Last news in Fakti

12 Юли, 2016 12:07 2 037 0

На места заемът по-евтин от наема

  • испания-
  • заем-
  • наем

Ниските лихви по ипотечните заеми и поевтиняването на жилищата направиха така, че в Испания кредитът излиза по-евтино от това да се живее под наем. От началото на текущата година средната цена на квадратен метър жилищна площ е 1500 EUR. По този начин апартамент от 100 кв.м. може да се купи срещу 150 000 EUR. Кредитирането на 80% от сумата на въпросния имот за срок от 30 години е при лихва 2.09%, което прави месечна вноска от 500 EUR. Средният месечен наем на жилище е 7 EUR/кв.м, което означава, че при същия имот от 100 кв.м. рентата ще е 700 EUR на месец, или с 200 EUR повече от вноската по ипотечния заем.

„Над 60% от сделките за покупка се извършват с помощта на банков кредит. Средно банките отпускат между 50% и 70% от стойността на жилището. При покупката на апартамент от вторичния пазар клиентите участват с не по-малко от 40% от стойността на имота, а за тези нови строителство до 30%, а понякога и 20% от цената на жилището, коментират местни анализатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА