Last news in Fakti

19 Януари, 2016 15:36 4 937 10

До 3.5 години ще има трети лъч на метрото

  • метро-
  • трети лъч-
  • строителство

От 20 януари започва изграждането на третия лъч на столичното метро. До три години и половина трябва да са готови седем станции, за които вече има одобрен план. Осмата станция е на етап търг. Първият етап от строителството ще е доста сложен, тъй като трябва да се премине през съществуващите две метростанции. Става дума за отсечка от 7 км, която включва част от реки и подпочвени води

С пускането на третата линия се очаква подземната железница да се използва от близо 500 000 души.

Първата копка, която ще бъде направена утре е при Малък градски театър „Зад Канала” и ще свързва центъра с кв. „Красно село”. Вторият етап обхваща отсечка от 4 км. с 4 спирки. Той ще е в посока „Овча купел” и прогнозите са, че ще обслужва около 130 000 души.

„През следващите 3 години метрото ще свързва "Горна баня", "Овча купел" с централна градска част и с "Хаджи Димитър". Ще има и кръстовище на две нива на Красно село", каза на пресконференция кметът на София, Йорданка Фандъкова.

Новите мотриси ще са от компанията Siemens. 20 мотриси ще бъдат предоставени на два етапа и доставка на още 10 влака включва третият етап, уточни инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен”. Той уточни, че ще има и още едно депо за мотриси, което ще е в автобусно депо „Земляне”.

Особеното при третия лъч на метрото е, че пероните ще бъдат изолирани от релсите със стъклени прегради, чиято височина ще е 1.5 метра. Отварянето на преградите ще се контролира от ватмана.

Къде ще има задръствания?

Безспорно, както при първите два лъча на метрото, и при третия се очаква създаване на невралгични точки в центъра на София. На първо място задръствания ще има в района на Малък градски театър „Зад Канала”, районът около НАД, паметника „Патриарх Евтимий". Там пътните платна ще са стеснени, поради изграждането на строителни площадки. Част от спирките на градския транспорт също ще бъдат преместени. В района на бившия Нотариат, при кино „Одеон” и НДК ще бъдат изградени по две строителни площадки.

При Орлов мост третият метродиаметър ще е на дълбочина 20 метра, а при НДК на 19 метра. Затрудненията за шофьорите ще продължат от утре до 23 март. Друга невралгична точка ще е на кръстовището на булевардите „Пенчо Славейков" и бул. „Прага".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 киро

    0 0 Отговор
    Това ще е циганското метро !
  • 2 pesho

    0 1 Отговор
    Поредната недомислица! Само тук може да се случи такава простотия - метрото да обърка цялото друго движение и да предизвика задръствания. Проста учителка по руски си ,Фандъкова и нищо не става от теб.
  • 3 проф. Стратегиев

    0 0 Отговор
    Аз пък предлагам третият лъч да тръгва от гр.Средец и да стига до Видин, направо на моста и без междинни спирки!
  • 4 ГУРУ

    0 0 Отговор
    Тези невралгични точки не ме бъркат изобщо. ЖИВЕЯ В ЛЮЛИН И БАЧКАМ В ПЕРНИК К...ЛЛЕ !!!
  • 5 гост

    0 0 Отговор
    Погледнете си какво сте написали.С какво заслужихме да ги четем.А кмета на София не може да бъде наречен прост от един господин Пешо .

    Коментиран от #6

  • 6 Българин

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Може още повече,когато проста мутра стои зад гърба му.
    Моля другарката на две магарета сламата не може да раздели и за това е там,защото е послушка.
    А метро се строи защото от там се краде здраво както от магистралите.Където няма далавера Боко не се бута.

    Коментиран от #7

  • 7 Десислава Димитрова

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    българин,голям българин си ти след всяка положителна новина за българия почваш да ак.ш.тва наистина те прави типичен българин ,евала!
  • 8 Смешни сте

    0 0 Отговор
    А ние вече сме в европа. Когато е за метро и до края на годината да е затворено пак е ОК, защото после ще се радваме на нормален, топъл, сух, точен и евтин транспорт.
  • 9 Mario

    1 0 Отговор
    Няма угаждане каквото и да се направи само негативни отзиви . ББ и Фандъкова преобразяват София и България и дано продължават във същият дух.
    Господи благослови България .
  • 10 всезнайко

    0 0 Отговор
    до 3.5 години ще има 1 милион по-малко потенциални клиенти