19 Март, 2018 10:21 44 399 8

Хората напускат заради високи наеми

  • германия-
  • наем-
  • жилища
Хората напускат заради високи наеми - 1
Снимка: Shutterstock

Проблемите с достъпа до жилища в Германия нараства главоломно. Поради значителното увеличение на месечната рента част от наемателите в Берлин се принуждават да се изселят. Като цяло много германците наемат апартаменти доста по-често, отколкото столичани в редица западноевропейски държави. Исторически партньорството между държавния сектор, посредством субсидии и частните предприемачи способства за стабилизиране пазара на наемни нива. Това именно караше повечето германци да предпочетат покупката пред наема на апартамент. В последно време обаче ситуацията се промени. Достъпните предложения на пазара са все по-малко, а наемните нива в големите германски градове растат и то бързо. В същото време се строи по-малко, наблюдава се значителен ръст на имигрантите и завишаване на изискванията за енергийна ефективност.

Известният закон Mietpreisbremse или Закон за нарушаване на наемните нива, влязъл в сила през 2015 г. забрани ръст на наемите повече от 10% на година. Той обаче трудно се спазва в големите градове, където търсенето е високо. Той бива заобикалян по няколко начина. Така например, ако собственикът харчи над 1/3 от стойността на новопостроеното жилище за неговото поддържане, законът не го засяга. В резултат собствениците повишават рентата и това принуждава все повече наематели да напускат.

В Германия има около 1.25 млн. социални жилища. Годишно за 40 000-50 000 от тях отпада статута на социално жилище, но това не води до засилване на предлагането на свободния пазар. Към 1990 г. във ФРГ да е имало близо 3 млн. социални жилища.

Най-силно проблемът се усеща в Берлин. Там населението расте с 40 000 души на година. С 46% са се повишили наемните нива от 2009 г. досега. Много от новите наематели прекарват уикендите в търсене на подходящото жилище, като се съревновават с над 50 потенциални клиенти в бързо облагородяващите се райони.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ ГАН4О

    23 8 Отговор
    Кой не скача е червен спете на пътя глупаци
  • 2 Зорлем

    49 3 Отговор
    Интересно - миналата седмица излезе статистика, според която българите даваме почти 40% от доходите си за храна и всички ревнаха колко е лошо това и как по "белия" свят не е така. Сега четем обаче, че там не ги цакат с храна, а с жилища. С други думи и на двете места основните нужди от подслон и прехрана май гълтат 2/3 от разполагаемия доход.
  • 3 ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ ДОКАРАХА МИГРАНТИТЕ

    17 1 Отговор
    ПЪРВО ЕФТИНА РАБ.РЪКА.ВТОРО ДИГАНЕ КОНСУМАЦИЯТА НА ХР. ПРОДУКТИ И УСЛУГИ И КАКТО СЕ ВИЖДА РЪСТ НА ЦЕНИ НА ЖИЛИЩА И НАЕМИ.ЯСНО СЕ ВИЖДА КОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ ВСИЧКО ТОВА .
  • 4 G777

    8 2 Отговор
    В БАРСЕЛОНА ЕДИН НАЕМ ТИ Е 600+ ЕВРО, А ЗАПЛАТИТЕ ПОЧВАТ ОТ 800 ЕВРО. ХОРАТА МАСОВО СЕ ИЗСЕЛВАТ НА 15-20 КМ И ПОВЕЧЕ ОТ БАРСЕЛОНА ЗА ДО НАЕМАТ ЖИЛИЩЕ ДО 500 ЕВРО.

    Коментиран от #5

  • 5 ооооо

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "G777":

    е, то като ги дадеш за транспорт и става танту за кукуригу.
    все тая..
  • 6 Хайл

    15 0 Отговор
    В лондон е още по-зле. Искат по 4-500 паунда за някаква стая
  • 7 nik

    2 3 Отговор
    Как с 40 000 на година при 3,6 милиона това е на месец най малкото
  • 8 Бай Пешо

    5 0 Отговор
    Да не ги мислим германците, ще се оправят и без нашите съчувствия. В най-лошия случай ще започнат да се преселват в Бг..... ако ги приемем разбира се.... :)