Last news in Fakti

16 Ноември, 2011 16:26 3 178 32

С 5% поевтиняха жилищата през 2011-а

  • proдискусия-
  • жилища-
  • цени
С 5% поевтиняха жилищата през 2011-а - 1
Снимка: М. Богданова

Не може да се даде категоричен отговор на въпроса дали цените на жилищата са достигнали дъното, докато не се види, че започват да растат и че е налице оттласкване. Това е един от изводите в проведената днес ProДискусия на тема „Достигнаха ли дъното цените на жилищата?”.

„Виждаме, че спадовете в цените се забавят и през тази година ще бъдат около 5%. Може да имаме очаквания и да правим прогнози при какви условия ще се обърнат пазарните тенденции, но при настоящата несигурна обстановка прогнозирането е изключително трудно”, казва Полина Стойкова, оперативен директор на агенция „Бългериан Пропертис”.

Друг въпрос, който беше сред акцентите на ProДискусията, е дали в днешната сложна икономическа обстановка притежаването на имот е актив или пасив. „Собствеността на недвижим имот в повечето случаи е пасив и носи разходи, ниско ликвиден е и има ниска доходност от наем (спрямо покупната цена)” е мнението на Лъчезар Попов, експерт по инвестиции и продажби. Според Младен Митов, мениджър „Пазарни проучвания и анализи” в агенция „Явлена” „имот, който не ми е необходим, даже и при продажна цена от 1 стотинка, не бих го купил. Или, имот срещу театър Иван Вазов на цена от 1000 EUR/кв.м, би бил привлекателна инвестиция за мен. Имотът е актив, когато се използва по предназначение и задоволява нуждите на собствениците. Пасив е, когато не се експлоатира”.

Кои райони са привлекателни за придобиване на жилище е друг въпрос, на който хората търсят отговор, за да са сигурни, че ще вложат парите си по най-добрия си начин. Процесът на сегментиране при районите по отношение на привлекателност тепърва ще се задълбочава е мнението на Митов. Той допълва, че „важните фактори за привлекателност са неговата комуникативност, сигурност, добър жилищен фонд, инфраструктура и обслужване. А когато към този процес се присъединят обществото и общините, то всеки един квартал през следващите 5-10 години може да стане привлекателен. По отношение на столицата привлекателни ще останат част от южните квартали, централната градска част и източите квартали. Западните също ще бъдат атрактивни, поради добрите ценови нива”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трезво мислещ

    5 1 Отговор
    Мисля,че след един 3 до 5 кратен скок на цените,изисква тяхното ценово завръщане във същите кратни стойности надолу.За какво реално поевтиняване говорим след като беше обявено,че завършено жилище до ключ се котира на 200 евро на кв.м(себестойност).,а регистрирания спад макар и продължителен се изразява в някакви мижави проценти.Господа тревопасният народ вече го няма,налице вече е мислещия и преценяващия народ,този който вижда и чува и не се поддава на манипулации.Какъв пазар ще се развива след едно поредно навлизане в рецесия което вече изглежда съвсем реалистично и несигурноста която ще бъде създадена.В какво ще накарате да вярват хората,че след като купят жилище ще спасят парите си ли.Това може би е най голямата глупост защото хората с готови пари не са ги постигнали с глупост,а с много разум и креативност.Мислите ли,че същите тези хора ще се юрнат да спасяват задниците ви(визирам строителните предприемачи).Не, точно те ще изчакат вие да паднете в канала,после банките да паднат в канала,и накрая ще се появят всички с кеша на тоталната разпродажба.Тъй,че за всички с акъл и имотна туршия в ръката,съвета е 50% надолу и една студена вода.
  • 2 различен

    2 3 Отговор
    Ако гледаме реалистично, то пазара на недвижими имоти през следващата година ще преминава през съдия изпълнителите, а не през агенциите за недвижими имоти. Миналата година дадените на съдиите са 140 000 имота, а тази година за първото шестмесечие са 80 000. Сиреч, до края на годината ще бъдат над 160 000 нови имота при ЧСИ. Отчитайки и факта, че кризата се задълбочава/ нещо което не е никак радостно/, то на пазара ще излязат още доста имоти и то след нова година. Да му мислят инвеститорите и брокитата, а обикновените набутали се хорица са си за съжаление.
  • 3 :-)

    8 1 Отговор
    Средната работна заплата за 2010 г. беше 640 лв. Минималната работна заплата сега е 270 лв. Чисто теоретично средния българин би могъл да спестява по 4 440 лв. годишно. Ако млад човек реши да си купи жилище би следвало да може да направи това до като стане на 30 години максимум. Тоест господа брокери (Лъчезар Попов, Младен Митов и т.н.) средната цена на апартаменните трябва да бъде около 44 400 лв. за да бъдат те продаваеми. Средната цена в момента е над 3 пъти повече. И така ...
  • 4 Кастиел

    5 1 Отговор
    Най-после една адекватно написана статия. Постоянно се чудя на смехотворните обяви на брокерите "изгодна инвестиция" , само пълен маолумник би си сложил парите в ненужен имот, защото както всички видяхме светът тепърва ще се променя и сухата пара ще бъде най-ликвидното нещо, а не непродаваеми имущества. Иде голям икономически крах на световно ниво, не си давайте парите за глупости ако нямате нужда от имот. И всичките тези приказки от хиляда и една нощ, че били поевтинели имотите са прах в очите. За всеки един продукт си има съответния процент печалба и той не може да бъде в пъти както при жилищата, затова за нормализиране на пазара можем да говорим едва когато РЕАЛНИЯ квадрат на читаво жилище достигне 500 евро. В момента за такива пари има само кочини в краен квартал.
  • 5 Симо Симов

    2 0 Отговор
    За брокерчетата от дискусията: Забравете думата ръст, докато не видите поне ДВЕ ГОДИНИ нарастване на инвестиции, БВП , рейтинг и поносима инфлация около 2%. (Смешни сте като видите едно тримесечие подобрение и да биете барабаните, че е започнал новия подем.Така само набълбукахте повече хорицата решили да стават инвеститори и взелите кредити. Сори за тях.) Та Дотогава само ще броите новите дъна и ще се молите да са последни. А кога ще стане това зависи от много неща: правителствена политика(как ви звучи призива?- За бога харчете ) , световна икономика(най вече европейската) инвестиции, рейтинг и т.н.
  • 6 Симо Симов

    3 0 Отговор
    За брокерчетата от дискусията: Забравете думата ръст, докато не видите поне ДВЕ ГОДИНИ нарастване на инвестиции, БВП , рейтинг и поносима инфлация около 2%. (Смешни сте като видите едно тримесечие подобрение и да биете барабаните, че е започнал новия подем.Така само набълбукахте повече хорицата решили да стават инвеститори и взелите кредити. Сори за тях.) Та Дотогава само ще броите новите дъна и ще се молите да са последни. А кога ще стане това зависи от много неща: правителствена политика(как ви звучи призива?- За бога харчете ) , световна икономика(най вече европейската) инвестиции, рейтинг и т.н.
  • 7 д-р МММ

    2 0 Отговор
    В последното 3-месечие спадовете ще се засилят. Същото важи и за началото на следващата година.
  • 8 Симо Симов

    0 0 Отговор
    Ето ви мнение на човек от когото има какво да се научи!
    http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-11-17&article=389281
  • 9 Симо Симов

    0 0 Отговор
    Ето ви мнение на човек от когото има какво да се научи!
    http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-11-17&article=389281
  • 10 bubblehead

    1 3 Отговор
    Мисля,че след един 3 до 5 кратен скок на цените,изисква тяхното ценово завръщане във същите кратни стойности надолу.

