Last news in Fakti

21 Юли, 2016 09:37 11 200 52

Може ли адвокатът да замести брокера

  • купувач-
  • брокер-
  • адвокат
Може ли адвокатът да замести брокера - 1

Не е тайна, че сделка с недвижими имот повечето хора правят веднъж, най-много два пъти, в живота си. Именно този факт поражда редица въпроси свързани не само с местоположението, типа жилище и цената му, но и с целия процес по прехвърляне на собствеността. Често хората не са наясно какви са точно функциите на брокера и на адвоката в една такава сделка. Каква е ролята на едните и на другите?  Отговор на този въпрос дава в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg инж. Ирена Перфанова, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти”.

 

- Инж. Перфанова, кои дейности адвокатът няма да извърши, а брокерът ще направи задължително при сключването на сделка с недвижим имот?

- Двете професии и компетентности са коренно различни. Много погрешно е схващането, че брокерът върши адвокатска работа. И това объркване явно се е наложило поради факта, че много адвокати се опиват да се правят на брокери за недвижими имоти, използвайки отворените вратички в българското законодателство, че няма регулация на този бизнес.

Реално в посредническата дейност при сделките с недвижимМоже ли адвокатът да замести брокера

и имоти и тяхното управление всяка от двете професии си има своето място.

Брокерът и агентът са търговци. Те се занимават с търговската част от целия процес, която от своя страна включва всички етапи от запознаването с клиента или неговия имот до стигането до момента, когато трябва да се включи адвокатът, а именно крайният етап - подписването на сделката. В процеса на работа и комуникация между клиент и посредник възниква необходимостта от множество знания и умения, които професионалистите трябва да владеят, а именно: маркетинг и реклама, бизнес преговори, психология, технически знания, много добро познаване на пазара - търсене и предлагане, цени, специфични особености за дадени райони и сгради, градоустрйствени параметри, възможности за застрояване, особености при управлението на имоти, включително обикновено управление на етажната собственост, добро познаване на видовете документи за собственост, четене и разбиране на планове и чертежи, протоколи, актове, удостоверения, и разбира се правни понятия за материята, с която работя.

Често казваме „включи ли се адвокат в сделката тя се разпада”. Всъщност този израз е намерил място в практиката именно поради опитите на адвокатите да влизат в търговската част от сделката. Тяхната роля е само правната страна на сделката. Затова в екипите на агенциите за недвижими имоти винаги има включен и адвокат, който консултира брокерите и агентите по предстоящата сделка. Водещите посредници, които имат дългогодишен стаж (над 10-15 години) са натрупали толкова много опит, че често техните правни знания в материята, с която работят са повече от онези на начинаещите адвокати или адвокати, които не са специалисти по вещно-правни въпроси. Тези брокери са ценни професионалисти, които самите адвокати включват в процесите на консултация. 

В обучението по самата професия „ Брокер на недвижими имоти“ са залегнали всички цитирани по-горе знания и умения. Подобни обучения се извършват в няколко наши университета, професионални гимназии и по линия на Центровете за професионално обучение. Ежемесечно от ЦПО на НСНИ излизат брокери с държавно свидетелство за владеене на професията. Тези дипломи и множество други сертификати от специализирани обучения, които постоянно провеждаме отличават лицата, които искат и се развиват професионално, от онези, за чиято компетентност няма гаранция. Опитът натрупан с годините също е много важен за усвояването на знания, затова съветваме тези брокери, които имат такъв да направят постъпки и да получат своята диплома, за да може и потребителите вече да бъдат информирани, че за професията „Брокер на недвижими имоти” има държавен ценз.

- От какви етапи се състои проучването, което извършва брокерът преди да се сключи сделка?

- Трудно е да се обхванат всички етапи в един отговор, защото всеки казус има своите специфични особености. Но казано в едно изречение преди да седнат на масата на преговорите брокерът и неговият клиент, трябва да са изложени всички важни факти, които оказват влияние върху цената на даден имот. А именно: технически параметри и особености свързани с бъдещи инвестиции, правни аспекти - свързани с евентуални бъдещи спорове или тежести, пазарни проучвания - свързани с икономическия риск или ползи от сделката, фактори свързани с конкретни особености – като съседски отношения, предходни събития в имота, перспективи за развитие на района, предстоящи реконструкции, регулации и редица други. Не трябва да забравяме, че клиентът сам взима решение каква цена е готов да плати за даден имот, но неговото решение се базира на общата информация, която е натрупал от ползи и рискове за влизане в инвестицията. Някои клиенти анализират много подробно тези факти, други действат по-инстинктивно. Тук ролята и отговорността на брокера е много важна, за да насочи своя клиент към правилното решение.

