Last news in Fakti

12 Юли, 2016 10:37 14 439 7

Паркомястото не може да се прехвърля с нотариален акт

  • паркомясто-
  • мазе-
  • таван-
  • йовев-
  • кадастър
Паркомястото не може да се прехвърля с нотариален акт - 1
Снимка: М. Богданова ©

Паркоместата не са самостоятелен обект на собственост и от тази гл.т. с тях не могат да бъдат извършвани самостоятелни сделки. Дефакто се сключват договори, чрез които се продава нещо, което е идеална част от нещо друго. Кадастърът е регистрационна система и отразява всички самостоятелни обекти на собственост. Тук не влизат също така мазетата и таваните, тъй като както и паркоместата, те не са самостоятелни обекти на собственост.

„Ако в Закона за устройство на територията (ЗУТ) се направи промяна и се посочи, че паркоместата са самостоятелен обект на собственост, тогава и кадастърът ще трябва да ги отразява. Промяната трябва да дойде от ЗУТ, а не от кадастъра. Лично моето мнение е че те нямат характер на самостоятелен обект, тъй като никой не си огражда имота с цветни линии например, а най-често има ограда по имотните граници”, обяснява инж. Валентин Йовев, председател на Камарата на инженерите по геодезия.

Важно е да се знае, че на същия режим са и мазетата и таваните в жилищните сгради. Те също не могат да бъдат обект на самостоятелна продажба. „Има хора, които например са си продали таваните, но те не си дават сметка, че жилището, към което е този таван или мазе, вече не е със статут жилище, тъй като няма складова част към него. Собственикът може да го продаде само като офис”, казва инж. Йовев.

При жилищните сгради ново строителство таваните са превърнати в мезонети, а партерните етажи в търговски площи. В сградата обаче има обособени складови площи към всеки апартамент, независимо че не се намират на върха на сградата или на ниво под кота 0.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    0 1 Отговор
    Ново строителство
    дворно място
    Инвеститорът със заплахи .че ще ни съди? и няма да ни прехвърли земята която е общи части по нотариален акт към всеки апартамент. Принуди собствениците с общ нотариален акт да прехвърлят част от двора. като паркоместа на няколко от собствениците на апартаменти. Във въпросния нотариален акт обаче пише. че това не се общи части. но те даже нямат отстояние от сградата!
  • 2 onq s konq

    1 1 Отговор
    Паркомястото ЗАСЕГА може и да не може да се продава с нот.акт,но пък МОЖЕ ДА СЕ ОТДАВА ПОД НАЕМ ЗА ДЕБЕЛИ ПАРИ!Както и да се изгради върху него гараж тип "лека постройка" от ламарина,за което не се изисква от закона разрешение за строеж и респективно други формалности.Пък дали мазета и тавани/както и паркоместата/ не могат да се продават самостоятелно с нот. акт...кой го е.е,след като може да се СКЛЮЧИ ДОГОВОР "ЗА ВЕЧНО ПОЛЗВАНЕ" на някаква мин. сума,за да се избегнат данъците!...и за реална тлъста сума "нерегламентирано",като в хазната ще влязат точно "МИЖАВИ ПОСТЪПЛЕНИЯ",нямащи нищо общо с фиксирания данък от 4-5% /ресим/ за продажба на имот!
  • 3 Сульо

    2 0 Отговор
    Ако апартаментът няма складова част, то по-добре е да се прекръсти на ателие, а не на офис.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Асан

    0 0 Отговор
    дА НО СЛЕД КАТО СЪМ СИ ЗАПАЗИЛ ПАРКОМЯСТО В ТОТАРИАЛНОТО АКТ БЕДНИТЕ ДА ГО Д...Т!
  • 6 Джими

    3 0 Отговор
    Хубаво е човек да си има паркомясто. Е вярно не е гараж и колата пак ти е на слънце и дъжд, но поне вечер има къде да спреш , иначе започва едно обикаляне на квартала....
  • 7 Не е вярно

    0 0 Отговор
    чл.32 ал. 1 и ал. 2 от ЗКИР и го вписвате по партидата на УПИто.
    Всяко паркомясто изискуемо съобразно съответния проект след промените в ЗУТ е част от траанспортно-комуникационната система на урбанизираните територии. Кадастъра трябва да го отрази въпреки, че няма идентификатор.
    Ясно е написано и съответно някой има права върху някое си паркомясто.