9 Ноември, 2016 06:16 5 737 0

Къде ще живее новият президент на САЩ (ВИДЕО)

  • белият дом-
  • президент-
  • сащ

Едва ли има някой, който да не знае, че Белият дом е домът на американският президент. Малцина обаче са запознати с историята на тази сграда. Белият дом се намира на Пенсилвания авеню 1600 и е официална резиденция на всички президенти на САЩ, с изключение на Джордж Вашингтон. Причината е, че той е бил президент в периода 1789-1797 г., а сградата е пусната в експлоатация през 1800 г.

Разгънатата застроена площ на шестетажната постройка е 5110 кв.м. Състои се от 132 стаи, 35 бани, 3 асансьора басейн, кинозала. Зелената площ около сградата е 72 843 кв.м.

За Хилъри Клинтън къщата няма да е съвсем непозната. Все пак да не забравяме, че тя живя там 8 години в качеството си на първа дама. За Доналд Тръмп сградата може да се окачестви като „по-дискретна”, ако например се сравни с мезонета му в Ню Йорк в бароков стил.

Семейната дневна

Едва през последната седмица Барак Обама отвори вратите на жилищните помещения в Белия дом пред списание Architectural Digest. Обзаведени от американският интериорен дизайнер Михаел Смит стаите са с хармонични цветове и форма, но също така имат традиционен стил и нотка на отминали времена.

Жълтият овален кабинет

Както подсказва и самото име стаята е овална и е решена в топли жълти тонове в стил Луи XVI от XVIII в. Първоначално помещението е създадено като будоар за първата дама, но с течение на времето неговата функция е променена и днес често се използва за ежедневните работни съвещания на президента с неговата администрация.

Овалният кабинет

Това е най-просторният кабинет и най-известното помещение в Белия дом. Носи името си от факта, че стаята е овална и няма нито един ъгъл. Новият президент ще има възможност да промени цветовете и част от мебелите, с изключение на бюрото, на което седи президента. Любопитно е да се отбележи, че новата визия се финансира от дарения.

Дипломатическата стая

Тук президентската двойка посреща всички дипломати. Впечатление прави яркият и огромен полилей, който е от позлатен бронз и килимът, на който са изобразени 50-те щата. Другият акцент е тапет, който изобразява пейзажна гледка. Целта му е да придаде повече простор на помещението, което няма прозорци.

Балната зала

Едно също важно помещение. Залата е за 140 души. Интериорът е променян многократно. Отличава се със стил и в същото време доста „оскъдно” откъм допълнителни елементи.

Синята стая

В нея президентът на САЩ приема високопоставени държавни гости. Интериорът е класически: сини стени със златни завеси около близо 6метра високите прозорци. Стените са украсени с класически картини с маслени бои в стил Луи XVI, но не прекалено пищни линии. Тук също има огромен полилеи и овален килим. Стаята е проектирана през XIX век.

Преди време беше създаден специален алгоритъм, който да изчисли стойността на сградата. Оказа се, че цената на Белият дом е 294.9 млн. USD. За периодът, в който в нея е живял Барак Обама стойността на постройката се е повишила със 7%. Месечният наем би бил 1.75 млн. USD.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА