговаря на действителноста. Наистина е добре първо да сте сигурни, че ще ви бъде отпуснат кредит и тогава обикаляйте за имот. Предварителното одобрение има срок от три месеца - т.е. в рамките на този срок спокойно можете да си намерите имот, който да отговаря на вашите критерии.
    Колкото до това, че повечето хора не пресмятат всичко, което ще бъде дължимо едновременно с месечната вноска е вярно. А повечето колеги /не цитирам конкретна банка/ в желанието си да правят сделки не го казват предварително. Некоректно е по отношение на клиентите, но в крайна сметка това явление не е само в банковият сектор. Във всеки сектор, в който има заложени цели за изпълнение е така. За фиксираната лихва за целият период - това е невъзможно. Представете си на един 20 или 30-годишен кредит каква лихва трябва да се заложе, така, че да покрие икономическите рискове. В момента се предлагат кредити с 1 до 5 години фиксирана лихва, която обаче в последствие се увеличава за оставащият период. Като цяло фиксиранта лихва е доста неизгодна сделка ако става въпрос за един по-дългосрочен кредит. Когато говорим за дългосрочни отношения от типа 20-30 години по-добрият вариант е на равни месечни вноски с плаваща лихва.

    а във връзка с коментарите относно това, че имот не се купувал с кредит - а с какво друго? Кажете моля, ако работите на една средностатистическа позиция с месечен доход 800 лева как точно ще си купите дом? Кредитите за покупка на жилище са в повечето случаи единственият вариант за добиване на собствен дом. Та по добре ли е да плащате наем с размера месечната вноска по кредит или да изплащате собственото си жилище? Наистина, трябва ли да си зависим от настроението и живота на хазяите си?
    Да, кредита оскъпява инвестицията - така е, но в крайна сметка имота става твой. В края на краищата защо повечето хора приемат, че банките са социални грижи? Естествено, че печелят. А нима в магазина да ви продават хляба без печалба? Няма разлика. И банките са търговски дружества. Принципа е елементарен, банката "купува" пари във вид на депозити и ги "продава" във вид на кредити. Естествено, покупната цена е по-ниска от продажната. Елементарно е.

    Коментиран от #31

  • 28 троен

    15 5 Отговор

    До коментар #25 от "Двоен":

    След 30 години стойността му ще се вдигне най-малко тройно,бе тъпир двоен!
    Затова му се вика дългосрочна инвестиция.
  • 29 Т.Ж.

    3 14 Отговор
    Ако на фона на всичките търговски банки,имаше поне една държавна спестовна каса,може би нещата щяха да стоят по друг начин.
  • 30 MASON

    21 5 Отговор
    NA KRIVA RAKETA KOSMOSA I VINOVEN.RABOTETE,PECHELETE I POSLE SE
    POHVALETE.DARJAVATA TOVA STE VIE. BABA VI NE E TEGLILA KRDITI ,RABOTILA,PRODAVALA,KONSYMIRALA.DIADO VI NE E SLEDIL PAZARA a E
    STROIAL I KOLEKTIVNO SA SE PODKREPIALI.SYHA TEORIA ALA DEISTVIE
    LIPSVA
  • 31 гръм-333

    1 4 Отговор

    До коментар #27 от "Милена Константинова":

    Няма как вноската по кредита да е равна на наема,освен ако не сте имали голям процент самоучастие!Дори само защото при наема няма как да се срещнеш с ЧСИ си заслужава да живееш така!По-спокойно и по-здравословно е!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.