Last news in Fakti

3 Октомври, 2018 10:11 4 064 11

Повишаване на лихвите по ипотечни заеми в Чехия

  • чехия-
  • лихви-
  • ипотека
Повишаване на лихвите по ипотечни заеми в Чехия - 1
Снимка: Shutterstock

За трети път през текущата година Националната банка на Чехия повишава лихвите. Този път корекцията е 0.25%. По този начин лихвения процент достига вече 1.5%. „Това означава, че и лихвите по кредитите, включително и ипотечните ще растат”, заявиха от Централната банка на страната.

Повишаването на заплатите и на инфлацията са двата основни фактора, поради които се стига до корекция на лихвите. Инфлацията премина прага от 2%. Жилищният пазар също прегрява, а по-високите лихви по ипотечните заеми ще понижат търсенето. Жилищата в Прага стават недостъпни за все по-голям брой хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АРЕС

    23 2 Отговор
    И тук какво дърво ги чака новодомците .Банките ще се напълнят с апартаменти

    Коментиран от #6

  • 2 честито

    19 4 Отговор
    Тук лихвата сега е 4%, като започнат да се качват ще отиде на 8% поне. Честито.
  • 3 Въййййййййй

    6 0 Отговор
    1.5% :)
    7% :(
  • 4 Имотен балон

    23 3 Отговор
    Честито на всички дето се излъгаха да теглят уж изгодни кредити за жилища. Дървото тепърва предстои за тях. Купиха жилища на цени майка си и баща си с тепърва вдигащи се лихви, поскъоващ живот и ограничен ръст на заплатите.
  • 5 Вени къде си

    4 18 Отговор
    Професорите по икономика ще се изкажат сега. Те не се местят от бабината панелка в Люлин, защото цените се качваха. Сега няма да купят, защото ще падат. Поске пак ще започнат да се качват, ама те да не са будали да купуват при поскъпване - нали затова са професори, я?! И така докато панелките се срутят на главите им.

    Коментиран от #7

  • 6 човечец

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "АРЕС":

    Така е но банката с тия апартаменти прави цената. Повечето згради са на банката или са с парите и на банката. Тя казва в договора минималната цена на която да се продават. Хората горят и от двете страни. Живота е прекрасен.

    Коментиран от #9

  • 7 панелно чудовище

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Вени къде си":

    И прец цялото това време не плащат лихва. И могат да решават какво да правят със собствения си живот. Ти не ги мисли много тия. Все пак си изпукал единствения си крушум. И скоро или вече си разбрал,че си пропуснал целта. Между другото пазара се цели точно в тези.Защото другите вече свършиха курса.
  • 8 Мислете

    13 0 Отговор
    Да разбираме,че тук ще падат до 0,25% след това ще се вдигнат на 2%, аз това разбрах.
    Има нещо друго когато теглиш кредит на нисък процент вероятността да паднеш от високо е много голяма. Защото при нисък лихвен процент човек се отпуска да изтегли суми които надвишават многократно възможностите му, и при една икономическа и политическа криза лихвите се вдигат, тогава става страшно. Вноската може да се увеличи два три пъти. Неможеш да я платиш. Банката прибира имота продава го на цена на каквато си иска (обикновенно при криза е 30-40% по ниска от тази на която си купил). Разликата30-40% се водят не издължени пари към банката и кредитополучателя остава без имот и отново длъжник.
  • 9 Ивко

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "човечец":

    Всъщност парите не са на банката,на вложителите са,които в момента банката ползва почти безплатно.
    Раздава щедро най-вече за жилищни кредити.
    До какво ще ни докара това,само времето ще покаже.
  • 10 Чехия повишава

    2 0 Отговор
    "По този начин лихвения процент достига вече 1.5%.". Чехия може да си позволи да повишава лихвите с 0,25%, тъй като техните лихви са три пъти по-ниски от тези в Бълария.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.