25 Април, 2017 21:11 10 453 2

ТОП 10 на градовете с най-висока престъпност

  • престъпност-
  • град-
  • класация
ТОП 10 на градовете с най-висока престъпност - 1
Снимка: АР/БТА

Crime Index определя нивото на престъпност в даден град или държава. Той е противоположност на Safety index, който от своя страна, показва най-сигурните места на планетата. Класацията се прави от специализирания сайт numbeo.com на базата на онлайн допитване. Ето и ТОП 10 на градовете с най-висока криминогенност.

10. Рио де Жанейро (Бразилия)

Индекс на престъпност: 77.87

Индекс на безопасност: 22.13

Градът на контрастите. Така с една дума може да бъде описан Рио де Жанейро. По склоновете на планините заобикалящи града са разположени най-бедните жилищни квартали – фавели. В града има няколко хиляди фавела, които са със статут държава в държавата и поради това в тях властите не се месят. В повечето фавели равнището на живот е много ниско. Липсват елементарни удобства като училища, болници и други. Всичко това е крайно неблагоприятно и води до повишена криминогенна обстановка и ужасни санитарни условия. Рио де Жанейро е известен с високото ни равнище на престъпност, включително наркотърговия, която е концентрирана в най-гъсто населените фавели.

9. Претория (ЮАР)

Индекс на престъпност: 77.99

Индекс на безопасност: 22.01

Градът е административна столица на ЮАР. Това е един от най-съвременните градове на Африка. Претория е град на контрастите. Независимо, че с бързи темпове се увеличава чернокожото население от средната класа, все още преобладава бялата раса.

8. Рефиси (Бразилия)

Индекс на престъпност: 78.00

Индекс на безопасност: 22.00

Град с висока степен на престъпност, което е типично за повечето големи населени места в Бразилия. По официални данни на 100 0000 души 47.89 умират от насилствена смърт. Именно поради това Рефиси е един от най-опасните градове не само в Бразилия, но и в целия свят.

7. Йоханесбург (ЮАР)

Индекс на престъпност: 78.49

Индекс на безопасност: 21.51

Най-големият финансов и икономически център на ЮАР, който произвежда 16% от БВП на страната. Центърът на града е застроен с небостъргачи, в които са разположени офисите на големи банки, национални производствени компании, транснационални корпорации, фондовата борса, големи хотели и други. Районите Хилброу и Берея са в списъка на най-криминогенните градове в света.

6. Дърбан (ЮАР)

Индекс на престъпност: 78.58

Индекс на безопасност: 21.42

Градът е третият по население агломерат в ЮАР след Йоханесбург и Кейптаун. Най-голямото пристаните. Най-голямото пристанище в света. Основен проблем е високият брой на заболелите от СПИН, като сред чернокожото население процентът достига 25%. Нивото на престъпност е високо дори по критериите на ЮАР, макар през последните години властите да успели да реализират добри резултати в борбата с престъпността. По официални данни 34.43 от смъртните случай на 100 000 души са в резултат на убийство.

5. Селангор (Малайзия)

Индекс на престъпност: 78.90

Индекс на безопасност: 21.10

Градът е със статут на федерален щат в Малйзия. Един от 13 щата в малайзия, разположен в западната част на полуострова. Селангор е с най-развитата инфраструктура в страната. Това е най-населения щат с високи стандарти на живот и нисък процент на бедност.

4. Форталеза (Бразилия)

Индекс на престъпност: 83.90

Индекс на безопасност: 16.10

Това е петият по големина град в Бразилия. По официални данни, на 100 000 души население се падат 44.98 убийства.

3. Питърмарицбург (ЮАР)

Индекс на престъпност: 84.23

Индекс на безопасност: 15.77

Градът е известен с това, че на младини го е посетил Махатма Ганди. В Питърмарицбург са го принудили да премине от вагон първа класа във вагон трета класа, тъй като на един европеец не са успели да намерят седящо място в първа класа. Това е накарало Ганди да започне борба против дискриминацията на хора от индийски произход, решили да се преместят да живеят в ЮАР.

2. Сан Педро Сула (Хондурас)

Индекс на престъпност: 85.59

Индекс на безопасност: 14.41

Това е едно от най-опасните населени места на планетата. По официални данни, на 100 000 души население 112.09 умират от насилствена смърт.

1. Каракас (Венецуела)

Индекс на престъпност: 86.61

Индекс на безопасност: 13.39

Дълго време не са публикувани данни за престъпността в града, но наскоро излезе официална информация. Именно благодарение на тях, Каракас заема първото място по престъпност в света. По официални данни, на 100 000 души се падат 130.35 убийства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уточнение

    5 0 Отговор
    8. Не е РеФиСи, а РеСиФи.
  • 2 Допълнение

    11 0 Отговор
    Няма нито един град в който бялото население да е преобладаващо...