4 Ноември, 2015 21:27 5 995 3

Градовете с най-бърз ръст на населението в следващите 5 години

  • мегаполис-
  • население-
  • развитие

В следващите 5 години населението на големите световни градове ще се увеличи с 380 млн. души, прогнозират от Организацията на обединените нации (ООН). За да може напълно да се удовлетвори необходимостта от нарастващото търсене на градски имоти, в света би трябвало всяка година да се строят по 5 мегаполиса с размерите на Лос Анжелис, сочат данните от анализ на международната консултантска организация Knight Frank.

Темпът на нарастване на населението в големите градове не е равномерен. Така например, в мегаполисите на богатите европейски и северноамерикански държави към 2020 г. ще се заселят едва 34 млн. нови граждани. За същия период населението на големите градове в държавите със средни доходи ще се увеличи с 290 млн. души, като 95 млн. от тях ще са китайци.

Основният тренд в близките години ще е разрастването на съществуващите мегаполиси, вместо строителството на нови, прогнозират от Knight Frank.

От 1990 г. до 2015 г. само в Азия са били създадени 470 нови града, като 393 от тях са в Китай и Индия. В бъдеще новите граждани ще мигрират към вече функциониращи населени места.

Кои са 4-те града, които ще се разрастват най-бързо в следващите 5 години?

Дуле (Индия)

Градът е разположен в западната част на страната. Един от най-старите градове, намиращ се на крайбрежието на Камлейския залив. Днес той е известен като един от религиозните центрове на индуизма. До 2025 г. Дуле ще се превърне в един от промишлените центрове и най-голям транспортен хъб на Индия. Градът ще се окаже на пътя на строящата се железопътна магистрала.

Градовете с най-бърз ръст на населението в следващите 5 години

Проектът за „индустриален коридор” между Делхи и Мумбай се оценява от индийските власти на стойност 90 млрд. USD. Планът ще позволи на местните производители да предлагат стоки на най-достъпни цени в цял свят. Удобната логистика ще спомогне за по-бърза връзка между отделните области и ще създаде нови работни места. Към момента 100 млн. индийци си търсят работа. Съвместно с Япония, индийското правителство вече създаде инвестиционен фонд с активи на стойност 151 млн. USD. С парите ще започне строителството на шест летища и няколко нови града.

Дуле ще се превърне в IT столицата на щата Гуджарат. Всички жилища ще разполагат с интернет, градът ще е оборудван със система за видеонаблюдение, като ще се наблюдава всеки квадратен сантиметър на улицата. Новият Дуле ще е шест пъти по-голям от Шанхай и два пъти по-голям от Делхи. Площта му ще нарасне до 920 кв.км. За момента не може да се прогнозира какъв ще бъде броят на населението. Градът ще разполага с ново летище и морско пристанище, а експортът от провинцията ще се увеличи четири пъти. За 2017 г. е планирано началото на строителните работи.

Шънджън (Китай)

В южен Китай спонтанно възникна производствен клъстър, в който има 120 млн. души. Условно независимите територии Хонконг и Макао постепенно се сливат с китайските мегаполиси Шънджън и Гуанджоу. През последните 30 години в района на четирите града мигрират китайци от цялата страна, привлечени от много свободни работни места. Там се произвеждат мобилни телефони, битова техника, портативна електроника и други стоки за масова употреба, а в съседен Хонконг е разположен финансовия център на региона. В Хонконг и Макао е разрешен и хазарта, което пък привлича много чужденци и се отразява благоприятно върху туризма.

Градовете с най-бърз ръст на населението в следващите 5 години

Развитието на агломерацията е в няколко посоки: докато Шънджън и Гуанджоу се разрастват на територия, то в Хонконг се увеличава броят на населението и се модернизира инфраструктурата. Така например, в скоро време в Хонконг трябва да бъде открита нова летищна писта, която ще увеличи пътникопотока до 102 млн. души на година. Градът стабилно заема първо място по цени на жилищни и търговски имоти. В резултат на това населението се заселва в предградията му, където цените и наемните нива са по-ниски.

От административна гледна точка обединението на четирите град в един е малко вероятно. Макао и Хонконг са широка автономия и не се смятат за част от Китайската народна република.

Ламу (Кения)

Най-старияj обитаем град на Кения е разположен на брега на Индийския океан на едноименния остров. В края на XIV в. град Ламу и остров Ламу са се намирали на основния търговски път между Азия и Европа.

Градовете с най-бърз ръст на населението в следващите 5 години

Местното население изповядва исляма, но също така има и китайското влияние. Скорошни изследвания показват, че ДНК-то на местните жители има китайска следа. Символично или не, но икономическият просперитет на града през XXI в. ще се дължи на китайците. Предвижда се инвеститори от КНР да построят нефтопреработващ завод и голямо пристанище с товарни съоръжения. До няколко години Ламу ще стане крайна точка на голяма пътна артерия, която ще свърже Кения с Етиопия и Южен Судан. Полезните изкопаеми от съседни страни ще се стичат към Ламу по тръби и железопътни мрежи, откъдето по море ще се отправят по цял свят. В рамките на многомилиарден проект (Lamu Southern Sudan Ethiopia Transport Corridor) ще бъдат изградени магистрали, летище и нов ваканционен курорт.

„Сега 75% от населението живее с 1 USD на ден. Нямаме болници, нямаме нормални училища и нямаме инфраструктура”, каза през 2014 г. губернаторът на Ламу Стивън Икуа. Плановете обаче са до 2050 г. населението на острова да се увеличи от 100 000 души, каквото е сега, до 1.25 млн.

Джинг Джин Джи (Китай)

Конкуренция на южния промишлен клъстър на Китай е градът, който ще бъде създаден на север - Джинг Джин Джи. Той е два пъти по-голям от територията на България, а по брой на населението ще е колкото цяла Япония. Очаква се то да достигне 130 млн. души. Агломерацията ще включва Пекин, Тяндзин и провинция Хебей. Градовете ще бъдат свързани посредством свръхскоростни влакове, а административните сгради ще бъдат извън центъра на града, с което китайските власти целят да намалят задръстванията там.

Градовете с най-бърз ръст на населението в следващите 5 години

За развитието на новия град ще помогнат и Зимните Олимпийските игри, които ще се проведат в него. Все още несъществуващия мегаполис успя да спечели домакинство за най-голямото спортно събитие на 2022 г. Голяма част от спортните съоръжения ще бъдат построени на територията на провинция Хебей.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лОп

    0 0 Отговор
    Работата не върви на добре ...
  • 2 Китаеца

    0 0 Отговор
    "Местното население изповядва исляма ... но икономическият просперитет на града през XXI в. ще се дължи на китайците" - така де, къде икономическия просперитет се е дължал на исляма :)
  • 3 123

    0 0 Отговор
    Какво да гледаме други,вижте нашите братя цигани.По пет-шест деца имат .Деца на 10-12г раждат деца.На 20-25г години стават баба и дядо.Циганина един ден стаж няма,не може себе си нахрани,а се развъжда като заек.Българина щедър той ще му плати масрафа,а сам ще трепери за едното си дете-да го научи ,да го направи човек.А управляващи с лека ръка раздават паричка на всякаква паплач,но за българина само сметка.Етнически мир се нарича това поведение . Да затриеш България само и само мир да има,нека българи да търпят, да траят,мир да има .То мир има ама българи ги няма. Предатели -това е думата за управляващи за последните 25години.