Last news in Fakti

7 Юли, 2017 12:37 1 981 2

И отново проблеми с къща паметник на културата

  • къща-
  • паметник-
  • софия-
  • синдикати-
  • учители-
  • петков

Проблемите с къщите паметници на културата в София не секват. Почти няма месец, в който подобен имот да бъде премахнат и на негово място да изникне лъскава сграда, която да е поне три пъти по-висока от предходната. Има и друг вариант, при който някои от инвеститорите се опитват да запазят поне от части културното наследство на столицата ни. Такъв е случаят с къщата на Димитър Петков на ул. „Неофит Рилски” №64. Сградата може да бъде настроена с един етаж, както и в друга й да изникне и друга постройка между 1 и 3 етажа е предвидено в новия подробен устройствен план за центъра на столицата. Той трябваше да влезе в сила преди две години, но поради обжалвания се забави.

В същото време председателят на Синдикатите на българските учители, чиято собственост е къщата на Димитър Петков - кмет на София между 1888 и 1893 г., председател на парламента (1892-1893) и на четвъртото Велико народно събрание (1893 г.), Янка Такева заяви, че къщата няма да се настроява, а има идея в имота да има гаражи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 минувач

    2 2 Отговор
    Милена, какво е това изречение:
    Сградата може да бъде настроена с един етаж, както и в друга й да изникне и друга постройка между 1 и 3 етажа е предвидено в новия подробен устройствен план за центъра на столицата.
    ...ако няма кой да чете текстовете, преди да ги пуснете - кажи си, мога да помогна
    и къщата се надстройва, цигулката - тя може да се настройва...
    айде
  • 2 Един гост

    0 0 Отговор
    И аз не веднъж съм го коментирал това.
    Сайта е страхотен, голям фен съм му, но екипът му е доста мързелив.
    Факт е, че няма кой да чете текстовете преди да ги пусне.
    Няма статия в Имоти; Автомобили и Технологии, която да не е с правописни; пунктуационни или каквито и да било грешки.
    Много е грозно и жалко. Забравяме собствения си език. И на никой не му пука за това.