Last news in Fakti

13 Декември, 2017 17:11 12 780 6

Държава, в която всеки си има бункер

  • бункер-
  • швейцария-
  • закон
Държава, в която всеки си има бункер - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки швейцарец трябва да има собствен бункер. Става дума за сигурно място, на което да се скрие в случай на ядрен удар. Подобен закон е приет още през 1963 г. Още по време на Студената война в мазетата на сградите са се строели и бункери.

Планирано е било законът да бъде отменен през 2011 г., но точно тогава се случва инцидентът във Фукушима. Именно поради това нормативната база на Швейцария задължава всеки швейцарец да има осигурено място в бункер, уточнява в свои материал Deutsche Welle.

Тези граждани на Швейцария, които са си построили къща, но нямат бункер в нея, трябва да плащат по 700 EUR на държавата за място в обществен такъв.

В някои обществени паркинги има бункери. Част от тях са с капацитет да поберат до 2000 души и разполагат с резервоари за 100 000 литра вода и мощни въздушни филтри. Близо 360 000 е общият брой на бункерите в Швейцария и това я прави държавата с най-много подобни подземни съоръжения в света. В тях могат да се поберат всичките 8.3 жители на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 JEEP

    26 6 Отговор
    Очаквайте скоро и в БГ да се появи данък "Бункер".
    То 2/3 от бункерите не стават за нищо - или са превърнати в складове или са затрупани с боклуци, но това да не ви притеснява - пак ще си плащаме,.... както с винетките
  • 2 OMG WTF

    17 6 Отговор
    8.3 жители??? Уау, тоя как са го разделили бе?!?
  • 3 ГЙМФЙМГЙЧТЪЧТЪБТЪЦТЪБТЭ

    20 3 Отговор
    РОТШИЛД И СОРОС ....ЩЕ СИ ЗАНЕСЪТ ЛИ ПАРИТЕ ...В БУНКЕРИТЕ. ...ИЛИ В ....ГРОБИЩАТА. ....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бай Хой

    1 0 Отговор
    В Албания също има много бункери!