13 Декември, 2011 12:28 1 605 0

Все по-малко имоти се продават в Гърция

  • имоти-
  • гърция-
  • криза

От 148 000 продадени имоти през 2007 г. техният брой е спаднал на близо 34 000 за 2011 г. сочат данни на Централната банка на Гърция. Доверието на инвеститорите към пазара на недвижими имоти е силно подронено, тъй като от увеличаването на данъчните ставки и последствията от дълговата криза основно пострадаха представители на средната класа, малкия и среден бизнес е мнението на анализатори.
„Не трябва да се вълнуваме толкова много от количеството на реализираните сделки. Това беше необходимо да се случи, за да могат и продавачите, и купувачите трезво да оценят ситуацията. Още е рано да се говори за катастрофален спад на цените на имотите” е мнението на Кристос Вергос, от атинската посредническа агенция Remax New Deal.

През третото тримесечие на тази година цените на жилищата се понижиха с 4.1% на годишна база. Най-голям спад имаше в Атина – 4.3% и в Солун – 6.7%. С 3.5% спаднаха цените в останалите по-големи градове на южната ни съседка.

Според местни анализатори пазарът на жилища се развива, но в непопулярни места като например Цикладските острови. В голяма степен подобна тенденция се дължи на антикризисните мерки предприети от гръцкото правителство.

Независимо от тежките времена, много семейства не планират да се разделят с имотите си. Над 80% от местното население притежава собствен дом. Това е много висок процент за страните членки на ЕС. Единствено в България броят на собствениците по-висок.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА