4 Април, 2016 16:27 2 754 3

Опасност от ръст на лихвените проценти в Швеция

  • швеция-
  • кредит-
  • цени-
  • жилища

Дълговете на шведските домакинства продължават да растат. Много граждани на страната ще бъдат принудени едвам да свързват двата края, ако бъдат увеличени лихвите по ипотечните заеми. До 329 млрд. USD достигна общият дълг на домакинствата по ипотечните заеми в Швеция. Това е ръст от 7.5% на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт на страната.

В условията на образуването на имотен „балон” от 2010 г. насам, властите предприеха редица мерки за „охлаждане” на жилищния пазар. Така например, само преди седмица беше наложен срок на изплащане на ипотечните заеми в рамките до 105 г. Досега в скандинавската страна беше нормално подобен кредит да се изплаща от едно-две поколения, след този който е теглил кредита.

Има и редица противници на ниските лихви по заемите за покупка на жилище. Според някои анализатори, по-ниската цена на заема внушава на кредитополучателите „лъжливо чувство на сигурност”, което увеличава и без това високия процент задлъжнялост на домакинствата към банковия сектор. Една от големите шведски банки – Swedbank, вече публикува указание как тези, които искат да си купят първо жилище с помощта на банков заем, могат да се подготвят за по-високите лихви по ипотечните заеми. В него се посочва, че безопасна е ситуацията, в която клиентите могат да заделят 10% от месечното си възнаграждение за месечна вноска по кредита след приспадане на данъците, разполагат с банков влог равен на две месечни заплати и могат да изплащат безпроблемно кредит след развод или загуба на работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джон Смит

    0 0 Отговор
    Навсякъде, КРЪВОПИЙЦИ!
  • 2 Morgoth

    0 0 Отговор
    Tия хора са сбъркани - да вземат заем за 105 години?!?
    Елементарната математика казва, че всеки заем над 10 години е заробване и хранене на банки. Да не говорим за рисковете, дори в супер стабилна икономика като тяхната.
  • 3 Obituary

    0 0 Отговор
    "безопасна е ситуацията, в която клиентите могат да заделят 10% от месечното си възнаграждение за месечна вноска по кредита след приспадане на данъците" - Опитвам се да пресметна колко ли левчета прави това в нашите условия...