Last news in Fakti

8 Февруари, 2016 15:20 20 919 19

Изплащане на ипотечен заем с наем

  • imot.bg-
  • жилища-
  • цени-
  • наем-
  • заем
Изплащане на ипотечен заем с наем - 1
Снимка: М. Богданова ©

Делът на покупка на жилище с инвестиционна цел през последните една-две години отчита непрекъснат ръст. Тенденцията ще продължи и през тази година като се отчетат двата факта, а именно, че лихвите по депозитите се топят и надпреварата на банките да предложат на клиентите по-изгодни условия по ипотечните кредити. При тези условия все повече клиенти решават да купят жилище с цел инвестиция, а много от тях си правят сметките да го изплащат с месечния наем, който ще получават. Какво обаче е хубаво да знаят преди да предприемат подобна стъпка? Насочите дава Калоян Богданов, „Маркетинг мениджър” на аг. „Адрес” пред най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg.

 

- Господин Богданов, какъв е съветът Ви към хора, които искат да купят жилище с инвестиционна цел с ипотечен кредит и с месечния наем да плащат вноската по заема?

- Вече 20% от сделките в големите градове и по-специално в София са за инвестиции. Дори при взимане на ипотечен кредит и покупка с цел отдаване под наем, месечните разходи са благоприятни. Като причер може да вземем обзаведен апартамент в столичния квартал „Младост” с площ от 65 кв. м. е на цена около 70 000 EUR. Кредитът за подобен имот би бил на стойност около 56 000 EUR. Месечната вноска по него ще е около 380 EUR, а очаквания наем – около 300 EUR. Разликата от 80 EUR е поносима, като това е месечния разход за една кутия цигари на ден.

- Подходящ ли е моментът за подобна инвестиционна схема с недвижим имот?

- Да, времето е подходящо за инвестиция в жилище, защото се наблюдават три основни тенденции:

1. Плавно поскъпване на имотите

За периода 2004-2014, данните на Националния статистически институт (НСИ) показват ръст около 64%в цените на имотите, като тук е включен и периодът на спад на цените. За 2014-2015 гг. цените на имотите са поскъпнали 7%-10%. Прогнозата ми за следващите години е, че имотите ще поскъпват плавно.

2. Спад на лихвите по ипотечни кредити

Друга благоприятна тенденция за инвестиция е спадът на лихвите по ипотечните кредити. Очаква се лихвите да продължат да намаляват стойностите си и с присъединяването на България към Еврозоната.

3. Спад на лихвите по депозити

Със спада на лихвите по кредити се намаляват и лихвите по депозитите. Това тласка все повече хора да инвестират парите си в недвижимо имущество, като същевременно с това и предпазват парите си от инфлация.

- Какви са най-честите рискове при прилагането на тази схема?

- Рисковете са евентуални и биха засегнали инвестицията Ви ако:

1. Цените на жилищата се понижат.

Това за момента е малко вероятно, защото пазарът на недвижими имоти се събуди след кризата от 2008 г. и цените плавно, но постоянно се покачват.

2. Лихвите по жилищните кредити се увеличат.

Както по-горе споменах това е малко вероятно, благодарение на членството ни в Европейския съюз и бъдещото ни влизане в Еврозоната.

3. Наемателите се окажат нелоялни.

Нужно е преди да изберете наематели да отделите време за опознаването им. Друга практика, вече широко разпространена в Западна Европа, е предплащането за два или повече месеца на наема. Друго изискване по света е препоръка от предишен наемодател.

4. Изберете неподходящ имот.

Неподходящата локация, състояние, големина и обзавеждане на отдавания имот, стеснява кръга от потенциални наематели и намалява вероятността за наемане. 

- Как те могат да бъдат избегнати?

- Преди закупуването на имот за инвестиция, купувачите трябва задължително да се консултират с имотен специалист, който да даде мнение относно качеството и възможността на имота за отдаване под наем. Също така се постарайте да се запознаете възможно най-подробно с условията по жилищно кредитиране на отделните банки. Важно е да следите анализите и прогнозите на експертите за пазара на недвижими имоти редовно.

- Какво трябва да отчете купувачът инвеститор, когато придобива такъв имот?

- Инвеститорът трябва да се съобрази с възможно най-много профили на наематели, техните  изисквания и предпочитания. На база на тази информация възможни профили на предполагаеми наематели биха били:

Профил 1 – Младо семейство с дете

Младите семейства, с едно или две малки деца предпочитат зоните извън центъра, където е по-спокойно. Те обикновено се спират на 2- или 3-стаен апартамент. Основните причини дадената локация да е подходяща са близост до метростанция, до месторабота, наличието на достатъчно места за забавление и отдих, както и паркове и детски градини.

Профил 2 – Студенти

Предпочитаната локация е в близост до университети и по-крайни квартали на столицата. Обикновено студентите, които живеят сами, търсят 1- или 2-стаен апартамент.  Напоследък се забелязва и тенденция студентите да търсят големи жилища – 3- и 4-стайни, чийто наем си споделят. Освен да е близо до университет, тези клиенти се ориентират и към райони с повече възможности за забавление – най- вече заведения и развит нощен живот.

Профил 3 – Възрастна двойка

Най-търсените места за възрастни хора са тези в близост до болници и поликлиники, паркове с цел разходка, ТЕЦ, помещение или мазе, включено към наем, с лесен достъп до самият апартамент, следователно с работещ асансьор в сградата, както и на нисък етаж.

Профил 4 – Наемател, живеещ сам

Централните места са най-предпочитани от този профил. Имотите обикновено са малки 2-стайни апартаменти или гарсониера. Достатъчни са стая  за отдих и отделна стая за работа. Търсените райони са с повече заведения за бързо хранене и ресторанти, а близостта до работно място, станции на метро и центрове за забавление и култура са ключови при тези наематели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    7 2 Отговор
    5 профил. Българин, работещ за 500лв. с едно дете и съпруга в майчинство. Ай да ми обясните, как в младост 65кв.м е 70 000евра. И за вноска 380 евро, колко доход трябва да има купувач. Като сложиш и разходите за придобиване на имота, ремонти след всеки наемател, просто поредна измамна статия. никой няма да ви повярва, защото още в банката ще се откаже. Тез брокерчата станаха, адвокати нотариуси и банкери и застахователи, а в крайна сметка нищо не разбират и само комисионната ги интересува. БРОКЕРА НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ДЕЙСТВИЯТА СИ.
  • 2 пацо

    2 1 Отговор
    статията трябва да се казва:
    ''В ОЧАКВАНЕ НА ПОРЕДНИЯ БАЛАМУРНИК"
    Наглите измекяри (брокери), с поредния кьорфишек
  • 3 Едикой си

    1 0 Отговор
    Вярно, е че имотите поскъпнаха от началото на 2015 до сега...
    Според мен този ефект се дължи в голяма степен и на аферата КТБ - изляха се едни 2-3 милиарда лева, лихвите по депозити паднаха рязко...и къде да си денеш парите...ами купуваш имот с цел отдаване под наем...
    На мнение съм че и това с наемите ще бъде другия "балон"...пазарът на наеми ще се наводни с "рентиери"..
  • 4 гост

    2 1 Отговор
    като е изгодно, драги брокери, защо не изтеглите вие по един заем и да отдавате под наем ? Покажете ни как се инвестира :)))
  • 5 нннн

    0 2 Отговор
    не промивай умовете на хората . В Младост 1 000 евро и отгоре на квадрат . явно радиация те е облъчила
  • 6 Пазарджик

    2 0 Отговор
    г-н Богданов, само да попитам - кой беше баща Ви?...и дали някога постигнахте нещо сам в своя живот?

    Коментиран от #18

  • 7 Александър

    0 0 Отговор
    стига глупости, НЯМА БРОКЕРИ, те са посредници!!!!!!!
  • 8 Иван Господинов

    2 0 Отговор
    Профил 5 Сметкаджията " Аз не може ли да си дръпна кредита сам и да си купя жилище ами ще трябва да изплащам жилището на бай Хой а той да седи да ми търси кусури ? " Очакваният наем от 300 юро си е реален наем от 250 кинта български левчета след 1-2 години събиране на паяджини на 65 квадрата катайма дето трябва да спиш на отворен прозорец защото до сутринта въздуха ти за дишане е свършил. Абе вие наред ли сте бе ?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Иван

