Last news in Fakti

15 Март, 2016 16:27 6 899 1

Високите наеми водят към нов имотен „балон”

  • испания-
  • наем-
  • жилища-
  • балон

Наемните нива на жилищата в Барселона вървят нагоре. Причината са спекулативните сделки, а последствията могат да бъдат образуване на нов имотен „балон”. „Необходимо е да се повиши контролът при определяне на наемите”, смята кметът на Барселона Ада Колау.

През миналата година наемните нива на жилищата в Барселона са се повишили с 9%. Към момента месечната рента е 765 EUR. Това е най-високият ръст в сравнение с другите испански градове. А има места, където дори се отчита спад.

„Испанското правителство вече не е в състояние да регулира пазара на недвижими имоти”, смята Колау. Тя призовава за създаването на контролен механизъм, подобен на този в Германия и редица други европейски държави.

През 2015 г. кметът на Барселона временно преустанови издаването на лицензии за отдаването под наем на жилища на туристи. Към момента на територията на целия град са валидни едва 7000 разрешителни. Повишеното търсене на жилища под наем доведе до ръст при наемите, особено в централната част на Барселона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чичо сам

    1 2 Отговор
    Американският битов модел навлиза в Европа и на Балканите, но по бавно.
    Младите хора искат да опитат от всичко на момента, като не възнамеряват да инвестират в тухли и най вече да ги поддържат, ето защо предпочитат под наем и някой друг да се грижи за битовите им проблеми.