27 Януари, 2016 13:53 1 707 0

Повече жилищни сгради могат да кандидатстват за саниране

  • саниране-
  • енергийна ефективност-
  • решение-
  • правителство
Повече жилищни сгради могат да кандидатстват за саниране - 1
Снимка: М. Богданова ©

От началото на 2016 г. още два вида жилищни сгради имат право да участва за финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, след като на днешното си заседание правителството направи промени в Постановление №18/2015 за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Националната програма.

Първият вид сгради, които могат да кандидатстват, са тези строени по индустриален способ: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство), ППП (пакетно-повдигани плочи), ЕПК (едроплощен кофраж), пълзящ кофраж и разновидностите им – на три или повече етажа от минимум 6 до 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение.

Вторият вид са масивни жилищни сгради, проектирани преди 26 април 1999 г. на 3 или повече етажа с 6 или повече самостоятелни обекта с жилищно предназначение.

„Тези сгради са допустими за финансиране само в случаите, когато попадат извън обхвата на проектните предложения на общините по приоритетна ос 1 и приоритетна ос 2 на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020”, уточняват от правителството.

Предимство ще имат най-старите и големи панелни сгради и тези с доказани сериозни конструктивни проблеми, застрашаващи живота на живущите в тях. „Също така, следва да се търси компактен ефект от дейностите – например, насочване към целева група сгради в определени квартали и др. При оценката на подадените заявления през 2016 г. общините трябва да третират с приоритет многофамилните жилищни сгради, строени по индустриален способ, като предимство се дава първо на сградите над 36 самостоятелни обекта, а след това на тези под 36 самостоятелни обекта, строени по индустриален способ”, пише още в решението на правителството.

Изпълнението на дейности по сградите, които ще бъдат одобрени и ще имат подадени искания към Българската банка за развитие за сключване на договори за целево финансиране през 2016 г., може да започне едва през 2017 г. Това ще става след като са сключени договорите за целево финансиране и след като бъдат приключени дейностите по всички сгради със сключени договори за целево финансиране през 2015 г. и при наличен финансов ресурс по програмата.

„В рамките на националната програма ще бъдат включени за финансиране през 2016 г. и многофамилни жилищни сгради, които са одобрени по проект BG161PO001-1.2.01-0001 „Енергийно обновяване на българските домове“ по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013, но за които към 31.12.2015 г. не са извършени строителни и монтажни работи”, пише още в документа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА