Last news in Fakti

22 Юни, 2018 15:26 2 719 2

По-строги правила за конфискация на имоти

  • конфискация-
  • имоти-
  • правила-
  • мерки-
  • ес
По-строги правила за конфискация на имоти - 1
Снимка: Shutterstock

В държавите от Европейския съюз ще влязат в сила по-строги правила за конфискация на незаконно придобито имущество. Става дума за възможността за конфискация на имущество на укриващи се от правосъдието престъпници. По-лесно ще се извършва и конфискация на имоти на граждани от една държава, които живеят в друга държава членка на ЕС. Така например, подсъдими българи, притежаващи апартаменти и къщи в Гърция, Франция или Испания, ще могат да бъдат конфискувани. Това става възможно благодарение на приетото

временно политическо споразумение между Европейския парламент и Съвета на база предложение на Европейската комисия (ЕК) да бъдат въведени нови правила за замразяване и конфискация на активи зад граница. Информацията беше съобщена официално от ЕК. Крайната цел е засилване борбата срещу финансирането на тероризъм.

Директивата разширява и обхвата на имотите, които могат да бъдат конфискувани по дело започнато в друга държава членка. Важно е да се отбележи, че също дори да не е налице осъждане, конфискацията е възможна.

„В момента 99% от приходите от престъпления остават в ръцете на престъпници и терористи. Настоящото законодателство на ЕС относно взаимното признаване на заповеди за конфискация или замразяване на активи зад граница е остаряло и е предразположено към вратички. Държавите членки трябва да си сътрудничат по-добре и много по-бързо. Нашият нов набор от правила ще се прилага пряко в държавите членки със стандартни документи, ясни срокове и по-добра комуникация между националните органи", заяви Вера Йоурова, еврокомисар по въпросите на правосъдието, цитиран от „Труд”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Расулюлах

    8 0 Отговор
    На тукашната шаика и тиквата главатар кога?
  • 2 АНОНИМЕМ

    1 0 Отговор
    ИМОТИ ЗА КОНФИСКУВАНЕ МНОГО ,НО НЯМА КОЙ ДА ГИ КОНФИСКУВА ,