    -------------------------------------------

    Ало трезво мислещия опиянен от постянно падащите цени, а заплатите няма ли да ги вземем предвид в сметката бре ? Как така цените направо нагоре 3-5 пъти после направо надолу 3-5 пъти а заплатите какво правеха в това време и какъв фактор са ? Щото те са 3 пъти нагоре също за периода а цените вече са надолу с немислимите в нормалния свят 50%? Какво правим от тука нататък още 50% надолу и късаме, фъргаме и продаваме и чакаме ... Ха-ха-ха!
  • 11 bubblehead

    1 2 Отговор
    Симо, прочетох го интервюто и ти заявявам най-сериозно че тоя agent е толкова откачен, толкова откачен че няма на къде повече ...Мисля че скоро ще се върне в България безработен. ха-ха! Идвало инфлация защото правитеслтвата печатали пари, нямало никаква валута убежище за парите , но имотите щели да поевтиняват още много? Ама как така , ше поевтиняват навсяъкде ли!? Айде в България имаме обективни причи- вежди ами на тия места където сега цените растат а това почти навсякъде по света какво пак ще падат цените при инфлация ли!? Ха-ха-ха! В Естония ценирте паднаха с 50% до 2009 и вече са нагоре с 20% , а у нас какво никога няма да мръднат ли, ама нукога след вече 50% кратер също? Ай стига бе!? Толкова откачен че ме срам от такива наши "икономисти" . АХХХ, прочети го ако имаш време ще се посемеш добре с тоя наш "експерт" Ха-ха-ха!
  • 12 bubblehead

    1 2 Отговор
    За брокерчетата от дискусията: Забравете думата ръст, докато не видите поне ДВЕ ГОДИНИ нарастване на инвестиции, БВП , рейтинг и поносима инфлация около 2%.
    ------------------------------------------------------------------------
    Майтап ли си правиш!?

    БВП расте вече 18 месеца, за последното тримесечие има произведени 21.3 милиарда продукция аз а второто тримесечие е 18.8 милиарда тоест акосе махнат асезонно и келендарни изгладените глупости на НСИ ръст от 12%. ( интересно НСИ къде ще го сметът тоя ръст за 4-то тримесечие?) Износа е нагоре с 50% от преди година! Средната работна заплата за септември 2011 е 704 лева, а за септември 2009 беше 549 лева (28.2% ръст само в кризата, например миналата година имахме най-големия ръст на доходите в обединена Европа от 12.4%) . Средната работна заплата през 2000 беше около 250 лева, виждаш ли от къде идем? Безработицата порасна още в края на 2008 до около 11% , но се кротна там, и дори така то това ниво имахме и през 2003 ( която се смяташе за добра година), нищо катцрофално няма ако с евижда голята картина в источески у нас или по света сега. Например безрабоцицата не е нищо подобно на костовото време около 20% ( без Костов да има вина разбира се, просто държавата беше фалирала тогава) или пък не е подобна на грътските 17.4% или офицдялнатиспанска безработица от 22.6% ( 45% безработица при испанстите до 25 години...). Инвестициите не са само наша вина защото те трябва първо да дойдат от някъде а световната икономика не генерира капитал в момента. Капитал може да се генерира само ако се впрегне за продуктивни цели българското черногледство което игнорира всякакви факти наляво и дясно само за да се убеди че тоя живот не си струва и е време за въженцето и да ритаме столчето... ха-ха-ха!
  • 13 bubblehead

    1 0 Отговор
    Опппааа забравих за рейтинга...

