Last news in Fakti

24 Септември, 2015 10:32 7 021 13

Къде настаняват бежанците в Германия

  • бежанци-
  • германия-
  • концлагер-
  • дахау

Германските власти разширяват броя обекти, в които могат да бъдат настанявани бежанци. Вече дойде и редът на бившите концлагери. През последните 70 години бараките на Дахау бяха пусти, но вече ще се обитават от бежанците.

Зад известната порта, над която пише Arbeit macht frei (работата те прави свободен), като че ли времето е спряло. За последните близо осем десетилетия там почти нищо не се е променило и определено не е сред приятните места за живеене. Германките власти обаче не мислят така и решиха да настанят в бараките на бившия концлагер прииждащите във Федералната република бежанци от Близкия Изток. Напливът на мигрантите е толкова голям, че няма достатъчно средства за строителството на приюти.

Настаняването на бежанци в бивши концлагери, като Дахау например, не е първият подобен случай. Преди няколко седмици над 20 мигранти бяха настанени на територията на концлагера Бухенвалд. Тогава властите оправдаха решението си с факта, че бараките, в които чужденците са настанени, са били построени след войната. В Дахау, обаче ситуацията е коренно различна: в тези бараки е бил най-високият процент смъртност.

„Във въпросните бараки са живели главно еврейски затворници. Работили са на полето под открито небе. Работата е била много тежка. Затова тук винаги е бил най-високият процент смъртност. Но по ирония на съдбата от всички помещения на територията на концлагера тези са в най-добро състояние към днешна дата”, разказва управителят на мемориалния комплекс „Дахау”, Габриела Хамерман.

Жилищните постройки, в които ще бъдат настанени бежанците, вече не са част от мемориалния комплекс, а са общинска собственост. Администрацията на музея уточняват, че подслон ще се дава само на тези бежанци, които вече са с подобен статут или са подали заявление за предоставяне на убежище.

Германските власти заявяват, че това е крайна, но временна мярка. В бъдеще мигрантите ще бъдат настанени в по-комфортни условия и по-близо до местното население. Основната цел е бърза интеграция. Преселниците трябва да научат немски език, да се запознаят с германската култура и обичаите на страната.

„Според мен, на тези хора трябваше да им се намери по-подходящо място. Особено като се има предвид, че трябва бързо да се интегрират. Как това да стане тук в покрайнините на града? Бежанците трябва да бъдат настанени в градовете, но към момента няма такава готовност”, допълва Хамерман.

Бараките в Дахау са оборудвани с минимални удобства, но това за бежанците не е проблем. Много от тях дори нямат представа къде се намират. А главното е, че правителството изплаща на всеки бежанец по 135 EUR до момента, в който му намери постоянно място за живеене. Но кога това ще стане, на фона на все повече прииждащите бежанци, не е ясно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    2 0 Отговор
    Немците са го измислили - ето ти решение на кризата с бежанците. Посъберат се повечко и хайде през комина, да заповядат още ;).
  • 2 Кольо

    2 1 Отговор
    Остава да отворят и баните :) и проблема ще се реши :)
  • 3 lock

    1 0 Отговор
    евреите не искат ли да бягат в германия, че от там винаги почва всичко
  • 4 огняра

    1 0 Отговор
    Браво, не разбрах кога ще заработят газовите камери.
  • 5 Vella

    1 1 Отговор
    Умрях от смях.....!!!
  • 6 Аман от тъпи коментари

    1 0 Отговор
    Бил съм там преди няколко години. Условията са по-добри от лагерите в България. А за тъпите ви закачки с камерите - ксенофоби.
  • 7 ъм тъй де

    0 0 Отговор
    Богданова, след като продадохте имотите по света и у нас, на бараките в Бухенвалд ли минахте? А какво ще коментирате за цените на панелните ни барутници- приютили милиони работници, чиито трудов живот мина под мотото "ARBEIT MAHT FREI". И тъй като от години коментирате цените на имотите, сега е време да направите коментар за цени и съотношение към средна заплата в БГ и същото по света/ знам, че родните територии не са ви преоритет, а континентите са без граници/. Дерзайте, очакваме да прочетем коментарии върху цени на кв.м. в гробищата.
  • 8 аз

    1 0 Отговор
    МУхахаха>Ясно защо е била поканата на Меркел-трябва да продухат старите комини...
    А сега сериозно-как ще ги интегрират сред населението?Те винаги ще си живеят изолирано и в отделна общност както са и турците.На едно място не могат да живеят хора с различна религия и култура...
  • 9 Джон Смит

    0 0 Отговор
    За СС започнали конкурс?
  • 10 Трибал

    0 0 Отговор
    Трябва да си доста перверзен тип за да ги настаниш там, но от еврогейците всичко може да се очаква.
  • 11 вуяя

    0 0 Отговор
    ..супер...да ги почват...няма жал за мюсюлманската измет
  • 12 ЛЪЖЦИ

    0 1 Отговор
    ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! Работя социален работник в Германия, с бежанците, и им се изплащат 327 ЕВРО МЕСЕЧНО!!! 135 евро им се дава само когато хотела където са настанени ги храни, но няма толкова луди хора, да вземат 190 евро и да готвят по 3 пъти на ден, че да плаща и на сервитьорка, и на чистачка...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.