- Необходимо ли е дублиране, т.е. клиентът да ползва и брокер и адвокат?

- Клиентът винаги трябва да има правото да се консултира със свой адвокат или нотариус. Това е за негово спокойствие. Има много случаи от практиката, в които клиентът включва личния си адвокат в последния етап на сделката, въпреки доверието, което има към своя брокер. Това обаче не освобождава агенцията от отговорността да извърши до край всички етапи от сделката, включително всички технически и юридически проверки. Адвокатите обичат да спорят и не винаги адвокатът на клиента работи добре с адвоката на агенцията, затова посредникът е важно да балансира този конфликт, за да не се стигне до проваляне на сделката. В никакъв случай обаче не може да се слага етикет кой е по-правия адвокат - всеки казус е различен.

В своята практика съм виждала как адвокати подвеждат доверените си клиенти поради некомпетентност в съответната материя. И тук моментът е много деликатен как ще се намеси посредникът, за да не се почувства клиентът излъган или неговият адвокат изложен, че допуска грешка. Агенциите за недвижими имоти работят със специализирани адвокати, които са основно насочени към вещноправната материя.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kuku

    7 0 Отговор
    >В своята практика съм виждала как адвокати подвеждат доверените си клиенти поради некомпетентност в съответната материя. И тук моментът е много деликатен как ще се намеси посредникът, за да не се почувства клиентът излъган или неговият адвокат изложен, че допуска грешка. < Хаааа, хааа, Ха смях в залата, демек брокера се явява като коректив едва ли не? Безспорно последните години се нароиха доста адвокатчета с купени дипломи, обаче всеки самоуважаващ се специалист не би допуснал каквато и да било грешка в материя като сделка с НИ, просто това е елементарно сумиране на документи и прехвърляне при нотариус...нищо сложно няма, всеки като физическо лице може да си извади всички документи, дори сам! А, госпожа енжинера подвежда хората като в цялото интервю повтаря поне 20 пъти "професионално"," професионализъм"? Каква професионална подготовка, когато за брокер няма установен ценз, той не носи никаква отговорност и цялата дейност на агенциите е нерегламентирана законово? А?

    Коментиран от #5

  • 2 Стефан

    0 3 Отговор
    Браво! Крайно време беше да излезе и подобна публикация, с критика към бъркащите ни се в работите, адвокати!
    - Вярно е! Сякаш се стремят да провалят нещата и да обсебят сделката в своя полза. /Цели трима си ги имах на главата!!!/ Скарвайки страните, вадейки "бостански плашила" като ненужни доводи, се намесват все как не трябва в своя полза! Не веднаж ми се е налагало "да спасявам сделката", вместо уж с тяхна помощ да върви гладко на където трябва. Нали са големите познавачи на закона та, и в банковите и в нотариусните дела да се намесят, давайки "акъл"!... Срамувал съм се на места в тяхно присъствие и ми е било адски трудно после за потуша пожара и спася сделката. Е, за мой късмет, макар и много такива случаи да съм имал, нямам до сега провалена сделка. /За моя и на клиентите ми, радост! :)/
    За това, винаги казвам така: Отпърво се минава на нотариусни консултации пък, после към клаузи за предварителен договор и вадене на разните му документи, предвиждане на приблизителни срокове и т.н... И на колеги същото, ала много от тях си правят оглушки да те хванат с капарото (Прибързват и гледат да претупват нещата, вместо да се улеснят страните взаимно). После, ядове само!...
    Хубав ден на сайта и екипа му пожелавам! А, на колегите: ... - Повече старание и съдействие-сработване с колегите си, момчета и момичета! :))) Хубав ден и на Вас!
    С. Божидаров
  • 3 kuku

    2 0 Отговор
    >Отпърво се минава на нотариусни консултации пък, после към клаузи за предварителен договор < Отпърво,отвторо,отрето?? Това на "новобългарски" ли е?
  • 4 някой