    България е от малкото държави в Света с повишен рейтнинг от началото на тая криза през 2008 и ако не се лъжа е възможно да е единствената държава с на два пъти повишен рейтинг. Толкоз за рейтинга. Например и Стандарт and Poors и Мудис го повишиха рейтинга на българските облигации на два пъти, знаеш тия същите дето тръшват сега Гърция, Италия, Испания и дори напоследък за Франция се чува.
  • 14 Симо Симов

    1 0 Отговор
    Балоне, :
    1. 18месеца не са 24(кво става последното тримесечие,а?а следващото?)
    2. Къде е ръста на ПЧИ последните 2 години?
    3. Преди да вдигнат един път рейтинга,(дето Вдянков им кихна около300 000Е заради ЕРМ2 и Шенген и въпреки това пак ни отсвириха) колко пъти падна?
    4. За поносима инфлация изобщо няма да коментирам.(кой набива постоянно цените на монополните стоки и акцизите нагоре през няколко месеца)
    5. Тази инфлация която чакате с АХХХ ви казах ,че в БГ ще е стагфлация(затова и чуваш призива "забога харчете")(или бифлация ако знаеш какво е това де) и затова при нея цените на НИ падат. Това иска да ти каже човека от статията и последно за него. Ето това е писано 2004г.:http://www.petrovfinancial.com/?page_id=142
    много преди да знаеш за какво става дума!
  • 15 bubblehead

    1 1 Отговор
    Ама Симо не може така през просото бе мой човек!?
    1 . Глеи са в Америка бяхме официално в криза още през пролетта на 2009 а тогава се случи първия "уптицк" на пазара и от тогава насам цените са малко нагоре малко надоле но общо взето днес са по-нагоре от април 2009. (Аз не я купих моята къща по абсолютното дъно ( нито като време нито като цени. Признвам си, защо съм вежда като вас. Ха-ха-ха!) Откъде ги измисли и постулира тия 24 месеца. В нормални държави с нормални потребители , тия последните знаят че всяка криза е до време и имат изпреварващо действие, тоест бързат да купят защото стане ли ясно на последния прошляк че кризата е свършила цените ше са вече от скочили нагоре и забравяш за дъно. Примера е много страшен за веждите, в Естония след 50% спад до 2009 имат вече 20% ръст. Отново в Америка цените мръднаха нагоре още преди да обявят официалния край на кризата .. какви 18 месеца, какви 24 месеца!? При нас кризата свърши преди 18 месеца но както съм обяснявал надълго и широко фактора вежди планина повдига камо ли един фундамент на икономика да не преобърне...
    2. Инвестиции няма никъде по света , но ако веждите не бяхте разрушили имотния пазар ( които поемаше голяма част от тия инвестиции) то и чужденците щяха да са по смели в инвестирането у нас ама не веждите изпадате в делириум като погледнете разрушенията които сторихте. Ами ха честито тогава и от мен за ПЧИ дето имамем днес!
    3. Нерде рейтинга нерде Шенген!? Глупости бръщолевиш! БЪЛГАРИЯ Е ОТ МАЛКОТО ДЪРЖАВИ В СВЕТА СЪС ПОВИШЕН РЕРИТИНГ ДИРЕКТНО В КРИЗАТА И МОЖЕ БИ ЕДИНСТВЕНА С ПОВИШЕН НА ДВА ПЪТИ!!!! Както си караме в кризата почти сме докаросали до инвестиционен рейтнг , от тия дето почват с А ...
    4. Инфлацията откак сме в криза е 1-2-3% . В Америка отбелязоха предния месц отново дефлация а когато става въпроса за захар, брашно, ориз, бензин всички сме в една лодка в тоя свят... Никъде няма инфлация все още но идва неминуемо след толква напечатани пари. На друг блог смятах че американския гълг 15 трилиона долара ако го разстелеш върху територията на България в едно доларови банкноти ще покрие от край до кари и не стига дори България... Такива пари са напечатани в Америка и Европа не е по-добре...
    5. Каква стагфлация бе ало, съвсем откачате !? Стагфлация означава инфлация плюс стганция . Къде е стагнацията като България има 4-тияв по големина ръст ана БВП в обединена Европа!? А за инфлацията се разбрахме. Съвсем откачихте веждите! Няма да има стагфлация ами ще има на запад дълга дълга криза на ниската конкурентност на икономиките защото един инженер в Индия върши работа колкото мен за 5 пъти по-малко пари... Понимаиш къде е порблема на запада? Като ти казвам Индия се сещай България защото Българиоя е на кантар с Индия по инсорсване на бизнес на галва от населението... Тоест тоя свят докато не се уравнят доходите ( за да се подобри конкурентноста на запада) излизане за запда от кризата няма. България формално е запад но всъшност е развиваща се икономика със всичките предимства на тоя факт и ако това се и разбираше от населението то криза нямаше да има почти , подобно на Китай, Индия, Бразилия а в Европа на Полша, Чехия ама не ние избрахме въженцето и ритаме столчето... Ай че много матриял нахвърлих днес и все трудно смилаем... ха-ха-ха!
  • 16 Симо Симов

