Last news in Fakti

21 Март, 2018 16:53 5 123 1

Всеки четвърти жител на Хонг Конг не може да си купи жилище

  • хонг конг-
  • жилища-
  • цени
Всеки четвърти жител на Хонг Конг не може да си купи жилище - 1
Снимка: Shutterstock

Рекорд след рекорд. Така може да бъде описан пазарът на жилища в Хонг Конг. Това може би е едно от малкото места на планетата, където цената на квадратен метър жилищна площ е 52 100 USD и то за имот от едва 19 кв.м. Всичко това се отразява крайно негативно на местното население. Поради невероятно високите цени 27% от жителите на мегаполиса дори не си мечтаят за покупка на собствен апартамент.

Най-точно картината на имотния пазар може да бъде описана чрез проекта „Пок Фу Лам”. Там вече са продадени 60% от планираните 350 жилища. От тях 11 са с площ между 19 кв.м. и 29 кв.м., а цената им е 1.5 млн. USD.

Цените в Хонг Конг растат за 22-ри пореден месец. Ако се направи съпоставка между средната цена на имот и средното месечно възнаграждение в размер на 2200 USD, то това означава, че жител на мегаполиса трябва да отделя в продължение на 30 години цялата си залата, за да може да притежава собствен дом на стойност 770 000 USD, сочат данните на специализираната компания Conisbee.

Ситуацията на пазара на недвижими имоти в Хонг Конг носи след себе си редица проблеми. Така например, много млади двойки отлагат сключването на брак, тъй като нямат пари, за да си купят жилище. Все по-популярни стават т.нар. „жилища капсули”, тъй като са по-достъпни за покупка. 48% биха купили микро квартира, ако цената е адекватна. 30% планират да купят имот за себе си, а 25% - като инвестиция.

В периода 2017-2020 г. в Хонг Конг ще бъдат пуснати в експлоатация 2100 микро жилища – по около 510 всяка година. Това е пет пъти повече в сравнение с периода 2014-2016 г., посочват анализатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги

    7 3 Отговор
    А в България всеки жител не може да си купи жилище. Султаните и подчинените им не са жители, а поробители.