Last news in Fakti

18 Ноември, 2016 06:21 1 346 0

Музеите имат и икономически аспект

  • музеи-
  • икономика-
  • полза

Музеите предлагат не само изкуство, образование и красота. Oсвен културното си значение те имат и положителен икономически ефект, смятат специалисти от Съюза на германските музеи, цитирани от агенция ДПА.

„Музеите като притегателни центрове за туристи удължават престоя им в страната”, казва президентът на Съюза на германските музеи, проф. Екард Кьоне, малко преди международното съвещание на Мрежата на европейските музейни организации (Nemo).

„Музеите обаче не бива да се дефинират чрез велики имена, скъпи художествени произведения и сензационни заглавия на изложби - само това не е добър път за дългосрочен икономически успех”, казва италианският професор по икономика на културата Пиер Луиджи Сако. Много по-ефективно би било вписването на музеите в местата, в които се намират, и диалогът с хората по места.

Също и решаващите фактори (разбирай донорите), много често преценяват нещата от чисто финансова гледна точка: „Колко пари са влезли от входни билети, какво е било отразяването в медиите”, казва Сако. Прекалено често социалният контекст, в който се движат музеите, е пренебрегван. Според него трайното вписване в локалната култура е гарант за устойчив икономически успех на музеите. Тъкмо с оглед на демографското развитие музеите би трябвало да обмислят как да се превърнат в места за срещи и общуване, но без да се превръщат в машина за забавления.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА