Last news in Fakti

27 Януари, 2016 15:21 23 197 25

Хитът на жилищния пазар през 2016 г.

  • жилища-
  • цени-
  • предлагане-
  • търсене-
  • стойкова
Хитът на жилищния пазар през 2016 г. - 1
Снимка: М. Богданова ©

„Новото строителство ще бъде хит през тази година, тъй като новите проекти отговарят в по-голяма степен на нуждите на купувачите, по-модерни и по-добре проектирани са, с по-качествени материали и на добри цени”, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

През изминалата година строителните предприемачи бяха доста активни и това вече се усеща под формата на по-голямо предлагане. „Именно новите проекти са факторът, който балансира пазара в София и спомага търсенето да намери съответното предлагане на качествени имоти при цени, които купувачите са готови да заплатят”, допълват специалисти.

Намалява и броят дни на престой на един имот на пазара. Средно за 50 дни са се продавали имотите в София през последните три месеца на 2015-а, посочват от Bulgarian Properties. На практика през второто полугодие е налице значително ускоряване на срока на реализация на имотите. Това от своя страна, означава, че имотите са по-ликвидни, а клиентите все по-бързо взимат решение за покупка.

Относно видът предпочитани жилища, то клиентите тръгват с нагласата за покупката на тристаен имот, но често при финализиране на сделката придобиват апартамент с две стаи, каквито са половината от покупко-продажбите в София през изминалата година. С три стаи жилища са купили 35% от клиентите. Ателиетата са другият акцент на жилищния пазар през изминалите 12 месеца. Те са популярни сред лицата, които купуват с инвестиционна цел и планират да ги отдават под наем. Това са около 8% от покупко-продажбите в София.

Средната цена на сделките за последното тримесечие на 2015-а е 70 200 EUR. „Офертните цени и тези на база реално сключени сделки все повече се доближават, като разминаването вече е под 100 EUR/кв.м. – най-малката разлика от години насам. През 2015 г. жилищата в София са се оферирали средно на 880 EUR/кв.м. - с 2% по-скъпо в сравнение с 2014 г.”, допълва Стойкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    0 1 Отговор
    Надей се к... на пияна жена!
  • 2 Куповач

    0 1 Отговор
    Поръчкова статия. Колко трябва да мразиш себеподобните си за да проектираш килиите (новото строителство). Кухня, баня и WC съвместени в просторния (3х3) хол.

    Коментиран от #3

  • 3 корморан

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Куповач":

    да, и общи части , стени и др. съставляващи 28% от имота ...
    бегай далеко

    Коментиран от #4

  • 4 миседниш накура

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "корморан":

    забрави и качествените материали ;)
  • 5 йордан иванов

    0 0 Отговор
    По-добро от старото строителство няма! Пък и не плащаш 20 квадрата общи части
  • 6 гнида

    0 0 Отговор
    Ами продавайте тогава , какво чакате ?
  • 7 пепи

    1 0 Отговор
    Стигал съм до следния прецедент: на скица А1 четреж на целия етаж, тръгнах с едно джобно калкулаторче да сметна аз квадратурата на един класически "двустаен" нов строй (хол с бокс, спалня, и двете стаи имат излаз на тераса, малко антре и Б+WC) ... и останах доста изумен! Значи освен че имаш класиката - % общи части от стълбище и асансьорна шахта, имаш % и от парцела на сградата +тухлите!!! Даммм точно така и тухлите, които грижливо си бяха оразмерени на чертежа!!! Значи и по прицип и дефакто ти си плащаш за плочата, като квадратура (чиста такава, най чистата + % и + %), а тухлените стени просто ти ядат от квадратурата ....!!! Ммммдаааа значи крайният резултат беше 56 кв./м. оферта с общите части, 47 кв./м. ужким чисто (ама не) и изненадата - 36 кв./м. плочата (понеже беше почти правоъгълна и лесна за смятане), а да не говориме, че вътрешните тухлени стени не съм ги смятал и сигурно ядат още 1-2 кв./м. от чистата квадратура ......... иначе нов строй не е зле СТИГА ДА ИМАШ ПАРИ ЕСТЕСТВЕНО, АМА ПОВЕЧКО ПАРИ!!!

    Коментиран от #15

  • 8 Джон Смит

    0 0 Отговор
    Затова си построявате сами!
  • 9 пак дойде скъпото

    0 0 Отговор
    хората разбраха ,че няма евтино..
    поевтиняха някои жилища но качествените си държат цената
    за това се купува само стар остроителство+ремонт
    и пак е по-евтино от новот остроителство

    Коментиран от #10

  • 10 и е качествено

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "пак дойде скъпото":

    старите тухли са много по-здрави от новите ,
    стария цемент и пр...
    ако трябва да де обобщи..далече от ново строителство
  • 11 Сульо

    1 0 Отговор
    Новото излиза много скъпо. Най-калпавите материали слагат, защото не го строят за себе си, а за продажба. И пак не могат да докарат цена. А и като знам че след 2-3 години ще протече, просто няма смисъл да се хвърля човек на ново. Най-добре е нещо, което е строено през 70-те.
  • 12 Един друг

    0 0 Отговор
    Хе, хе. Ново строителство - турски цимент в бетона, итонг, гипскартон и стиропор с най-ниска пълтност върху трегерите. За капак, само като го видиш и се чудиш откъде са измислили квадратурата.

    Аз пък понеже съм балък си купих цяла сграда строена в края на соца, барабар със строителната й документация. Личи си кое е правено по БДС и по времето, когато се ходеше в панделата за злоупотреби.

    Цялата носеща армировка щедро Ф25, плочите по 200, вместо по 150 mm и навсякъде са се оляли от презапасяване, за да им е мирна главата.
  • 13 Пепи

    0 0 Отговор
    Много платена статия, бе, господа драскачи! :)
  • 14 гост

    0 0 Отговор
    ново строителство пък и качествено ....хахахахахаха
  • 15 Илия

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "пепи":

    Ти какво искаш апартамент без стани ли? Стените са част от застроената площ!

    Коментиран от #17

  • 16 Патриот

    0 0 Отговор
    Айде стига с тези платени статии...
    И стига все 'в София'...пазара така , пазара иначе...
    А как е в Пловдив, Варна, Бургас...?
    или там няма хора...
  • 17 пепи

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Илия":

    Отговарям на въпросът ти - Не! Не искам апартамент без стени. Кой би искал, освен ако не го търси за друга цел. Явно не си ме разбрал (или не ти се отдава), но имах в предвид начина по който те таксуват и ценообразуването в днешно време. Та те строителчетата биха те таксували не на квадрат, а на кубик ако можеха и ако им позволяваше закона! Това го няма да речем при тухлените сгради преди началото на демокрацията. Тогава за чиста квадратура се е смятало от стена до стена, само полезното пространство, а не +стени +стълбища и околоблоково + градинки. Че и терасите, ако са външни не са ги включвали в квадратурата! P.S. Досега съм се срещал само с две фирми, (косвено) управителят на едната си беше откровен простак със супер селски манталитет (бивше ченге или нещо такова според мен), а другите двама сладури-съдружници още си приличаха на довчерашни люлински джамбази(а пръвия беше завършил поне 7 обекта, вторите поне 12)..... Мммдам, хората са го казали: от цървул бална обувка не става..........
  • 18 бай ганьо американеца

    0 0 Отговор
    ако знаете колко апартаменти и имоти имат банките и още не ги продават или ги продават ама няма кой да ги купи и на свободният пазар се продават ще се хванете за главата и ще си я скриете в пясъка...въпроса е че за градовете няма хубави качествени гарсониери боксониери и 2-двустайни жилища със точно по-план квадратура примерно 50кв.м.жилищна площ плюс 7-8км.м.прилежащи части....защото сега е 40кв.м.жилищна и 17-18км.прилежащи части и при чисто 150-200евро на кв.м.за строителството нетрябва да струва повече от 400-800евро квадратният метър никъде в българия.
  • 19 Бокко Тиквата

