Last news in Fakti

8 Януари, 2016 14:13 11 339 2

Защо инвеститорите предпочитат Германия и Чехия

  • инвестиции-
  • имоти-
  • германия-
  • чехия
Защо инвеститорите предпочитат Германия и Чехия - 1
Снимка: АР/БТА

Чуждестранните инвеститори все повече предпочитат Чехия и Германия като място за влагане на капитала си. Особено засилена е тази тенденция сред руснаците, които влагат не толкова в имоти за собствено ползване, колкото в такива, които могат да им донесат допълнителни доходи.

Сред популярните за придобиване на жилищен имот държави сред руснаците са Германия, Чехия и Унгария. Търсенето към тях се е увеличило съответно с 32%, 31% и 23%.

Инвестициите в жилищни имоти в Германия - вътрешни и външни, са нараснали два пъти и половина - от 6.5 млрд. EUR през първото полугодие на 2014 г. до 17.5 млрд. EUR за същия период на 2015-а. Освен това търсенето на словосъчетанията „жилищни имоти в Германия” и „носещ доход имот в Германия” в Google са дали съответно 23.8% и 75% повече резултати за разглеждания период.

ФРГ, Чехия и Унгария разполагат със специални предимства, с които се обяснява растящото търсене на имоти в тези държави.

Германия

привлича инвеститори с комбинация от нисък риск и доход от инвестиционния капитал в рамките на 8%-10%.

Друг фактор, който стимулира търсенето, е поскъпването на германските имоти. Цените на жилищата се увеличиха с 25% от началото на 2010 г. до средата на 2015 г. Друго, с което германският пазар привлича чуждестранни купувачи, е изгодната ипотечна система, чрез която кредитоискателите могат да получат заем в размер на 60% от стойността на имота при лихва от 2%.

Чешкият имотен пазар

предлага добра доходност от 6%-7%. Освен това жилищата, чиято цена е около 2000 EUR/кв.м., все още са недооценени и по-евтини в сравнение с тези в съседните държави, като например Австрия, където стойността на квадратен метър е 4000 EUR и Германия - 3000 EUR. Така инвеститорите имат възможност да купуват повече имоти в Чехия, респективно да печелят повече, отколкото в други западноевропейски държави и при значително по-малък риск.

Унгария

също предлага на инвеститорите интересен избор за покупка на имот. Средната цена на квадратен метър там е 1000 EUR, а доходността е между 5% и 8%. Страната е привлекателна посредством политиката си за даване на гражданство на инвеститори, които влагат над 250 000 EUR.

Спадна интересът на руски предприемачи към страни като Австрия, Латвия и Испания. Търсенето е намаляло съответно с 36%, 32% и 11%. Доходността в Австрия е по-ниска в сравнение с Германия и като цяло се явява закрит пазар, на който доминират местни играчи.

Чуждестранните купувачи, в частност руснаците, са склонни да купуват готови и разработени имоти, от които веднага да започнат да получават пасивен доход. Обикновено купуват търговски имоти под 500 000 EUR като очакват средна доходност около 6% годишно в жилищния сегмент и до 10% в търговския.

Търсенето на търговски имоти расте не само сред руснаците, но и сред инвеститори от цял свят. По данни на CBRE, общият обем инвестиции в сектора е достигнал 56 млрд. EUR през второто тримесечие на 2015 г., което е с 15% повече в сравнение със същия период на 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шшш

    0 0 Отговор
    най добрата инвестиция сега в Кьолн,до гарата,там ще ви посрещнат свине дошли от Азия и Африка,те много падат по жени и малки деца..Добре дошли в Германия...

    Коментиран от #2

  • 2 Чакала

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "шшш":

    Те свинете си имат арабският свят, не са виновни че са тука ами кой ги бара и кой ги води тука ?