15 Март, 2018 14:11 7 095 1

Поевтиняване след 20-годишно поскъпване

  • швеция-
  • цени-
  • жилища
Поевтиняване след 20-годишно поскъпване - 1
Снимка: Shutterstock

При споменаването на Швеция и недвижими имоти първото, което изниква в съзнанието е 20-годишно поскъпване при жилищата и къщите. Това се оказа много голям проблем за местното население и непрекъснат ръст на дела на шведите, които не могат да си купят собствен дом. Едва през 2017 г. пазарът се обърна. Тенденцията ще продължи и през тази година, смятат анализатори. С 5% са поевтинели жилищата в периода декември 2017 г.-януари 2018 г. на годишна база. Поскъпването обаче продължава при еднофамилните къщи. То е в рамките на 2% за разглеждания период информират от асоциацията Svensk Maklarstatistik.

Фактът, че цените на имотите в скандинавската държава отчитат непрекъснат ръст от началото на 90-те години на миналия век, доведоха до това шведите да водят класацията на нацията на най-големите ипотечни кредитори в Европа. Шведските власти, както Европейската комисия и Международният Валутен Фонд, отдавна предупреждаваха, че наличното равнище на задлъжнялост представлява сериозна заплаха за икономиката на страната.

От началото на март тази година финансовия регулатор на Швеция въведе по-високи изисквания към кредитополучателите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луд с кирка

    11 2 Отговор
    Нищо, валяка по нанадолнището в началото бавно ускорява.