Last news in Fakti

18 Май, 2018 09:37 2 582 1

70% от населението ще живее в градове

  • живот-
  • хора-
  • град-
  • село-
  • урбанизация-
  • планета
70% от населението ще живее в градове - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 70% от населението на Земята през 2050 г. ще живее в градовете, сочат данните на ООН. Очакванията са най-висок темп на урбанизация да се наблюдава в Индия, Китай и Нигерия.

За сравнение, към днешна дата се счита, че 55% от хората на планетата живеят в градски райони, като в близките две десетилетия се очаква този процент да нарасне до 68%.

Също така ще станем свидетели на увеличаване броя на мегаградовете в световен мащаб. Днес в цял свят има 33 градски центъра с население над 10 милиона души. През 2030 г. техният брой ще се увеличи до 43, като това ще се случи предимно в развиващите се държави. Темповете на нарастване на мегаградовете е много бърз. През 1990 г. техният брой е бил едва 10. Очаква се най-големият мегаград в света да бъде Ню Делхи. Към момента пъвенството в тази класация се държи от Токио, в който живеят близо 37 милиона души. Второто място е за Ню Делхи с живущи 29 милиона души. В ТОП 3 влиза и Шанхай, който се обитава от 26 милиона души. През 2028 г. индийската столица ще изпревари японската.

Увеличаването на броя на мегаградовете ще бъде най-забележим в Азия, където процесът на миграция от селските райони към градските е много бърз. Днес в Северна Америка 82% от населението обитава градовете. За Европа цифрата е 74%, а за Азия – 50%. Най-малко урбанизирания континент е Африка. Там едва 43% от населението живее в градове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мехмед

    2 0 Отговор
    съмнявам се. По-скоро по селата ще се връщат.