    3 0 Отговор
    „Агенциите за недвижими имоти работят със специализирани адвокати, които са основно насочени към вещноправната материя.”
    Е, значи без адвокат не става работата. Тя сама си го казва. Разликата е, че ако ползваш свой адвокат и се лишиш от „услугите” на брокерска агенция масрафа ще ти излезе 10х по-евтино. Дали правиш сделка за сто хиляди или един милион документите са едни и същи, както и хонорара на адвоката. Агенцията обаче те таксува на процент от цената по сделката :) Големите дерат по 3% без ДДС.
  • 5 111

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "kuku":

    Така както адвокатка се "нахендри", на сделка не бях виждала. (солидна дама, по нейни думи с голям опит). Миналата година я водя на оглед и тя започна с аз съм адвокатка и нямам нужда от вашата компетенция. За мен сте просто ключар и не съм съгласна да давам комисионна. Вие, за адвокат да изгори с капаро/задатък чували ли сте? Аз защото видях с очите си. Рева, тръшка се, заплашва, в полицията ходи, нооо капарото няма кой да й го върне. Ако не беше толкова нагла и нахална, щях да убедя продавача да и го върне и да си остави едни 500 евро обезщетение за 1 месец тормоз. И пак миналата година, с готови купувач, договорена цена и условия по телефона, ми идва една адвокатка с продавачите (бъдещата свекърва) и срещата приключи с изгонването и от офиса. Толкова арогантно и нагло същество не бях срещала. На свършена работа, нямало да платят комисионна, при ключена поръчка от половината страна о собствениците, при положение, че при рекламата на имота, консултирането за цена и преговорите говоря и със траната, която тя представлява и се опита да ми извива ръцете. Ай сиктир, хванах си купувачите, за една седмица им намерих имот, още го продават апартамента и то подозирам точно заради нейната "компетентна" намеса, както е цитирано в статията, точно в търговската част и преговорите. Нямам нищо против адвокатите, вербувах си такава за агенцията точно по една сделка, когато купувачката беше и с брокер и с адвокат. Изключително премерена, много компетентна и си гледаше само правната страна на нещата. Преговорите ги остави на нас. Вече две години се радваме на съвместна работа. Има вече много адвокати, които работят и като брокери, правила съм сделки с тях, изключително агресивни, опитват се да притискат другата страна в преговорите, кошмарни договори от по 8-10 страници. Той пазара ще им "удари плесницата".

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Bossman

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "111":

    Пожелавам ви много такива клиенти,които знаят какво търсят и не ви губят времето.
  • 7 kuku

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "111":

    Нищо не разбрах, как ги "хващате" клиентите, на плувка или на воблер? И общовзето казано, писането на битовизми гарнирани с невероятни истории от брокерското житие-битие не впечатляват никого. Конкретно по темата: Какъв ценз трябва да има брокерът и той страна по сделката ли е? Какви данъци плащат агенциите и защо (примерно) не си отворя бензиностанция, където ако ми дойде данъчна проверка и установят, че нямам касов апарат,книга и всичко законосъобразно просто да им кажа: - Аз съм само брокер на горива?
  • 8 стратокастър

    3 0 Отговор
    Истината инженер Перфанова е съвсем друга!

    Преди няколко месеца пуснах обява че продавам жилище в широк център!

    Имаше много голям интерес от страна на купувачи но още по голям интерес от брокери! Обаждаха ми се по пет шест брокера на ден ,включително и от най-големите агенции! Най голямата екзотика беше че брокерите без всякакво стеснение ми предлагаха да вдигнат цената с 5-10 хиляди ЕВРО /при цена на жилището от 65 хиляди евро/ които да си ги вземат те при предварителния договор! Това е практиката на всички брокери а паролата е "без комисионна от купувача"!

    Всеки може сам да пресметне дали вземат 3% или 10-20 %!

    Жилището го продадох сам с адвокат и нотариус за 20 дни!!!