    4 2 Отговор
    Е БРАВО БЕ, само една истина в цяла статия „предпазват парите си от инфлация.“ Всичко останало е пълен смях. Няма как да инвестираш с ОТРИЦАТЕЛЕН ПАРИЧЕН ПОТОК. Това НЕ Е ИНВЕСТИРАНЕ драги мой. Който разбира макар и малко от ИСТИНСКО ИНВЕСТИРАНЕ ще ви каже, че се прави само с цел ПОЛОЖИТЕЛЕН ПАРИЧЕН ПОТОК. Хайде бъдете здрави......ииии четете повече ЕЙ.
  • 11 Всезнайко

    3 1 Отговор
    Коментар на коментарите: Има ли българин, който не знае и не разбира от всичко? Затова и такъв е хала на тази държава!

    Коментиран от #12

  • 12 gost

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Всезнайко":

    абе ти що не изтеглиш един кредит и да отдаваш под наем отворко ?
  • 13 Янко

    0 0 Отговор
    То ако така ставаше всеки щеше да тегли по 5 кредита и да купи 5 жилища и да ги дава под наем.
  • 14 Чудак

    1 0 Отговор
    Цените на имотите в София наистина са по-високи, сравнено от преди 2 години, но има и други фактори под внимание, като фалита на КТБ и освободените пари. Тези пари все някога ще свършат.
    Това постоянно плавно повишение на доходите са мокри сънища на брокерите. България е с отрицателен прираст и цените на имотите се определят само от вътрешната миграция.
    Покупката на жилища с цел отдаване под наем също е балон. Отдаването под наем и сега е неизгодно. В примера на бльокерчето:
    - апартамент 70000 евро (на шпакловка и замазка)
    - ремонт на апартамента и обзавеждане - мин. 15000 евро
    - месечен наем 300 евро = 3600 евро на година - 10% данък = 3300 евро
    - срокът на откупуване на инвестицията е 26 години, и то при положение, че имате непрекъснато наематели. Отделно от тази сума трябва да сe приспаднат данъци, текущи ремонти и др. така че можем спокойно да приеме, че срокът на откупуване е 30г, по 3% на година.
  • 15 Пишман Инвеститор

    2 0 Отговор
    Това момче - Богданов, е тотално безхаберно. Как е възможно да е на мениджърска позиция?? Инвестиция, означава че ще мога да взема пари от банката, да купя апартамент, и с наема да си покрия вноската, разходите по текущи ремонти, загуби от липса на наематели и т.н. , и ще ми останат пари или поне ще съм на нула. По неговите сметки аз, като инвеститор, трябва да губя поне по 80 евро и това е много "благоприятно" за мен??
  • 16 ъм тъй де

    0 1 Отговор
    МНОГО ХОРА СЕ ПОДЛЪГАХА и направиха точно така малко преди да влезем в Евросъюза, като се надяваха, че заплатите ще тръгнат нагоре, а лихвите ще придобият по човешки измерения- е да де , ама не, а след това се прибави и една жестока световна икономическа криза и се получи така, че някои си избиха целите семейства, други отидоха до контейнерите в очакване на наематели. Аз лично бях свидетел , как съседка смени 10 на наематели, които идваха, наемаха за месец, а след това ги нямаше, в резултат на което навъртяха едни 1500 лв за ток, вода и такси. Банките не смъкнаха лихвите, таксите си останаха, личния фалит и той нещо го няма във вида който защитава потребителите на ипотеки в Европа. 2009 г цените на имотите в САЩ паднаха до нива от 2001 г- тук това не се случи. Стотици имоти стоят неизползвани, пазарът е наводнен с барутници и лоша инфраструктура, а желаещи за закупуване няма.
  • 17 Pilota

    0 0 Отговор
    То нещо е валидно само ако е закупен със собствени средства, а не с кредит.
  • 18 Цолов

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пазарджик":

    Кой е баща му?
  • 19 oliver Henrich

    0 0 Отговор
    Благодаря на Espen Coke за оценката на заем от 7000 за мен. Ако имате нужда от спешен заем, избягвайте измамни измами с заемодатели и се регистрирайте чрез истински заемодател по имейл [email protected] whatsapp +1 (876) 398-8103