Last news in Fakti

22 Юли, 2011 11:32 5 270 6

Няма да има небостъргач в Бургас

  • бургас-
  • община-
  • съветници-
  • оуп

26 съветници гласуваха днес за влизането в сила на новия Общ устройствен план на Бургас. Против бяха групата на Независимите, Ваклин Стойновски и групата на Георги Иванов. Причините за отрицателния вот бяха различни, съобщи Burgasnews.com. Според Валери Симеонов планът "фалшификат", подписан от от архитекти, които не са посочени като част от фирмата - спечелила конкурса за изработването на плана. Той смята, че с него не се решават проблемите на 70 хил. жители на "Меден рудник", които всеки ден прекарват по един час в задръстване на кръстовището в комплекса. С това се съгласи и Георги Иванов.

Съвсем различни бяха мотивите на Ваклин Стойновски. Той изрази протеста си най-вече срещу невключването в новия план на проекта за небостъргач в морската градина. "Преди 5 години създадох един проект, който щеше да осигури работа на 1000 души в Бургас. По-късно го продадох и сега нямам никаква финансова изгода от този небостъргач. Хората, които купиха проекта, вече 2 години се опитват да получат разрешение за проектиране на сградата, но не го получават и се жалват в съда. През цялото време имаше хора, които ме питаха: "Защо нe си построил небостъргача?" Ето защо - не ми разрешиха.", заяви от трибуната Ваклин Стойновски.

Освен, че неговият проект не беше включен в плана, днес той беше и окончателно съсипан. По предложение на Георги Манев съветниците приеха 50% от площта, на която щеше да се строи, да бъде за озеленяване, а ако има постройка, тя да е на половин етаж. Така от небостъргача ще остане най-много кръчма.

По време на обсъждането Стойновски изрази мнение, че на мястото на бившите казарми в комплекс "Изгрев" ще бъдат издигнати небостъргачи, въпреки, че ги няма в ОУП-а, но кметът Димитър Николов заяви, че на това място ще има наистина висока сграда, но тя ще бъде за районна общинска администрация, а около нея ще има детски и спортни площадки, паркове и други съоръжения.

"Това е имот публична общинска собственост и не може да се продава. Ако собствеността му може да бъде променяна, аз няма да подпиша такова нещо", каза кметът.

Най-важните параметри на новия ОУП

Планът предвижда увеличаване на зелените територии с 1923 дка, от които 576 дка са предвидени за зоопарк, а 99 дка ще се превърнат в многофункционална спортна зона. Свой парк ще има всеки от кварталите в Бургас. Нови паркове ще се оформят в местностите Капчето и Пода, както и около езерата Мандра и Атанасовско. Нефтените утайници ще се покрият с почва и растителност, ще се превърнат в градски парк, свързан с парк "Пода” и новия парк на кв. "Крайморие". Голям нов парк ще има и кв. "Сарафово", а зелени буферни пояси ще го изолират от летището. Сегашните паркове Росенец, Морска градина и Минерални бани ще се разширят и облагородят.

Друга туристическа зона ще се обособи в района на Северния бургаски плаж до солниците и в областта на "Кюшето”, южно от "Сарафово". Места за яхтинг и спортен риболов ще има при Мандренското езеро. Зоните за спорт и рекреация са значително увеличени, като в същото време защитените територии ще останат незасегнати, твърдят авторите на проекта. Според одобрения план всички територии, предвидени за застрояване и попадащи в 50-метровата охранителна зона А на Мандренското и Атанасовското езеро, ще се съгласуват с Министерството на здравеопазването. Предвижда се спиране на заустването на дъждовни води в Атанасовското езеро.

