Last news in Fakti

29 Октомври, 2011 16:29 3 321 1

Не искаме имоти, а парите си

  • жилища-
  • криза-
  • имоти-
  • строител-
  • китай

Един от сегментите на пазара на недвижими имоти, който претърпя пълен крах, е този на жилищата в етап на строеж. Причината е, че клиентите купуват жилище и докато то стане готов цената му вече е паднала с десетки проценти. Такъв е случая и с близо 200 китайци, който преди дни обградиха офиса на строителната компания Greenland Group. Те искат да им бъдат върнати парите като са готови да платят неустойка. Причината е, че в периода от покупката на имота до пускането му в експлоатация, цената е спаднала с цели 30%. Случката се разиграва в новия град Цюсянфан.

„Искаме си парите, тъй като загубата, която понасяме е твърде голяма. Готови сме да заплатим неустойките по развалянето на договора”. Това обяснява един от потърпевшите, който в края на миналата година е купил апартамент на стойност 1900 EUR/кв.м. Преди известно време собствениците на недостроените апартаменти разбират, че Greenland Group оферира непродадените имоти на стойност 1200 EUR/кв.м. Именно това предизвиква протести у купилите в края на миналата и началото на тази година жилища в Цюсянфан.

От компанията Greenland Group заявиха, че ще водят преговори с всеки собственик по отделно, въпреки че шансовете на хората да бъдат върнати парите са минимални, тъй като договорите са изрядни. Анализатори обаче смятат, че това е възможно, ако строителната компания иска да запази имиджа си. Според тях, Greenland Group не е трябвало да смъква толкова много цената на предлаганите жилища.

Greenland Group не единствената компания, която има подобен проблем с клиентите си. През миналата седмица беше изпочупен офис на една от най-големите строителни фирми в Китай - China Overseas Property. Клиентите купили имоти в проекта Coastal Palace в град Будон са недоволни, че строителят е намалил с 20% цената.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГладенБрокер

    0 0 Отговор
    Парите ви са в рая." Това заявява исландският милиардер Бьорголфур Тор Бьорголфсон, който беше собственик на БТК, Сибанк, "Балканфарма" (чрез "Актавис") Изявлението е пред британския вестник The Daily Telegraph в отговор на въпроса какво се случва с двата милиарда паунда в депозити на английските граждани във фалиралата интернет банка Icesave, собственост на национализираната Landsbanki, контролирана от Бьорголфсон и баща му до октомври 2008 г.