28 Юни, 2017 16:43 15 953 8

Рязко поевтиняване на имотите в съседна столица

  • гърция-
  • жилища-
  • цени
Рязко поевтиняване на имотите в съседна столица - 1
Снимка: АР/БТА

Цените на жилищата в Атина към момента са толкова ниски, че в някои райони се продават на една десета от пазарната им стойност. През първото тримесечие е било възможно придобиването на цена от 100 EUR/кв.м. при пазарна стойност от 1250 EUR/кв.м., пише гръцкото издание Greek Reporter. Така например, в Перистери (северозападно от Атина) жилище, построено през 1967 г., е продадено срещу 320 EUR/кв.м., при реална цена от 1050 EUR/кв.м. Апартамент с площ 116 кв.м., построено през 1989 г., е било купено за сумата от 35 000 EUR при положение, че пазарната цена е 145 000 EUR.

В повечето случаи апартаментите се продават пет-шест пъти по-евтино от реалната им цена. Много собственици не са в състояние да си плащат данъците или имат други задължения към имота и затова са принудени да се разделят с тях.

Цените се намират на много ниски нива, отчитат експерти. В доста от случаите цените по документи са по-ниски от реалните. Това се обяснява с факта, че част от парите по сделката се предават неофициално.

Луксозният сегмент също е привлекателен, тъй като икономическата криза понижи цените и там. Това обаче няма да продължи дълго предупреждават експерти.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 yoss

    67 2 Отговор
    А не е ли именно цената, на която има реални сделки, "пазарната" и "реална" цена? От статията излиза, че в Гърция е пълно с малоумници, които си продават апартаментите за без пари, докато други хора искат да им платят 10 пъти повече... Това само гладни кокошки (брокери) могат да го измислят..
  • 2 Бай Петко

    47 8 Отговор
    Съвсем скоро и у нас нещата ще си дойдат на мястото :-)
  • 3 Някой

    28 2 Отговор
    Вероятно обявените цени официално се различават много от реалната цена на която се продава имота, за да се скрият пари от данъчни или други (кредитори, частни съдебни изпълнители.....)
  • 4 Генков

    26 2 Отговор
    Журналята без да искат пускат фалшиви новини...
  • 5 бббббб

    17 2 Отговор
    Чакам и тук да станат по 100 евро.Бърза работа нямам.
  • 6 Той

    11 5 Отговор
    Пазарната цена и покупната цена по документ почти никога няма съответствие. Статията нищо не ни показва ,освен ,че купувачите купуват на така наречената данъчна оценка ,на която се декларира имота ,а другите пари се дават под масата с цел укриване на данък (или заплщането на по-висок такъв).
    А до колкото България ,понеже видях коментар ,че има хора ,които чакат пазарната цена да стане на 100Е ,ще кажа ,че това няма да се случи никога .Факторите са доста ,като най-определящо цената на един продукт без значение какъв е ,е себестойността му .Сиреч ,не може едно нещо да ти струва на производствена цена 300Е и да го продадеш на 100Е.
    И съвет ако приемате ,ако ви се отдаде в столицата да купите апартамент около 550-600Е на м2 сега ,го направете ,цените няма да паднат като 2008.

    Коментиран от #7

  • 7 Варна

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Той":

    В същност не съм съвсем съгласен!
    Цената е такава каквато може да се договори, а иначе пазара в София е надут и скоро балонът ще гръмне!
    Цени от 1200 до 1600 Евро на квадрат са отвъд възможностите.
    Парите от ЕС свършват, а скоро Борисов и компания ще паднат от власт, което означава край на наливането на пари само и единствено в София, която на практика не произвежда нищо. В града на чантаджиите скоро ще се появи проблем с заплатите и безработицата, което ще определи и покупките на имоти. Спекулативните сделки за продажба на зелено в крайните квартали, без налична комуникация и " на м..ната" си от центъра ще бъдат ограничени до минимум.
    Тоест общите усилия на Банките, Пропъртите и Строителите да раздвижат пазара скоро ще приключат.
    - Стараната е в криза, отрицателно търговско салдо и безумни дългове предвид мащаба на икономиката ни. Като добавим и постоянната емиграция от 50 хил. души на година ....
    Тоест с едно изречение: - Очаквам хубав и голям "гърмеж"

    Коментиран от #8

  • 8 статистикус

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Варна":

    Споко Варна, софиянците ще емигрират във Варна и при Вас ще има балон . Майтап :-) Относно цените да скоро качването ще спре , но да говорим за балон и падане е още по-голям майтап от Варненската емиграция...Ще има задържане за няколко години и пак качване нормален инфлационен цикъл следствие също от поголовното печатане на пари по света. Само 2 факта - нова малка сграда в нормално място в Сф без тъмни субекти наблизо разпродадена за една седмица след табелата и копка /цена над 1000евро квадрата/ . Знам защото аз съм един от купувачите...3-ма от близките ми приятели програмисти със заплати м/у 5 и 10 000 лв /не няма грешка в цифрите/ със собствени жилища търсят нови по-големи или за децата им и поради липсата на нужното качество или цена /почти 2000 евро на Арт...с/. Значи купувачи на НОВО и нормална цена има...предлагане няма. Та какъв балон какво падане ?!? Относно гърчолята хората са го обяснили - плаща се КЕШ за избягване на данъците и бамките. Имаш ли представ колко време ще теглиш 100 000 Евро от бамка там при сегашните лимити? 10-15 години :-) Ако бамката все още я има може и да успееш да ги изтеглиш...Та реалната цена на сделката в Атина може да не е 100 а 3000 евро...