Last news in Fakti

14 Април, 2016 15:27 2 534 1

Мерките за поевтиняване на жилищата, могат да доведат до поскъпването им

  • израел-
  • цени-
  • жилища-
  • мерки

Инициативата на Министерството на финансите на Израел, която цели да „обуздае” цените на жилищата в страната, може да даде обратен резултат като предизвика сериозен ръст в търсенето, респективно стойността на имотите. Към днешна дата на пазара не достигат близо 100 000 жилища. Именно поради това представители на Банката на Израел смятат, че новата жилищна програма, целяща да направи апартаментите по-достъпни, може да предизвика обратен ефект.

За последните 10 години жилищата поскъпнаха над два пъти. Причините са високото търсене и ниските лихви по ипотечните заеми. За да помогне на купувачите на първи дом, правителството пусна в действие програма, чрез която строителите получават държавна земя в различни региони на страната на преференциални цени. В замяна, те са длъжни да продават жилищата на цени под пазарните.

Идеята е добра, но възможността да се придобият по-евтини имоти, привлече на пазара купувачи, които по-рано дори не са си помисляли да купят жилище. Освен това, недостигът на парцели, които са извън програмата, може да стане още по-голям, респективно цената им – още по-висока. Днес средната стойност на жилище с три спални в Израел е 360 000 USD, а в Тел Авив – 740 000 USD.

Освен това, строителството на „евтини” жилища се извършва далеч от „горещите имотни точки” в Израел – Тел Авив и Йерусалим. Дефакто се получава, че програмата не увеличава достъпността до жилища, а само променя системата на даване на парцели на строителите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патриот

    0 0 Отговор
    За Израел разбрахме. Какво ни интересува нас това?
    Поредната платена статия от кукловодите на българското правителство.
    Лично за се интересувам повече за имотите в Зимбабве, Кот-Дивоар и Остов на слоноват кост. Ако може за там нещо?