    0 0 Отговор
    Много кисело тва грозде бе...
    Само да кажа за коментиращите, които никога няма да съберат парички за жилище, че това с площообразуването го направи държавата за да лапа повече парички от разрешенията за строеж и после от данъците ви.
    Айде със здраве...
  • 20 гост

    0 0 Отговор
    Преди около 3 години един познат си купи парцел да си строи къща, защото било по евтино. Преди два месеца, го видях и ми се оплаква, че още не може да се нанесе защото му излязла двойно от това което предполагал.
    Грубия строеж му бил 230 евро на квадрат, но му трябвали още 200 евро за довършителни и като си сметна цената на парцела, проекти, документации, връзвания към ВиК и енергото, не му останали пари за обзавеждане.

    Така , че не смятайте само цената на бетона и тухлите.
    Сметнете и обезщетението на собствениците на земята, които получават по 3-4 апартамента и гаражи .
    Когато парцела ти е в търсен район в София или на първа линия на морето е многократно по скъпо от градове с ниска цена на парцелите.

    Коментиран от #21

  • 21 Краси

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Ами, то и за строителството се иска акъл.

    Както винаги, или си плащаш като поп, или се амбицираш и се специализираш в дадената област. Няма кой да защити интереса на инвеститора/купувача освен той самия.

    Този филм дето по света, видиш ли, ти строят качествено и сравнително евтино и всичко е цветя и рози е толкова верен, колкото, и че с миене на чинии можеш да живееш "прилично" там!
  • 22 забравете

    0 0 Отговор
    със жилища вече не се печели а ще си само на загуба в българия хората имат по-5-6 заема към банки и към 10-заема към тези рекетьорски фирми за бърз заем до хиляда лева и за 1-година връщат 1700лв.и нямат 3-хиляди лева да си купят нова 10-12-годишна кола вие ще им правите нови жилища и кой ще ги купува братята роми ли?
  • 23 Любо

    0 0 Отговор
    Да му мислят онези които още не могат да се отърват от последните новопостроени кооперации през 2005-6г. От тогава насам реално сериозно ново сроителство няма.А и за какво да има, кой би искал да си забие парите в непродаваеми жилища.Българина няма пари а шепата имащи не могат да повлияят на пазара.
  • 24 Убитака

    0 0 Отговор
    Аз се набутах, взех си в стар блок от 80-те. 89 квадрата по нотариален акт. И викам ще му сложа нов теракот (под неам ще го давам засега)... Купувам плочки като за 90 квадрата, майстора смята и се презапасява здраво и ... изненадаааа, хола остана наполовина.
    Ама кой да ти знае, че тия едно време балконите ги смятали като 30% от реалната площ, а то 12 квадрата балкони, коридора и той се броял наполовина май... Измерихме 4-те стаи, родителския кенеф, банята+кенефа, пералното, килера и излезе над 100квадрата. Пу набутвация...Ся трябва още кинти за плочки да троша...
    Те хубу ми казваха, да си купя аз едно ново строителство тия квадрати... и плочки щяха да ми останат, колкото за още един апартамент....и щях да чистя две стаи само. Докато женЪтъ се къпи аз щях да с_ра четейки вестника сутрин с нея .. пералнята щеше да е до фурната, а колелото на детето в хола...

    Коментиран от #25

  • 25 пепи

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Убитака":

    Да! И аз точно за това говорих! Живея в наследствен в Изток на Чехов и си го харесвам така, но ако тръгна да правя ремонт, определено ще имам в предвид прецедента ти! Не ми се занимава да правя гимнастиките с ролетката, а по нотариален е 92 кв.м. ' 82г. Като за начало 120 кв. плочки, а каквото остане за тавана.