Нови жилищни зони ще се обособят край Горно Езерово и Долно Езерово, на юг от Крайморие и районите Възраждане и Приморие, край Банево и Ветрен. От екоинспекцията препоръчват жилищните квартали край Банево да се изграждат след прекратяване дейността на асфалтовата база и рекултивация на кариерата на север от квартала. Край подстанции и гробищни паркове да се обозначат 300-метрови хигиенно-защитни зони и там да не се допуска жилищно строителство. Предлага се терените южно от ж.к. "Меден рудник” да се застрояват след отпадането на тролейбусното депо. Зоните предвидени за реакционни дейности там, както и жилищната зона на кв. "Крайморие”, ще се разработят след рекултивацията на намиращите се в съседство окислителни езера на "Лукойл Нефтохим”.

Новите жилищни квартали на Бургас ще могат да поемат още 115 000 жители. Градът ще се развива и като голям туристически център, готов да подслони 65 000 туристи. Търговските комплекси се съсредоточват по протежение на пътя за София, разделени от паркове и зелени зони. В новата индустриална зона "Север” в района на "Кроношпан”, с площ 370 дка, ще има дори магазини и детска градина. Промишлената зона край Българово пък ще е предназначена за високотехнологични производства. Препоръката на експертите е да бъдат одобрявани само инвестиционни предложения за промишлени дейности с минимални емисии във въздуха.

Подлези, надлези, градска железница от "Сарафово" до "Меден Рудник" и "Крайморие", три пристанища и вътрешноградски морски транспорт ще улесняват достъпа и ще съкращават времето на пътуване в града, предвижда планът. Екоекспертите настояват при изграждането на новата транспортна инфраструктура на местата с най-интензивен трафик да има шумозащитни съоръжения.
20-годишният план за развитие на Бургас няма да се променя в следващите пет години, като общината ще е длъжна всяка година да се отчита в екоинспекцията изпълнението му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nekoi si

    2 0 Отговор
    Vaklin e 'dobyr biznesmen' na suho nema da ostane .....
  • 2 Зла Вещица(ясновидка...:)

    4 0 Отговор
    20-годишният план за развитие на Бургас няма да се променя в следващите пет години, като общината ще е длъжна всяка година да се отчита в екоинспекцията изпълнението му.
    - - - - - -
    Ъмм...то и аз това виждам бе "колеги"...,че и някои други работи...ама тях ще ги кажа друг пъТТ...щот сега ми се замъгли кристалното кълбо!!!
  • 3 Бург

    1 0 Отговор
    Браво, градът ще стане още по - красив, макар че това с новите 115 000 жители звучи налудничаво, с този отрицателен прираст ще трябва да ги внесем от някъде
  • 4 бургазлийка

    2 1 Отговор
    Абе я стига с тази безумна идея за небостъргача. Време е повече да не се занимават с нея. Иначе за плана на града - добре, дано да има повече зелени площи, площадки и да се подобри цялата инфраструктура и чистотата на града...Това е повече като пожелание:)
  • 5 Anonymous.

    0 0 Отговор
    Продавам монолитна селска къща на два етажа със застроена площ от 60 кв.м. с кладенец и селскостопански постройки и 3 декара дворно място в центъра на село Карайсен, Област Велико Търново на 17 километра от град Павликени в направление град Свищов за 20000 лева и монолитна селска къща на един етаж със застроена площ от 50 кв.м. и 1 декар дворно място в центъра на село Батак, Област Велико Търново на 11 километра от град Павликени в направление град Свищов за 5000 лева, тел.:0887/663071
  • 6 всичко което не е на МОРЕ е провинция

    2 0 Отговор
    Озадачи ме перспективата:
    "Градът ще се развива и като голям туристически център, готов да подслони 65 000 туристи".
    Това значи 65000 легла в хотелите на Бургас ли? Щото и в момента частните квартири имат този капацитет, че дори и по-голям.
    Другото звучи добре, но каква ще е реалността - божа работа.
    Истината е, че в момента Бургас изглежда доста добре /не живея в Бургас, така че мнението ми е безпристрастно/, дори това лято ми харесва повече от Варна /иначе Варна си е град №1 във всяко отношение/.
    Мисля, че ако прословутия бургаски шувинизъм проработи в градивен аспект, Бургас има възможност да стане най-привлекателния град в Бг.