15 Декември, 2016 16:47 2 783 4

В Гърмен трябва да се съборят 124 сгради

  • гърмен-
  • разрушаване-
  • къщи-
  • днск

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е издала 124 заповеди за премахване на незаконни строежи в местност „Падарката“, землище на с.Марчево, в Гърмен. Заповедите са влезнали в сила и трябва да бъдат изпълнени.

Издадените заповеди са „строежи, които са опасни и реално застрашават живота и здравето на техните обитатели, сред които има малолетни и непълнолетни лица”, пише в съобщение до медиите Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ).

Постройките не отговарят на нормативните изисквания за „жилище“. В тях липсват нормални хигиенни условия, санитарни възли и водоснабдяване, като обитаването им по своята правна същност е противоправно поведение, от което никой, в т.ч. и извършителите на незаконните строежи не може да черпи права.

До момента са изпълнени 14 от издадените и влезли в сила общо 124 заповеди за премахване. 18 преписки са изпратени за последващи действия на кмета на община Гърмен, за 92 незаконни строежа е приключила процедура по избор на изпълнител за принудително премахване.

„С оглед обстоятелството, че в конкретния случай незаконните строежи може да са единствени притежавани жилища за обитаващите ги семейства, както и че адресатите на заповедите за премахване са жители – лица с постоянна адресна регистрация в община Гърмен, осигуряването на адекватна социална услуга чрез предоставяне на жилища за временно настаняване на обитателите на незаконните строежи при подходящи битови и здравословни условия е изцяло в компетентността на кмета на община Гърмен”, уточняват от МРРБ.

От Министерството многократно са изисквали от кмета на Гърмен да предостави срокове и график за временно настаняване на лицата, чийто имоти трябва да бъда премахнати, за да може да се определи и дата за разрушаването им, но до момента информацията не е предоставена в ДНСК и към премахване на имотите не може да се пристъпи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 haha

    4 4 Отговор
    Е добре, аз ако имам земя, опъна си палатка и си живея в нея, няма да покрива изискванията за живот и ще ме изхвърлят и съдят и ще я съборят!??!?! Пълни глупости. А и тези роми къде ще ги сложат??? В казана ли? Или при бежанците?

    Коментиран от #3

  • 2 бббббб

    3 0 Отговор
    Не става ясно земята върху ,която са пострени имотите ,лична /на м....лите/,общинска или държавна собственост е?
  • 3 comment

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "haha":

    Палатката, драги ми философе дървен, не е недвижимо имущество.
  • 4 жепето

    0 1 Отговор
    Както опита сочи,трябва им една ж.п линия и малко вагони...