    Коментиран от #14

  • 9 111

    1 1 Отговор
    Аз съм завършила магистратура в УНСС тази специалност, по професия съм такава, ценз няма, но не обвинявай брокерите за това. Нямам нищо против да се явя на изпит за това. Данък плащам като всички останали фирми. Печалба, ДДС, издавам фактура, имам регистрация в комисия за защита на личните данни, търговски регистър, сайтовете за имоти, в агенция по вписванията, офис в центъра, адвокат, счетоводител, и двама служители, на постоянен договор, колкото до компетенцията, ами ако не си свършиш работата както трябва няма да имаш клиенти. А как се "хващат" клиенти не знам, знам как се печелят клиенти. Колкото до израза "хванах си купувачите" имах предвид хванахме се здраво за работа и за една седмица им намерих, жилище отговарящо на търсенето и на това с арогантната адвокатка. Професията изисква, онези качества, които са необходими на търговец. Брокерът не е адвокат, макар, че с течение на годините и опита, придобиваш много познания в тази област. Той е посредник, познавач на пазара на имоти, кредитните продукти. В полза на професията са образование в сферата на строителството, маркетинга, правото или директното образование по специалността. Други въпроси?

    Коментиран от #11

  • 10 Клиент

    2 3 Отговор
    В СДЕЛКА ЗА ИМОТ АДВОКАТЪТ Е ИЗЛИШЕН, ТЪРГОВСКАТА ЧАСТ Е ЗА БРОКЕРА ,ЮРИДИЧЕСКАТА ЗА НОТАРИУСА ТОВА Е ЦЯЛАТА ИСТИНА.
  • 11 kuku

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "111":

    >Аз съм завършила магистратура в УНСС тази специалност, по професия съм такава, ценз няма< Това изчерпва абсолютно всичко за "тази специалност" със същият успех може да твърдите, че сте космонавтка, която от дългогодишен опит е придобила рутина и знания даващи и право на свободен достъп до космоса!? Твърдението, че издавате фактури просто ме трогна...примерно сделка за имот от 100 000е 2% от купувач,2% от продавача стават 4000е значи вие (вашата фирма) обявява приход в хазната за 8000лв, че отгоре на всичко и издавате данъчна фактура с касов бон за същата сума? Ако наистина е така трябва да го докажете и понеже фирменият регистър е открит от много години с необходимите данни лесно може да проверим актуалното състояние на водената от вас фирма и стокоборота като услуги с необходимите документи т.е касови бележки,номера на фактури и разбирасе платени данъци и налози според съответният оборот? Една нарещна проверка от НАП дали е удобна?
  • 12 Чочко

    0 0 Отговор
    исфускфанье
  • 13 гого

    0 0 Отговор
    естествено че само адвокат е нужен, брокера е нагъл и защитава само комисиона си
  • 14 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "стратокастър":

    брокерите са едни кърлежи, които само надуват цената и то със сериозни суми.

    Коментиран от #15

  • 15 Мария

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    А пък адвоката сигурно работи безплатно според теб

    Коментиран от #16

  • 16 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мария":

    Адвоката драга ми брокерко, ще защитава САМО моя интерес и ще ми вземе 10 ПЪТИ по малко от теб, и то за качествена услуга а не за да ме нареди.

    Коментиран от #17

  • 17 Стойчев

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Адвокатът привидно ще защитава твоя интерес, но всъщност гледа неговия. не казвам че всички адвокати са такива, но повечето непристрастни (които не са ти лични приятели), ще гледат да ти развалят многократно сделките за да вземат хонорари за всяка такава. и в крайна сметка няма да си купиш това което искаш, а това което адвокатът ти те накара, под предлог че има нередовни документи. да не говорим че може и да излезе по-скъпо с негова помощ и ангажирайки неговото време.

    Коментиран от #18, #19, #20

  • 18 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Стойчев":

    а бе ти що не си по огледи ами ръсиш акъл тук? Балъци няма ли? брокерите станахте много ли? някой дали ви вярва че през ден пишете подвеждащи статийки?
  • 19 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Стойчев":

    Това което си написал и сам знаеш че не е вярно. От статии като тази и от коментари ли се надявате да закачите купувачи и да ги изтряскате с комисионна? Надей се ку.е на пияна жена. смешни сте вече
  • 20 kuku

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Стойчев":

    Стойчев, при адвокатите има уточнен хонорар и ценоразпис! А при вас (бльокерите) има само: Ооооох, Аххххх дай тези 2%, щото много се изпотихме от говорене по телефона. Изходът е само един: 10 000 лв минимум патент за годината и задължително подпис като страна по сделката при уточнение, чия страна защитава посредникът. Когато носиш съдебна отговорност спрямо клиента е нещо съвсем различно. Това е единственият начин за регулация в тази сфера, иначе ще продължават да се роят агенции,агенцийки,инжинери,инжинерки и "специалисти" завършили УНСС със специалност брокерлък и агентство.? Пфуууу мързелива и лъжлива пасмина, която се храни от моментните слабости на хората, защото в България купуването и особено продаването на имот винаги има странични фактори, които съпътстват цялистното решение, я трябват пари за лекари, я няма къде да се живее, я искаш да заминаваш. 10 000 патент предварително и си бачкай като брокер, нищо не ти пречи!
  • 21 Bossman

    1 0 Отговор
    При мен винаги когато контактувам с клиент първо уточняваме състоянието на жилището,след това цената,документите и накрая комисионната.Гледам максимално бързо да спестя времето на клиента.Имам клиенти които даже и след 10 години ме търсят,защото знаят че работя бързо и коректно.Заядливите и некоректните ги режа веднага и не работя с тях.Нека си трошат главите щом са такива хитреци.
  • 22 kuku

    0 0 Отговор
    >цената,документите и накрая комисионната.Гледам максимално бързо да спестя времето на клиента.Имам клиенти които даже и след 10 години ме търсят,защото знаят че работя бързо и коректно< А фактури издаваш ли Боце, щото ей на колежката ти от УНСС издава.

    Коментиран от #24

  • 23 mpmp

    0 0 Отговор
    Брокерите трябва да бъдат заличени изобщо като същества. Нищо не разбира,а иска една комисионна, която ще го храни цяла година дори на 100% прецакват клиента с думите "всичко е чисто имотът е без тежести" и дайте едно капаро пък после го проверявайте. След това гледаш вписан договор за наем в имотния регистър и право на ползване. Изобщо трябва да бъдат изгорени на клада.

    Коментиран от #25

  • 24 Bossman

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "kuku":

    Да,издавам фактури.Ето днес намерих наематели за един двустаен апартамент в Младост.Наемателите и собственика бяха доволни и казаха,че ще ме препоръчат на други клиенти.
  • 25 Bossman

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "mpmp":

    Теб отдавна съм те заличил отвсякъде.Ти си си прецакан от всички.Отиди най-добре да пиеш по една бира,че си се нагорещил.
  • 26 kuku

    2 0 Отговор
    Не хитрувай, говорим за продажби!
  • 27 Петров

    3 0 Отговор
    Истината е, че голяма част от сделките, било то за покупко- продажба или наем, може да станат без участието на така наречените брокери. Както някой спомена по-долу, все ще се намери някой брокер, който ще се опита да се вклини в ситуации, в които сделката би си преминал съвсем гладко. Започва се с увещанието как щял да продаде или отдаде имота на по-висока цена. И защо това?! От загриженост за собственика? Надали...
    Когато става въпрос за търговия, стои въпроса дали искаш да продаваш или да продадеш. Вдигането на цената те праща в първата група. Виждал съм жилища, които се продават със години.
    Намесата на толкова много брокери и агенции изкривява нормалните пазарни отношения и механизми за формиране на цени, базирани на търсене и предлагане. Това вмешателство отклонява цените от равновесните и зябавя нормалния ход на случването на нещата.
    Да не говорим, че е ако един брокер е нает от собственик за отдаване под наем и брокера е пуснал една обява, с цел да изпълни ангажимента си, е абсолютно нелогично да иска процент от евентуалния наемател. В случая това е по-скоро изнудване. Та нали кандидат наемателя не е търсил услугите на брокера. В този случай брокера, с неговото желание да докопа комисионна и от наемателя, възпрепятства сделката. През цялото време, докато търси наематели, брокера си изпълнява ангажиментите към собственика. Да обяснят, сега, тези специалисти, за тази двойна комисионна.
    Друга практика. Брокери взимат обяви от сайт на строител и ги публикуват от свое име, като никъде не споменават кой е строителя. При желание да видиш апартамента, първо подписваш договор, с който се задължаваш да им платиш 3% и после те водят на огледи. По почтеност брокерите се конкурират с служителите на мобилните оператори, които подвеждат възрастни хора, под предлог, че им подаряват телефон, да подпишат договор за 2 години.
    И накрая. Сигурен съм, че има хора, добри, работливи и с благородни намерения сред вас- брокерите, но не малко са тези- нереализирали се в професиите си, алчни, желаещи с малко труд да спечелят много, като таксиджиите, дето те возят от летището до центъра за 100 лв.
    Е, когото брокерското съсловие се изчисти от тези неудачници, тогава ще намерите признание и уважение.

    Коментиран от #32

  • 28 бббббб

    0 0 Отговор
    Има адвокати, които знаят повече от брокерите и вършат повече работа.Брокера надува поне с 20% цената на имота и клати продавача и купувача.

    Коментиран от #31

  • 29 гост

    0 0 Отговор
    не бъдете глупави, намерете си продавача сами и ще спестите много пари. Само и единствено продавача може да ви даде най добрата цена, брокера може само да надуе цената и да развали сделката ако му е засегнат комисиона.
  • 30 Бидона

    1 0 Отговор
    Брокера може да го замести и баба ми която е на 90 години!За какво ми е брокер? Да ме качи на колата си и да ме закара до имота и с това се свежда неговата работа всичко останало, ще го свършат така или иначе в нотариата!
  • 31 Bossman

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "бббббб":

    Имай в предвид,че не всички адвокати и не всички строителни фирми са коректни с клиентите си.Припомни си колко купувачи вложили парите си на зелено са били измамени от строителни фирми,които в последствие за да не върнат кредитите си към банки обявяват фалит.Един такъв герой е например фирмата на г-н Барбуков.Прочети хубаво за него и за още знайни и незнайни герои от същия ранг.
  • 32 Bossman

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Петров":

    Първо една фирма за недвижими имоти за да работи с еди коя си строителна фирма подписва споразумение с нея.Така апартаментите на строителната фирма ще се продадат по-бързо.Хем и тя си ги рекламира,хем и фирмата за недвижими имоти също.Има строителни фирми,които не ползват услугите на агенции,но много по-бавно си продават апартаментите.А освен строителните фирми,като една голяма фирма за недвижими имоти се подвизават частните съдебни изпълнители,които в момента са с развързани ръце и си продават както си искат загубените апартаменти.Така че участниците в пазара на недвижими имоти са в най-различна форма.Вариантите как да си купиш/продадеш имот всеки сам избира.

    Коментиран от #33

  • 33 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Bossman":

    а ве пич, ти сериозно ли се имаш за профи???? Какъвто и да си, строителя ще ми предложи по ниска цена от теб. Знаеш ли защо? Защото в крайната сума я няма твоята комисионна, ЯСНО??? И не ми се прави на коректен, целта ти е да има сделка на всяка цена.
    В имот бг има по 10 обяви от агенции за един и същи апартамент, описани една от друга по красиво, а като отидеш на място виждаш една ДУПКА!!!! Дупка, за която брокера те е убеждавал че е прекрасен апартамент, това ли ви е коректното отношение??? ............. айде няма нужда от такива като теб

    Коментиран от #34

  • 34 Bossman

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    Ходих в Студентски град да гледам една новопостроена кооперация на страхотно място точно до магазин Фантастико.Влязох да разгледам апартаментите,но това което видях не бих го предложил на никого.Стаите тесни,освен едно единично легло и малка масичка друго не може да се побере там.Кухнята беше част от хола.Навсичкото отгоре купувача трябва да се примири и тясната баня.Тази кооперация на ул.Жак Натан е построена преди 2 години и повече от половината апартаменти в нея все още не са купени.Няма и да бъдат.То бива некадърни архитекти,ама пък чак толкова.Така че ако ти си от някоя такава строителна фирма жалко за теб.

    Коментиран от #35, #36

  • 35 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Bossman":

    ето сам си го казал, и с вас брокерите и без вас - все тая. Разликата е само една - НАДУВАТЕ ЦЕНАТА. Който му трябва жилище сам ще си го намери, ако те няма теб пак ще отиде на оглед.
    Така че господинчо ти какво точно вършиш? Продаваш нещо свое? Материално отговорно лице ли си по сделката? Къде учи за брокер и каква диплома имаш? Какво ми гарантираш ти ако съм продавач и подпиша с теб ексклузив за продажба????? Ще ми платиш ли за времето което си ми пропилял????
    А може и купувача да не идва точно заради теб и комисиона ти, защото знае че има намесен брокер. И кое е отговорното в твоята работа? Къде стои подписа ти, за да ти дам комисион 3,4 хил евро?????
    И въобще в твоя пример какво искаш да обясниш??? Или просто цакаш конкуренцията на пазара?? ;)
  • 36 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Bossman":

    ''Стаите тесни,освен едно единично легло и малка масичка друго не може да се побере там.Кухнята беше част от хола.Навсичкото отгоре купувача трябва да се примири и тясната баня.''
    това мога и сам да го видя без твоя помощ, така че не се напъвай излишно е.

    Коментиран от #37

  • 37 Bossman

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "гост":

    Никой не те кара да се възползваш от моите услуги.Всяка строителна фирма рекламира своите апартаменти като много добри.Аз знам къде се предлага най-доброто и спестявам по обикаляне на клиентите ми.А ти си обикаляй по строежите щом имаш време за губене и поне не губи времето на другите.Освен това щом искаш да ти бъде свършена една услуга трябва да си плащаш за това.А изготвянето на необходимите документи и проверките за тежести си е мое задължение.

    Коментиран от #39

  • 38 Не на наглите брокери

    0 0 Отговор
    При бракоразводно дело, всяка от страните си наема адвокат, а тук един брокер за продавач и купувач. Срещу комисионната не предлагат някаква сигурност и не носят отговорност за сделката. По-голяма част от брокерите са правно неграмотни и ужасно нагли.

    Коментиран от #41

  • 39 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Bossman":

    Ако бяхте полезни брокерите, щяха да ви търсят. Аз лично се съмнявам някой да те търси теб - все едно да има излишни 3-4 хиляди евро и да се чуди къде да ги даде. Аз не познавам някой да има излишни пари, ти познаваш ли?
    Изготвяш документи, кои? Данъчна оценка, скица, уд за тежести,?? Дори нотариалния акт си го изготвя нотариуса. Твоите док. струват около 100- 150лв и 2 часа време максимум. Дори и за това искате пари от клиентите си.
    Един адвокат ще ми извади и провери всичко по добре от теб, защото ти си НИКОЙ разбираш ли? ТИ СИ ЮРИДИЧЕСКИ НЕГРАМОТЕН. Не си учил за това. Какво си завършил? Я слез на земята професионалиста.
    Освен това на адвоката ще платя 10 ПЪТИ по малко, и ще защитава само моя интерес а не на продавача или комисиона си

    Коментиран от #40

  • 40 Bossman

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Ти си направо любимец на ловките имотни измамници.Чудно ми е как си оцелял.Мен ме търсят клиенти и отпреди 10 години,защото знаят че съм коректен.А теб освен от някоя кръчма за пияница компаньон за друго не биха те потърсили.Вероятно си някой треторазреден бракоразводен адвокат,на който жена му го е напуснала,щото си е намерила някой по-добър.

    Коментиран от #42

  • 41 Bossman

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "Не на наглите брокери":

    При бракоразводно дело ,явно бившата ти жена добре те е ошушкала.Само ризата на гърба ти е оставила.

    Коментиран от #48

  • 42 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Bossman":

    Аз какъв съм ти можеш само да гадаеш, не съм изпаднал като теб за да бъда брокер. Нещо усещам че злобееш, защото ти казвам истината и те боли нали? :))))
  • 43 Bossman

    0 0 Отговор
    Аз добре знам какъв съм,а за теб знам че си едно дребно човече.

    Коментиран от #49

  • 44 Леля Пенка

    2 0 Отговор
    Една част от брокерите са много подли същества.Пуснах обява за жилище под наем и веднага го видях качено в други сайтове от чуждо име.Помолих ги веднага да свалят обявите си а те най нагло ми отговориха,че така или иначе без тях не съм можела да си намеря наематели.Пълни глупости.Мразя брокерите защото живеят на гърба на продаващите и наемодателите.Абсолютно излишни са в този си вид.Нека да погледнат как работят западните им колеги и да се поучат от тях ако искат да оцелеят!

