23 Юни, 2016 06:16 16 825 8

Имотният пазар в Амстердам прегрява

  • амстердам-
  • жилища-
  • цени

С 21% са поскъпнали недвижимите имоти в Амстердам през първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата, отчита агенция Bloomberg. Силният дисбаланс между търсене и предлагане е сред основните причини за високия ръст на цените. Почти половината от всички жилищни обекти на пазара са предимно със статут на социални жилища. В същото време темпът на строителство на нови не е толкова бърз, че да задоволи търсенето.

След 5-годишен спад на цените с общо около 14%, днес цените на жилищата в Амстердам не само се възстановиха, но и задминаха докризисния период. „Пазарът демонстрира признаци на прегряване. Цените са абсурдни, но не очаквам техния спад в скоро време”, казва Франц Шилтер, сътрудник в икономическия факултет в университета в Амстердам.

Всяко жилище, което излиза на пазара в Амстердам, се продава веднага. Цените в масовия сегмент се повишиха с 5% през юни 2016 г. в сравнение с май, и с 26% спрямо юни 2015-а, сочат данните на Националния статистически институт на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ацетабулум

    0 1 Отговор
    Че ко ме интересува за Амстердам???
  • 2 кой върти колелото

    0 0 Отговор
    Аааа, начи имало файда от толкоз много мюслита в Европа, а!
  • 3 агунт08

    0 0 Отговор
    Като нямат жилища в Холандия, да дойдат да вземат от България! Тук е презастроено, особено в Банско пустеещи апартаменти колкото щеш....
  • 4 макето

    0 0 Отговор
    Да одат у Лозенец, да се видат у живот, у големи пространства, вело и гео алеи, паркоместа...лукс, лукс, лукс! Само за 1000 евро на квадрат.....мутрите са бонус към природната среда
  • 5 Чакала

    0 0 Отговор
    Да сложат в Амстердам по един дебел българин във всеки вход, ама българин от простолюдието, пушач и простак разбира се, да видят как ще се нормализират цените, може да е некое нагло и дебело кубенце , със сигурност нема да са виждали такова ла.но :-)))))))))))))))))))))))
  • 6 кокото

    0 0 Отговор
    ко стана с Йоца АмстердамА !?
  • 7 емо73канар

    0 0 Отговор
    Йоца, го чакаме да излезе от затвора и се надяваме да отстреля един индиански вожд - Виниту.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.