4 Април, 2017 20:29 2 590 0

С 40% поскъпнаха жилищата в Ирландия

  • ирландия-
  • жилища-
  • цени
С 40% поскъпнаха жилищата в Ирландия - 1
Снимка: Shutterstock

С 4.3% са поскъпнали жилищата в Ирландия през първото тримесечие на текущата година. Това е най-силното увеличение за такъв кратък период през последните две години, отчитат експерти. Най-скъпо е да се купи имот в южен Дъблин. Средната цена там вече е 548 000 EUR, което е с 58% повече от най-ниските нива през 2013 г. Най-евтините апартаменти са в Лонгфорд – 116 840 EUR.

На пазара се отчита спад в предлагането. През март са се оферирали 20 500 жилища. За сравнение, същия месец на 2016 г. броят им е бил 24 000. Пикът е бил през октомври 2008 г., когато 63 000 апартамента са търсили нов собственик.

Поскъпването през първото тримесечие на тази година се дължи преди всичко на подобряване схемата на държавна помощ при покупка на имот, икономическия подем, по-добрите условия за ипотечно кредитиране, спад в предлагането на жилища. Последното само ще стимулира купувачите и ще доведе до ръст на новите ипотеки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА