Last news in Fakti

7 Юни, 2011 10:15 1 640 2

Спират строителството в градинки?

  • парк-
  • ревизия-
  • зелени площи-
  • строежи

Ревизия на актовете за възстановяване собствеността върху имоти, които са предвидени за озеленени площи, предвиждат промени в Закона за устройство на територията, внесени от заместник-председателя на парламентарната комисия по регионално развитие и благоустройство Николай Пехливанов ("Атака"). Измененията бяха представени на дискусия днес в Народното събрание. Тяхната цел е да се спре застрояването "на парче" и презастрояването, докато не се изгради и приеме цялостна визия за общото планиране на териториите.

Предвижда се спиране на възможността да се обособяват нови зони за застрояване вътре в жилищните комплекси. Сред предложенията е забрана за строителство върху имоти с променено предназначение, които не отговарят на предвижданията на действащите устройствени планове. Пехливанов иска и по-голяма тежест на мнението на гражданите при изготвянето и одобряването на устройствените планове. Друга цел на измененията е да се спре хаотичното строителство извън границите на населените места. Затова депутатът предлага да не се допуска промяна на предназначението на земи в територии, които нямат одобрен действащ устройствен план.

Спирането на хаотичното строителство, безразборното презастрояване и изграждането на съвременна инфраструктура във всяка отделна община, отговаряща на потребностите на нейните граждани, могат единствено да се случат с изработването и влизането в сила на общ устройствен план за всяка община, смята Пехливанов. Той отбеляза, че продължава презастрояването за сметка на зелени площи - политика, която не се подкрепя от обществото. Липсва цялостен план и концепция за развитието на териториите, от 264 само 53 общини имат устройствени планове, посочи той. Според него основният акцент трябва да се сложи върху обновяването и съхраняването на вече изградените квартали, а не да се правят "кръпки" и презастрояване без цялостно планиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илиян Йончев

    3 0 Отговор
    Според мен трябва тотална промяна на ЗУТ, тъй като в момента има много големо проценти на плътност и това е предпоставка за това гъсто строителство. Главните архитекти дори и да искат не могат да спрат строежи, които от една страна пречат на всички граждани, а от друга са абсолтно законни и обезпечават индивидуални интереси.
    Особено странно е презастрояването около главните пътни артерии в градовете с масивни сгради. Това означава, че тези булеварди са лишени от възможност за разширение завинаги!!!
  • 2 Бай хой

    2 0 Отговор
    А оправете го вече тооо Зут бе ваща мамица деебаааа...