    0 1 Отговор
    Балоне , ти си безнадежден случай. Винаги съм говорил само за пазара на НИ в БГ. Ти ни сравни с цял свят. Когато се научите с АХХХ да четете , МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ, тогава и ще ме разберете. А най ме разсмя с това , че кризата у нас свършила. ХАХАХАХХА! (Сори за хорицата!)Та тя тепърва ще се развихря бе балоне! Ако не вярваш на мен ,питай Вдянков, че напоследък му е увиснал нещо носа. (Досега беше най големия оптимист, ама ти виждам си по голям)Като не ти допада да е стагфлация, нека да е бифлация , че за нея си забравил да обясниш. Ай със здраве!
  • 17 AXXX

    0 0 Отговор
    Ауу, пропуснала съм купона под тая статия! Симо, откъде го изкопа тоя „експерт” бре? Божкее, и тоя учи хората на икономика! Ако от НБУ и Американския са му прочели това интервю, по-добре да си стои в Тайван, докато и там го усетят колко му е акъла и го натирят. Само това е достатъчно да го сгащят как го разправя на студентите: „хората все още вярват погрешно, че потреблението движи икономиката... Всъщност икономиката се движи от инвестиции и производство” и ще хвърчи като мръсна котка. А Симо взема акъл от тоя ?!

    И, Симо, хайде вземи решение – стагфлация ли да чакаме, или бифлация? А защо не трифлация, или още по-добре, стофлация – значи че имотите падат със 100%! Излагация Симо, излагация!

    И да те открехна за ПЧИ, които така екзалтирано размахвате веждите. ПЧИ, Симо, имат няколко компонента. Единият са преките инвестиции в Реалния сектор – тия не са спирали да растат – през 2010 нараснаха с 8,2% спрямо 2009 и надхвърлиха 22 млрд евро, като ръстът в Промишлеността е 29%, а в услугите (транспорт, складиране, туризъм) е 24%. Това във време, когато инвестициите са се свили в целия свят. Прииждащите гърци с бизнеса и парите си вече са видими навсякъде, както и инвестициите им. Просто в момента светът чака Меркел да се натутка, и ЕЦБ да цъкне копчето на печатницата (чрез IMF)... после пазарите мирясват, рецесията се отменя, инвеститорите плъпват, и животът започва отначало. Само няколко месеца са достатъчни. Отливът на ПЧИ, който много ви въодуше
  • 18 AXXX

    0 0 Отговор
    Това чудо на ИТ пак ми отрязало коментара...

    Отливът на ПЧИ, който много ви въодушевява, е от издължаване на вътрешнофирмени кредити, давани преди 2-3 години, които сега се връщат по график, включително на ресурси към банките-майки – благодарение и на чакащите Черните Дни българи, които претъпкаха банките с депозити. А лихвите по депозити ще продължат да падат. Вече излязоха и кредити с фиксирани лихви за целия период. Ако банката е съгласна на лихва от 7% за всичките 15-20 години, какво ти говори това?

    Останалото bubblehead ти го е обяснил повече от необходимото и много над това, което можеш да поемеш. Вече го казах под другата статия – Меркел ви осигури отсрочка от около година може би още... и после следва наваксването – както на безпочвения спад от 50%, така и на недовършения ръст, на който му трябваха още 2 години, за да се завърши и нашия като хорския – с балон. Бифлация викаш, а?
  • 19 AXXX

    0 0 Отговор
    Симо, ето ти една образователна статия, та като спрягаш другия път ПЧИ, поне малко да имаш идея за какво говориш:
    http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/08/15/1139497_kak_se_opredeliat_chujdite_investicii/

    Ето ти и още една за банките: http://www.capital.bg/biznes/finansi/2011/07/15/1124120_mestnite_pari_sa_po-dobri/
  • 20 bubblehead

    1 0 Отговор
    Симо, я по-полека с четенето между редовете! Начи напъваш се да четеш между редовете когато на самите редове какво пише разбираш. Веждите или не разбирате или ги игнорирате редовете и карете на "вишфулл тхинкинг" защо между редовете всеки може да прочете какво си ще. Например на редовете пише "Гърция фалира" , веждите четете "България е следваща" а реалноста е грътският бизнес налива пари в българската икономика и ние сме печеливши... което е диаметрално противоположен прчит на "България е следваща". Мисълта ми е мало уваление към редовете и към фактите щот се излагате по детински.
  • 21 Симо Симов

    1 0 Отговор
    Казах ви. Вие двамата сте безнадежден случай. Дори трите брокита от беседата спряха да говорят за ръст, но вие сте до край на барикадата. Когато си отговорите на въпроса: какво означава"За бога братя, харчете", тогава и ще разберете има ли,от кога, или ще има стагфлация в бг. За гръцките пари сте много далеч от истината(на къде ли ще се насочат,ако Меркел започне да печата? хахахаха!).
  • 22 коко

    0 0 Отговор
    Несе притиснявайте, ще правим като съседите --гърците ще вземаме заеми, после да си ги търсят, ще правим стачки и ще смъкваме правителства,
  • 23 tedavenger

    1 0 Отговор
    Тия двамата Ах и балонената чутура от 2 години пеят едно и също по всички форуми за НИ и ако продължават така след 20 години може и да познаят за ръста :)
  • 24 ГладенБрокер

    1 0 Отговор
    Мехура и ХХХL си приказват обаче понеже са се нагълтали със студена водица и се чува
    "Бълбук -бъблукБълбук -бъблукБълбук -бъблукБълбук -бъблукБълбук -бъблукБълбук -бъблукБълбук -бъблукБълбук -бъблукБълбук -бъблукБълбук -бъблукБълбук -бъблукБълбук -бъблукБълбук -бъблукБълбук -бъблукБълбук -бъблукБълбук -бъблукБълбук -бъблукБълбук -бъблук"
  • 25 bubblehead

    1 1 Отговор
    Гладен що да сме се набълбукали бе? Какво има да се случва на българския имотен пазар след почти 50%-ния спад на цените от така наречения балон? Какво има още 40% спад ли!? С какво ме плашиш точно!? ха-ха-ха! Глеи са майна страшното идва за наемателите под формата на дилема да купувам ли или да кибича и плащам наем защото цените вече падат само по 2-3% на година, което е по-малко от наема които си е чисто пари на вятъра (ако изобщо цените падат де, защото пази боже веждите да видите Естонския сценарий - след 50% спад идва в рамките на 1 година 20% възстановяване...) Казвам ако изобщо падат защото цените в Пловдив и Бургас са леко по-нагоре от преди година в момвнта. Какво да очакваме повече? Отново с какво ме плашиш след 50% спад? Аз знам че не го зъзнавате това , но веждите докарахте теоретично възможно най-голямото пропадане на имотния пазар у нас ( и изобщо икономическа криза). Какво друго след като тия 50% спад не се случиха нито във фалиралите западни държави ( Испания, Ирландия, Портигалия, Гърция) нито в балтийските държави, които междудригото имат нашите проблеми на демография и емиграция и застаряване и също нашите предимства на млади, гъвкави и конкурентни икономики с ниска задлъжнялост... , не се случи и в развиващите се държави по света (каквато е и България ), като Китай , Бразилия, Русия, Аржентина... С какво ме плашиш точно след като 50%-ния спад се случи вече! Ха-ха-ха! Море, икономически аборигени! Ха-ха-ха!
  • 26 Симо Симов

    1 0 Отговор
    "но веждите докарахте теоретично възможно най-голямото пропадане на имотния пазар у нас ( и изобщо икономическа криза)"
    Балоне , след това което си написал с претенции за икономически грамотен, няма смисъл даже да ти се обяснява повече. Само това те издава, че си набутан яко. За теб няма пазар. Има само "овце", които са ти виновни че са спрели да пасат трева. Сори за хорицата! Ама ти си неспасяем случай. Казах ти вече : за бг цените отиват към нива 2000г. (със забавяния и засилвания)и както искаш си го смятай в %.
  • 27 оцеола

    0 0 Отговор
    Някои неща поевтиняват,други растът, дето се вика ...
  • 28 bubblehead

    1 1 Отговор
    Симо само ако можеше да излезеш от гарсониера в Люлин и да погледнеш голямата картина на света щеше да видиш че цените на имотите всъшност отиват в среднодрочен план към Португалия и Гърция защото и заплатите отиват там, итов анезависомо каквото и да става в конкретния момент. При капитализма друго няма майна ако капиталиста ви увеличи заплатата банките ще я прилапат с по-високите цени на имотите... Питай, питай има много да научиш от мене ама ми се чини че си напълно откачен. Питай тъкмо ще вденеш защо моята инак средна къща в ЛА струва $520К. Я за сега само да провериш какво е ценовто ниво в Портигалия и коя е държавац най-голям ръст на доходите за 2010, може да ти светне .... вероятно същата ще и за 2011. Защо това откачено българско простолюдие си мислте че България е някак уникална в нещастието си и тия неща които са закономерни за капялизма на нас някак си нама да се случат, ние все бедни и евтини !? Отново абстрахирай се от моментното вцепенение на събратята си вежди "да не купуваме че цените падат" и погледни голямата картина а именно заплатите вървят към Португалия и цените на там какво правим? 12.4 % ръст на доходите в България за миналата година ей? Ако тоя икономически фундамент успеете да преборите веждите ще ви кажа евала, ама няма да успеете що имам чувство че банките ще работят против вас и англичаните и руснаците и на тях им се види евтино... Например преборвате фундамента веждите и някой ден заплатите станали по 2000 евро а имотите по 200 евро/м2? Дъл ша стани таз?
  • 29 Балонен празногавец

    1 0 Отговор
    Дълъг пост, къса мисъл.
    Преди две години пееше че през 2011 ще почне страшен ръст.
    Едва ли и сам си вярваш
  • 30 Ники

    0 1 Отговор
    Действително неразбирам защо след като над 97 % от българите са собственици върху имотите, в които живеят толкова много желаят тяхната цена да пада ?! Още повече, че след всяка "стагфлация, бифлация, стофлация" и т.н. неминуемо идва и инфлация.
    PS И още нещо, не се тюхкайте и не съжалявайте хората, които вече са купили. Щом са успели преди криза или по време на криза, с / без кредит, те ще успеят и след криза, независимо колко ще продължи.
  • 31 Кики

    2 0 Отговор
    Ники, съжаляваме хората които взеха кредит за да го "инвестират" в имот.
    И сега тези хора не могат да си плащат кредита и пълнят форумите с глупости за престоящи "бум на цените"
  • 32 Собственик на имот

    1 0 Отговор
    Според Младен Митов, ... „имот, който не ми е необходим, даже и при продажна цена от 1 стотинка, не бих го купил.

    Ей господин Митов не би го купил, ама веднага би взел 20 евро комисионна на квадратен метър нали. очичките ви светват, щом надушите купувач или продавач на имот и гледате само как да докопате комисионната си.