18 Ноември, 2015 12:47 4 241 0

Превърнаха къщата на Астрид Линдгрен в музей

  • швеция-
  • линдгрен-
  • къща-
  • музей
Превърнаха къщата на Астрид Линдгрен в музей - 1
Снимки: АР/БТА

Къщата на Астрид Линдгрен в Стокхолм вече е музей и всеки, които иска да усети атмосферата, в която е творила известната шведска писателка, вече може да го направи. В къщата, състояща се от 4 стаи и разположена на ул. „Дала”, Линдгрен е прекарала голяма част от живота си – 1941-2002 г.

Именно тук са написани произведенията „Пипи дългото чорапче” и „Карлсон, който живее на покрива”. От тази къща писателката е отговаряла на хилядите писма получени от деца от цял свят, които днес се съхраняват в Кралската библиотека в Стокхолм и са част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Интериорът на къщата е запазен в оригиналния му вид. От прозорците се разкрива гледка към разположения наблизо парк, който често присъства в произведенията на писателката.

Инициативата за превръщане къщата на Астрид Линдгрен в музей е на Сдружение „Астрид Линдгрен”, както и на нейните роднини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА