Last news in Fakti

16 Ноември, 2011 13:17 3 765 13

Богданов: Лихвите, а не безработицата влияят на имотния пазар

  • богданов-
  • proдискусия-
  • жилища-
  • цени
Богданов: Лихвите, а не безработицата влияят на имотния пазар - 1
Калоян Богданов - маркетинг мениджър в агенция „Адрес”

Въпрос, който е особено актуален днес (по време на криза), е какъв мотив биха имали хората да купят имот, а не да живеят под наем. Отговорът дава чрез пример Калоян Богданов, маркетинг мениджър в агенция „Адрес” в ProДискусия на тема „Достигнаха ли дъното цените на жилищата?”. „Семейство си купува имот за 40 000 EUR и взема кредит за 20 години. През годините ще е платило общо 80 000 EUR, но ще има собствен дом. Ако плаща наем тези 20 години ще е платило 40 000 EUR.”

Важно е да се уточни, че когато става дума за спад на продажбите, увеличаващата се безработица не влияе толкова директно на пазара, както да кажем условията на банковото кредитиране. И преди и сега имоти купуват хора със стабилни доходи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Георги Иванов

    3 0 Отговор
    Богданов, кой ти направи тази снимка бе човек
  • 3 онзи

    4 1 Отговор
    Добре де значи същото семейство може да си живее под наем 20 години и след това да си закупи жилище за 40 хил. евро които е спестило защото не се е набутало да тегли кредит. И му остават бонус лихвите по влога през годините да си направи освежителен ремонт примерно :)

    Коментиран от #5

  • 4 онзи

    3 0 Отговор
    + това няма риск банката да ти вземе жилището защото за няколко месеца не си успял да платиш .......
  • 5 Jesika

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "онзи":

    @3 То пък едни лихви......))))
  • 6 Иракли Иракли

    2 0 Отговор
    Това с банките е ясно на всички.По скоро Вие от "АДРЕС"малко се
    ощипете отзад,за да се подсетите,че е криза и голямата лапачка
    с имотите в момента я няма.
  • 7 Одран от Банки и ЧСИ

    4 0 Отговор
    Богданов,Европа навлиза в тежка финансова криза и дълга рецесия,безработицата е над 10%,очаква се да расте,моля обяснете,ако утре остана без работа,как ще си погасявам дълга-има ли у нас закон за частен банкрут-няма,значи пия една студена вода,изкъпвам се и ставам клошар,,,,а лихвите у нас са най високи в ЕС-обясненията на банкери липса на стабилност,стабилността няма да дойде скоро,но останалите Евробанки са намалили лихвите, за да могат да се издължават клиентите им,а не да ги банкрутират.Нашите умни банкерчета се напълниха с имотчета и сега януари ,като ги пуснат на пазара-можем само да гадаем какво ще се случи-вие брокерчетата ще огладнеете още по-вече!
  • 8 д-р МММ

    3 0 Отговор
    В момента и 5% да станат лихвите, пазарът пак няма да тръгне. Купувачите правилно бягат от дългове поради крайно влошеното състояние на икономиката (повторно за 2 години !), и това дърпа цените надолу към наличния кеш. Целият свят се тресе от дългови проблем, но явно само в Адрес живят някъде другаде.
  • 9 Николай Николаев

    2 0 Отговор
    Стъбилни или не, в Европа е относително по-евтино-никой не пише за доходите, лихвите и банковите облекчения-само крайна цена. Не показват и снимки на това, което струва 100 000е, сравнено със същото тук...
  • 10 aham

    0 0 Отговор
    Когато се научим да избягваме банките, тогава и лихвите по кредитите ще паднат, както е в Европа и цивилизования свят. В България няма закон за частен фалит, което е абсурдно.На практика банките са единствените частни фирми, които винаги са на печалба. В една свободна пазарна икономика не може да има подобен феномен. Трябва има закон за фалит на частни лица, за лоши кредити банките да пият по една студена вода, а не гражданите. Да не говорим, за ипотечните кредити, където взимат жилището на длъжниците, продават го на свои хора за стотинки, а после длъжникът трябва да им върне разликата.В Европа,когато банката вземе един имот, клиентът се освобождава от задълженията си.
  • 11 GMH

    0 0 Отговор
    Какъв цивилизован свят-виж колко са лихвите в една съседна македония-държава пред разпадане,албанците си правят каквото искат,дневния ред е някой нов професор да "открие" ,че Колумб е бил македонец...........................абе стабилност от всякаде и виж колко са лихвите.Това ,което е нужно при нас:
    1)Средни лихви 4-5 %
    2)Закон за частния фалит
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тодор Маров

    0 0 Отговор
    Имотите няма да поскъпват и през 2014 година по сведение от руския порта за имоти недвижимость в Болгарии