    Коментиран от #46

  • 45 адв Петков

    1 0 Отговор
    По голям глупост не бях чел скоро и то от човек представляващ Националното сдружение „Недвижими имоти”, колко брокерите са компетентни и обучени и колко адвокатите не разбират!?!?!? Огромна част от брокерите казват суперфиКция , не разбират основни неща материята, те дори и елементарни такива не разбират, тук не говоря за детайлно познаване на законите и съдебната практика. Поради което умишлено или не лъжат клиентите си само и само да си вземат комисиона. А за де не се появи адвоката който да провери книжата и условията по сделката, представят бланкетни договори, неглижират адвокатската работа и с техните мними юристи, които също чакат от този процент лъжат и говорят глупости най-безпардонно. Целта е да се вземе комисиона, а после при проблем отговорност няма! А проблемите са много вярвайте ми, практиката го показва! Ако г-жа Перфанова желае, бих влязъл в диспут с нея по темата, като мога да говоря с примери. Има знаещи брокери, които не са повече от 1% от цялата паплач.

    Коментиран от #47

  • 46 Bossman

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Леля Пенка":

    Здравейте.А Вие воден печат на обявата сложихте ли си?
  • 47 Bossman

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "адв Петков":

    Здравейте и на вас.А от многото адвокати в България,колко действително работят в полза на клиента си?Защото има адвокати,на които ако отсрещната страна им бутне някой лев няма да свършат никаква работа на човека който ги е наел.Знам за много такива случаи при които строителна фирма плаща на адвокати на хора които са си купили на зелено от нейните апартаменти,впоследствие недостроени за да не бъде съдена.Това как го наричате?Освен това знам за адвокати,които подбиват хонорара на други свои колеги,само и само да представляват клиента.Освен това знам за много имотни измами,чийто документи за продажба са изготвени от ужким коректни адвокати.Така че юристите не са цвете за мирисане.Има и коректни има и некоректни.
  • 48 Не на

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Bossman":

    "При бракоразводно дело ,явно бившата ти жена добре те е ошушкала.Само ризата на гърба ти е оставила." Очевидно нищо не сте разбрали от моят коментар. Бих могъл доста на "широко" да Ви обЯсна, но не виждам смисъл. Едва ли бихте разбрали. А относно Вашето заключение, благодаря че ме развеселихте. По същата логика бихте предположили, понеже Вие и магарето имате по две уши то между Вас има съществена прилика (надявам се това да не е така).

    Коментиран от #51

  • 49 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Bossman":

    истината боли нали? :)

    Коментиран от #50

  • 50 Bossman

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "гост":

    Ако мен ме боли,то ти направо се гърчиш от болка.Ходи в парка и подишай чист въздух и ще се оправиш.
  • 51 Bossman

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Не на ":

    Като ви гледам повечето адвокати са умрели от глад.Нямат клиенти.
  • 52 Гост

    1 0 Отговор
    Адвоката знае много добре къде се намира.

    Отивам на оглед на имот- брокера си иска 3-те процента ма незнае , че нотариалния акт не съвпада с кадастралната карта, продава упи а незная че имота е извън регулация и всякакви такива, за които си направих труда без адвокат да отделя време и да си проверя сама в общината.

    Отделно незнаят какви документи им трябва от купувача и т.н И това в реномирана агенция от която се постват подобни статии в интернет как Брокера, брокера, брокера .....

    Истината знаете ли каква е - че незнаят какво продават докато не се появи заинтересовано лице, после се оказва, че наследника не е баш един, че няма скица и че е незнае дали имота има септична яма и къде е .....с една дума са неподготвени

    После притискат да се подпише предварителен договр .....Какъв предварителен договр, продавача въобще незнае какви документи да извади и после щял да върне капарото в триен размер ако не осигурял всички документи - ходи го търси. Ма имали стандартни договори то нямало как да се гарантира че някой нямало да купи имота ....и дрън дрън

    Като хванеш един имотен адвокат и го закараш в агенцията ...да видиш как стандартния предварителен договр става индивидуален, как се описва че агенцията ще си вземе процентите чак след изповядването на сделката и т.н и т.н

    Затова препоръчвам силно - адвокат. Нека и брокерите да са си професионалисти, нека всичко да знаят, нмам против, но съветвам вземете си един адвокат да видите разликата.